Uzina metalurgica din Ribnita a reluat exporturile catre tarile CSI

Uzina Metalurgica din Ribnita, cea mai mare intreprindere din regiunea transnistreana, a reluat activitatea economica externa, dupa o pauza de 2,5 luni. Uzina s-a inregistrat provizoriu la Camera inregistrarii de Stat a R. Moldova, obtinind astfel posibilitatea de a face comert doar cu tarile CSI, dar in regim de liber schimb. Pentru exporturile catre alte tari straine, e necesara inregistrarea permanenta la Chisinau, pentru ca uzina sa poata folosi documente de origine moldoveneasca a marfurilor in toata lumea, sa beneficieze de preferintele pe care acordate Republicii Moldova de catre Uniunea Europeana, dar si de regimul de liber schimb cu statele europene, cu care Chisinaul are semnate acorduri in acest sens, transmite Agentia INFOTAG.

Uzina din Ribnita si-a suspendat exporturile-importurile pe 3 martie, cind Chisinaul si Kievul au pus in aplicare un nou regim vamal pentru marfurile transnistrene care trec frontiera moldo-ucraineana. Directorul intreprinderii ribnitene, Andrei Iudin, declarase atunci ca uzina nu va accepta inregistrarea in R. Moldova, in conditiile in care aceasta problema "tine de domeniul politicului, si nu al economicului", iar "prezenta la uzina a vamesilor unui stat strain – R. Moldova" este imposibila.

intreprinderea trecuse la un program redus si fusese nevoita sa lucreze "pentru depozit". Pina la inceputul lunii mai, se acumulase stocuri de circa 85 mii t de armatura si otel in colaci, circa 15 mii t de semifabricate, evaluate la $40 mln. Totusi, renuntarea la comertul exterior insemna pierderi mari, in conditiile in care peste 90% din articolele intreprinderii se exporta, iar uzina asigura peste 50% din veniturile or.Ribnita si peste 30% din bugetul regiunii. Acum, se pare ca intreprinderea va livra produse catre Rusia, unde se afla proprietarii ei, iar de acolo metalul va fi retransportat catre tari straine, cu o alta marca.

INFOTAG precizeaza: Datele Camerei de Comert si Industrie arata ca circa 60 de agenti economici transnistreni s-au inregistrat la Chisinau cu statut permanent si tot atiti – cu statut provizoriu. in martie-aprilie, 18 agenti economici din stinga Nistrului au obtinut la CCI 403 certificate de origine a marfurilor si licente de export, inclusiv 343 preferentiale. in lunile respective, Serviciul Vamal al R. Moldova a verificat si a perfectat acte pentru marfuri de export-import ale intreprinderilor transnistrene, in valoare de 280,1 mln. lei, din care exporturile au constituit 190,7 mln. lei. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.