Uniunea Europeană înseamnă bani pentru infrastructură/ Modelul Ungariei

metrou_budapesta 3Viața oamenilor din Ungaria s-a schimbat considerabil odată ce țara lor a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Investițiile europene au schimbat fața multor localități, iar viața de zi cu zi a cetățenilor ungari a devenit mai bună. Datorită banilor europeni rețeaua de transport public din Budapesta, capitala Ungariei, s-a schimbat radical spre bine, iar ultima investiție – reconstrucția liniei de metrou M4 nu doar a simplificat deplasarea prin oraș, dar a devenit și o atracție turistică veritabilă – fiind considerată una dintre cele mai frumoase și stilate stații de metrou din lume. 

Călătoria cu metroul în Budapesta îți crează impresia că ești vizitatorul unui muzeu de artă contemporană. Proiectul a fost unul dintre cele mai mari din oraș din ultimii zece ani, iar rezultatele acestuia au fost pe măsură. În cadrul acestuia au fost renovate 17 km de linie, iar autoritățile locale intenționează să extindă linia și în alte direcții. M4 traversează Dunărea și face legătura între cele două părți ale Budapestei – Buda și Pesta.

“A crescut numărul persoanelor care folosesc transportul public”

În “excursia” noastră pe linia nou construită am fost însoțiți de Sador Fehervari, managerul proiectului de reconstrucție. Acesta spune că odată cu darea în exploatare a liniei M4, eveniment care a avut loc cu șase luni în urmă, a crescut considerabil numărul persoanelor care folosesc transportul public. “Stațiile sunt stilate și prietenoase, iar lumina pătrunde direct de afară, este adusă prin tuburi speciale, nu folosim lumina artificială. Stațiile sunt aerisite perfect, iar pasagerii au parte de aer curat”, spune acesta.

Transportul subteran este prietenos și pentru persoanele cu nevoi speciale, iar acestea nu întâmpină probleme de acces la linia de metrou.”Trenurile de la anul vor merge fără șofer, acum sunt doar supravegheate de un mecanic. Acest fapt este o noutate pentru orașul nostru”, spune Fehervari.

Transport prietenos mediului

În toate proiectele de infrastructură realizate cu suportului Uniunii Europene se ține cont, în primul rând, ne mediul înconjurător. Acest crez a determinat zeci sau chiar sute de mii de locuitori ai capitalelor europene să renunțe la mașină și să folosească transportul public sa bicicleta ca mijloc de deplasare.

Confortul pe care îl asigură automobilul propriu a fost înlocuit ușor cu confortul din transportul public, care, pe lângă faptul că-ți reduce din cheltuieli, îți face viața mai ușoară.

metrou_budapesta 1

metrou_budapesta 5

“Marele câștigător” al bugetului Uniunii Europene

metrou_budapesta 4 Ungaria este considerat “marele câștigător” al bugetului UE, spune Lambert Gabor, directorul ziarului economic Figyelo.

“Țara noastră este unul dintre cei mai mari destinatari ai fondurilor europene. Ca și alte țări din Europa de Est, Ungaria primește de zeci de ori mai mulți bani din partea Uniunii Europene decât cotizează, în calitate de membru cu drepturi depline”, spune Gabor.

Menționăm că mai mult de 90% din investițiile publice din Ungaria sunt cofinanțate de Uniunea Europeană și doar în perioada 2004-2006 mai mult de 3,21 bilioane euro au fost alocale Ungariei.

Peste 400 km de drum nou au fost construiți în Ungaria din bani europeni în ultimii ani și peste 1700 de km au fost reconstruiți din fonduri UE. Totodată, a fost modernizată infrastructura urbană pentru cel puțin patru milioane de cetățeni ungari, iar infrastructura trenurilor a fost modernizată cu aproximativ 1, 2 bilioane euro.

Oxana Greadcenco

Acest material este publicat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Elaborarea acestui material este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare