Unul dintre noii acţionari ai Moldova Agroindbank a făcut publice dovezile cu privire la legitimitatea şi tranparenţa tranzacţiei

Achiziţia a 4,99% din acţiunile Băncii Comerciale Moldova-Agroindbank de către compania ”Diarstamia Management Limited” a fost perfect legală şi desfăşurată într-un mod absolut transparent, iar acuzaţiile acestei instituţii financiare că ar fi suspusă unui atac raider sunt nefondate, care au drept scop de a menţine la conducerea băncii actuala conducere, a declarat joi într-o conferinţă de presă reprezentantul companiei, Vitali Chebanu.

Acesta a precizat că a procurat cele 51880 de acţiuni de la un singur vânzător la preţul de piaţă al acţiunilor, iar conducerea băncii a refuzat să-i recunoască drepturile şi în loc să colaboreze cu noul acţionar a provocat un nou scandal în jurul instituţiei.

Chebanu a respins şi informaţiile vehiculate în presă că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar fi făcut o declaraţie în care şi-ar fi manifestat îngrijorarea vizavi de tranzacţiile de procurare a unor pachete de acţiuni ale Moldova-Agroindbank. El a declarat că s-a adresat la BERD, de unde a fost informat că instituţia nu a făcut nicio declaraţie şi doar a solicitat organelor abilitate să verifice legalitatea tranzacţiilor.

El a negat şi declaraţiile potrivit cărora noii acţionari ai băncii ar acţiona în comun, menţionând că practic nu-i cunoaşte pe reprezentanţii celorlalte companii care au procurat acţiuni ale băncii în ultima perioadă de timp.

Fiind solicitat să explice de ce noi acţionari cer schimbarea managerului Moldova-Agroindbank, Vitali Chebanu a explicat că actuala conducere a reacţionat extrem de negativ la apariţia noilor acţionari şi le-a lezat drepturile, astfel că ei în prezent nu au acces nici la un document financiar al băncii sau să participe la dezvoltarea acesteia. În plus, deşi în prezent Moldova-Agroindbank este una din cele mai mari bănci din Moldova, dezvoltarea acesteia a stagnat în ultimii ani, salariile angajaţilor sunt mici, ceeea ce conduce la o fluctuaţie mare de cadre.

”Noi vrem să dezvoltăm banca, să investim în ea, dar cum putem să facem aceasta dacă nu beneficiem de niciun drept?”, s-a întrebat Chebanu.

În acest context, el a menţionat că acţionarii au solicitat organizarea unei adunări extraordinare a acţionarilor, dar această solicitare le-a fost refuzată, din care cauză noii acţionari au decis, conform legii, că aceasta va fi convocată la 28 iunie.

Amintim că şapte companii, înregistrate în străinătate, au procurat în ultima perioadă de timp acţiuni al Moldova-Agroindbank, în total fiind vorba de peste 25% din acţiuni. Tranzacţiile respective au provocat un semnal de îngrijorare din partea actualei conduceri a băncii, care susţine că instituţia este supusă unui nou atac de tip raider.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.