Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

PE SCURT

Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și după treizeci de zile mai este încă pozitiv la test. Aceasta chiar dacă, după câteva zile cu febră și dureri de cap, simptomele au dispărut complet. Jurnalistul a lansat un video preluat de presa italiană în care povestește istoria sa, dar și întreabă: „Cât timp ai putea fi pozitiv și să nu știi despre aceasta fără să-ți faci un test?”. Și, principalul, sunt într-adevăr suficiente 15 zile de izolare pentru a putea ieși din casă?. Imediat după apariția filmulețului, mai mulți medici din Italia au relatat că acest caz nu este unul singular și că totul depinde de sistemul imunitar al organismului. Totodată, profesorii au menționat că chiar dacă testarea generală a populației nu este posibilă și se întâmplă că persoanele asimptomatice după 15 zile de izolare ies din casă  singurul instrument împotriva contagiunii este păstrarea distanței sociale. 

PE LUNG

Am avut febră și tuse câteva zile, apoi m-am simțit bine. Dar după o lună testul este încă pozitiv

„Pe 5 martie, m-am trezit cu o durere severă de cap, febră mare și tuse”, povestește el.  „La vremea respectivă nu a fost emis îcă decretul privind regimul de carantină. Încerc în toate felurile să obțin un test, chiar dacă medicii nu vor să mi-l facă pentru că nu am o simptomatologie atât de gravă. Cu toate acestea, la spital explic că sunt jurnalist și aș fi putut fi în contact cu multe persoane. După o mică ezitare, personalul acceptă și rezultatul testului  este clar: pozitiv pentru COVID-19, acum celebrul coronavirus”.

„Lucrul surprinzător este că în aceeași seară cu o tachipirină mi-a trecut febra, a doua zi am avut mai puține simptome și în a treia zi nu am mai avut simptome”, spune Alessandro Politi. „Dacă nu aș fi făcut testul, aș fi crezut că am avut o simplă gripă. După ce a trecut perioada obligatorie de carantină, este timpul să repetați testul: pentru a fi considerat vindecat, de fapt, aveți nevoie de două teste negative consecutive. Am fost bine, dar după 17 zile eram încă pe deplin pozitiv”, ami spune bărbatul.

„Trec alte zece zile, iar pe 3 aprilie, mai trec un test “, spune Alessandro. „De aproape o lună nu am simptome, dar rezultatul este întotdeauna același: pe deplin pozitiv. Am întrebat dacă aceasta este un lucru normal, medicii au presupus că poate am luat o formă virală mai agresivă. Din fericire corpul meu suportă bine această situație, dar pentru a elimina virusului este nevoie de mai mult timp “.

În acest context, Alessandro Politi adresează o întrebare: „De ce instituțiile permit persoanelor care au avut aceleași simptome ca mine să iasă din casă după 15 zile fără să fie testați?”. „Câte persoane ar putea lucra cu riscul de a răspândi virusul?”. Aceasta, pentru că până de curând, persoanele cu simptome ușoare, precum Alessandro Politi, nu făceau cu adevărat testul, ci trebuiau „să respecte” doar carantina și să aștepte sfârșitul simptomelor. Și cine a fost în contact direct cu un bolnav nu primește testul în absența semnelor bolii: singura rețetă fiind izolarea. „Cum s-a decis că cele cincisprezece zile sunt suficiente, dacă după treizeci de zile sunt încă pozitiv? Nu cumva, din acest motiv, infecția se oprește lent? ”, întreabă jurnalistul.

„Nu e un caz singular”

După videoclipul realizat de Alessandro Politi, în care își spune povestea și adresează câteva întrebări cu privire la managementul de urgență, jurnaliștii italieni  au vorbit despre acest lucru cu profesorul Bassetti: „Nu este un caz izolat, dar să facem teste pentru toți nu este deloc posibil: singurul instrument este distanțarea socială “.

Profesorul Matteo Bassetti, directorul clinicii de boli infecțioase din Genova, a menționat că este important să distingem două lucruri: timpul de incubație, poate ajunge la maximum 14 zile. „La început s-a spus că regimul de carantină trebuie să dureze 14 zile “, explică profesorul Bassetti. „În ceea ce privește evoluția bolii, am descoperit cât de mult variază: există cei care au foarte puține simptome, atât de puține încât nici nu observă că au fost bolnavi, dar și cei care dezvoltă simptome grave până la pneumonie care necesită spitalizare. Simptomatologia este atât de variabilă încât este dificil să urmărești toți pacienții”.

Deci, cât timp o persoană, poate asimptomatică, rămâne pozitivă? „Este foarte variabil, dar astăzi la San Martino facem testul în ziua a 21-a: majoritatea bolnavilor nu se vindecă în termen de 14 zile. Cu toate acestea, există un procent de subiecți care continuă să fie pozitivi în absența simptomelor chiar și după trei săptămâni ”,  spune Bassetti. „Va trebui să înțelegem de ce timpul de vindecare poate varia foarte mult, astăzi încă nu este sigur: este posibil ca acest lucru să depindă de capacitatea sistemului imunitar de a elimina virusul mai mult sau mai puțin repede”. Această idee este împărtășită și de profesorul Galli del Sacco din Milano: „Există mai multe cazuri și trebuie cercetate”, a declarat el pentru Corriere della Sera comentând condițiile de tratament.

Dar mai întâi există o întrebare abordată de Alessandro Politi: câți oameni ar putea fi în starea lui, dar nu au primit testul și, prin urmare, sunt liberi să iasă după două săptămâni, chiar dacă poate încă sunt virusați? „Ar putea exista astfel de cazuri, dar dacă respectăm distanțarea socială, acest risc este anulat. În acest sens, protocolul OMS este clar: distanța socială trebuie menținută întotdeauna până la zero cazuri de transmitere”.

„Dacă indicația de a rămâne acasă în izolare timp de 15 zile după încheierea bolii este insuficientă, explică Bassetti, atunci„ rezerva este reprezentată de distanțarea socială impusă”. Prin urmare, singurul instrument disponibil pentru prevenirea contagiunii este respectarea limitărilor impuse de autorități.„Din acest motiv a fost impusă distanțarea socială: nu este posibil să recunoaștem toți bolnavii, de aceea trebuie să ne protejăm”. Și aici este un alt punct fundamental, și anume dificultatea de a face testarea: „Ar fi bine să facem testarea generală, dar acest lucru nu este realist. Nu există suficiente resurse, reactivi, laboratoare pentru a testa populația. În plus, testul  are o problemă: are 30% falsuri negative.

Faptul că mai există totuși persoane pozitive după 30 de zile trebuie să ne facă să înțelegem că unele măsuri de protecție vor trebui prelungite”, explică Bassetti. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.