„Vaccinează-te acolo unde ai început”. Cum poți rămâne fără certificat de vaccin dacă îți faci rapelul în R. Moldova

Vaccineaza-tre acolo unde ai inceput. Dealtfel risti sa ramii fara certificat de vaccin dupa rapel

Ți-ai făcut prima doză de vaccin împotriva coronavirusului undeva peste hotare atunci când Republica Moldova nu avea suficiente doze nici măcar pentru toți lucrătorii medicali. Dar acum te gândești dacă are sens să pleci iarăși peste hotare pentru rapel, în țară fiind suficiente vaccinuri deja.  

În ultima perioadă, în spațiul public au apărut mesaje precum că poți să-ți administrezi al doilea vaccin acasă. Însă lucrurile nu sunt atât de simple.  


 

Consiliera președintei Republicii Moldova în domeniul sănătății, fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a declarat de câteva ori că cei care s-au vaccinat cu prima doză împotriva COVID-19 peste hotarele țării pot să-și facă rapelul în Republica Moldova. „Trebuie să vă adresați la medicul de familie sau în orice centru de vaccinare cu buletinul de identitate și certificatul care confirmă administrarea vaccinului (I doză). Și să cunoașteți dacă la moment este disponibil în țară vaccinul pe care l-ați administrat”, anunța specialista.

 

Ina este medică și la începutul anului a plecat în Germania printr-un program de schimb de experiență. Pe 25 februarie și-a administrat primul vaccin și rapelul urma să-l primească în ultima zi din martie. Dar a fost nevoită să se întoarcă acasă mai devreme. La revenirea în Moldova, s-a adresat imediat la un centru de vaccinare, care a anunțat-o să revină peste câteva săptămâni. 

Cu o săptămână înainte de rapel, Ina a mers la centrul de vaccinare să precizeze data. Însă a fost anunțată că nu poate fi vaccinată, „pentru că nu permite programul”.  

Ina a telefonat la Agenția Națională în Sănătate Publică ca să afle cum se poate vaccina cu a doua doză. I s-a spus că „dozele sunt aduse cu pereche; că nu le pot desperechea, etc.” Apoi i-ar fi sugerat să meargă la medicul de familie și „poate el va găsi pe cineva care refuză a doua doză”.  

După mai multe presiuni, Ina a fost vaccinată cu a doua doză în Chișinău și autoritățile moldovenești i-au dat un certificat în care se menționează administrarea unei singure doze. Totuși, medicul Inei a completat certificatul de vaccinare primit din Germania cu informația despre rapelul administrat în Republica Moldova. Asta i-a oferit posibilitatea Inei să plece peste hotare și să se asigure că certificatul german completat și de autoritățile moldovenești este valabil. 

„Eu în pașaportul de vaccinare german am două doze, dar în programul național de vaccinare am o singură doză”, explică femeia.  

Medica povestește că o pacientă de-a ei a fost în aceeași situație și a fost nevoită să primească trei doze de Pfizer. Primul vaccin a fost administrat în Anglia, iar după ce s-a întors acasă, nu a putut să-și facă rapelul. „A fost nevoită să facă încă două doze de Pfizer, deja în Moldova, pentru că nu putea fi introdusă în program altfel.”
 

Riscurile vaccinării în două țări diferite 

Totuși, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu recomandă administrarea rapelului în Republica Moldova dacă prima doză a fost pusă în altă țară. Motivele invocate ar ffi următoarele:  

  1. Republica Moldova nu deține tot portofoliul de vaccinuri prezente la nivel internațional. Astfel, unele vaccinuri pot lipsi din stoc.
  2. Pentru o bună organizare și planificare de utilizare a dozelor, vaccinul este repartizat doar persoanelor care necesită două doze. Mai exact, persoanele care au fost vaccinate cu o doză peste hotare nu pot fi vaccinate cu a doua doză în Republica Moldova.
  3. Persoanele care sunt vaccinate cu prima doză peste hotare și doresc săia rapelulpe teritoriul țării trebuie să-și asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare, pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sunt incluse dozele administrate din străinătate, precum și seria vaccinului, instituția care a administrat, etc. Prin urmare, există riscul ca persoana vaccinată acasă și peste hotare să dețină două certificate diferite, însă niciunul din ele nu va fi valid.  

„Încurajăm oamenii care și-au făcut prima doză într-o țară să-și facă și a doua doză acolo, pentru a beneficia de certificatul standard care le va asigura o mobilitate fără probleme la frontiere”, a spus Boris Gîlca, șeful adjunct al direcției Sănătate Chișinău, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune. 

Citește reportajul: „La piață, după vaccin”

Certificatele moldovenești de vaccinare vs. certificatele UE 

Încă nu este clar dacă certificatele de vaccinare moldovenești vor fi acceptate pentru călătoriile peste hotare. Peter Michalko, șeful Delegației UE în Moldova, a spus că „cel mai probabil, certificatul de vaccinare acordat în Moldova va fi recunoscut și în țările UE”.  

Diplomatul a menționat că Uniunea Europeană elaborează acum un document unic, care va confirma că o persoană a susținut un curs deplin de vaccinare împotriva coronavirusului. În opinia lui Michalko, este foarte important ca astfel de documente să fie aprobate și în țările partenere ale UE, din care face parte și Moldova. Acesta a presupus că cetățenii RM vaccinați ar putea călători în Uniunea Europeană în baza certificatului de vaccinare împotriva coronavirusului eliberat acasă. 

Specialiștii spun că totul depinde de țările pe care vrei să le vizitezi – dacă acceptă sau nu certificatele moldovenești. De asemenea, nu se știe dacă certificatele moldovenești de vaccinare vor fi acceptate pentru certificatul digital de vaccinare al Uniunii Europene. 

De marți, șapte țări – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au început să elibereze primele certificate ale UE. România este gata din punct de vedere tehnic pentru conectarea la portalul prin care vor fi eliberate certificatele. 

Potrivit lui Andrei Baciu, secretar de stat al Ministerului Sănătății din România, românii vor putea intra în posesia certificatului verde de vaccinare de la 1 iulie. „O să fie platforma Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, unde ne facem un cont. Contul va fi verificat. Ulterior, vom alege una dintre cele trei situații: vaccinat, testat sau trecut prin boală. Platforma o să transmită un link pe e-mail de unde îl putem printa sau să-l păstrăm în telefon. Vom scana acest cod QR în dispozitivele de la frontieră”.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că sistemul IT dezvoltat pentru generarea și verificarea certificatelor a fost testat cu succes cu grupul tehnic de lucru de la nivel european. 

*Numele Inei a fost schimbat la solicitarea ei, pentru a proteja persoanele implicate 

Fotografii de Tatiana Beghiu

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.