Un partener valoros in pregatirea unei noi generatii de tineri antreprenori

Desi activeaza in Republica Moldova doar de 8 luni, Programul International AIESEC a reusit sa realizeze 5 proiecte importante, care au implicat peste 500 de tineri si studenti, inclusiv un proiect de interactiune culturala in cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, cu participarea reprezentantilor din 9 tari care isi fac studiile la aceasta prestigioasa institutie de invatamint superior.

Despre aceasta a comunicat in cadrul unei conferinte de presa Sergiu Soltan, presedinte al AIESEC Moldova. Abreviatura se descifreaza ca Asociatie a Tinerilor din Economie si Management, creata in anul 1948. Ea reprezinta cea mai mare organizatie de tineri din lume, fiind prezenta in peste 800 universitati din 93 de state prin contributia sa la promovarea si dezvoltarea potentialului tinerilor, carora le ofera oportunitati de leadership prin organizarea unor conferinte, traininguri si participare la Programul International de Practica Studenteasca.

Astfel, timp de peste 50 ani, AIESEC a dat dovada de dexteritate in descoperirea si dezvoltarea potentialului uman. in anii studentiei, membri ai AIESEC au fost asa personalitati notorii ca Helmut Kohl, ex-cancelar al RFG, Aleksander Kwasniewski, presedinte al Republicii Polonia, Janez Drnovsek, presedinte al Sloveniei, s.a. Potrivit lui Sergiu Soltan, si in Republica Moldova AIESEC isi doreste acelasi impact pozitiv in dezvoltarea profesionala a tinerilor, fiind o organizatie condusa de studenti si tineri absolventi, care isi desfasoara activitatile in mod energic si inovator, realizindu-si scopul in parteneriat cu companii in mediul de afaceri. in contextul in care a fost semnat Planul de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana, anul 2005 fiind desemnat ca an al Cetateniei Europene prin Educatie, AIESEC realizeaza proiectul „European Citizenship”. Si asta fiindca integrarea europeana reprezinta un proces complex, care presupune informarea tinerilor despre valorile si principiile Uniunii Europene inca din anii de scoala.

Dupa cum a precizat Sergiu Soltan, proiectul nominalizat se realizeaza in perioada 31 octombrie – 12 noiembrie cu sprijinul Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, Directiei Programe pentru Tineri in parteneriat cu ASEM si cu sustinerea companiilor partenere Andy’s Pizza, AVI Group, Varo Inform, Timpul, scopul propus fiind formarea mentalitatii de cetatean al Europei prin interculturalitate, toleranta, valori nationale si individuale, cunoasterea diferitor culturi europene, reprezentare a tarii peste hotare ca ambasadori.

Pentru inceput, in proiect sint implicati 150 elevi din 3 licee – „Spiru Haret”, „Gheorghe Asachi” si Liceul Republican Universitar Real, precum si peste 150 studenti ai Academiei de Studii Economice din Moldova.  // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.