Connect with us

Sănătate

Un chirurg cu renume mondial va opera la Chișinău pacienții cu boli renale. Cine este acesta

Publicat

pe

Pe data de 24 mai, Prof. Dr. Lütfi Tunç se va alătura în cadrul unui schimb de experiență echipei de chirurgi urologi Medpark, pentru a efectua intervenții de ultimă oră. Pacienții cu afecțiuni renale și ale glandei suprarenale au șansa de a fi operați de pionierul chirurgiei robotice în urologie și autorul tehnicilor chirurgicale urologice Tunç din Turcia, un specialist cu renume la nivel mondial. 

Laparoscopia este o ramură modernă a chirurgiei, care presupune efectuarea intervențiilor prin incizii (tăieturi) foarte mici la nivelul abdomenului. Cu cât mai mici sunt inciziile, cu atât trauma asupra organismului este mai mică, riscurile operatorii se reduc, iar recuperarea este mult mai rapidă și ușoară.

Chirurgii urologi Medpark aplică laparoscopia în tratamentul unei game tot mai largi de afecțiuni. În cadrul colaborării cu profesorul din Turcia vor fi efectuate o serie de intervenții inovative pentru țara noastră:

 • nefrectomie parțială laparoscopică;
 • nefrectomie radicală laparoscopică;
 • adrenalectomie laparoscopică.

Infrastructura Centrului Chirurgie Medpark dispune de toate cele necesare pentru efectuarea  operațiilor în condițiile spitalelor de top de peste hotare, conform standardelor internaționale pentru siguranța pacientului.

Intervențiile efectuate în data de 24 mai pot reprezenta cea mai eficientă soluție pentru persoanele diagnosticate cu: 

 • tumori  benigne sau maligne a glandei suprarenale;
 • formațiuni de volum al rinichiului;
 • hidronefroză cu compromiterea funcției rinichiului.

Avantajele intervențiilor urologice endoscopice la Medpark:

 • Echipă internațională experimentată;
 • Săli chirurgicale ultradotate;
 • Utilizarea analgezicelor și consumabilelor de înaltă calitate;
 • Mediu steril, ce reduce riscul de complicații și infecții intraspitalicești;
 • Aplicarea metodelor moderne, minim invazive pentru reducerea traumatismelor asupra organelor interne și pentru o recuperare mai rapidă;
 • Spitalul Internațional Medpark este unica instuiție din RM acreditată de Joint Commission International – cea mai înaltă recunoaștere a  calității și siguranței actului medical la nivel mondial.

Pentru o evaluare medicală în vederea efectuării tratamentului laparoscopic, pacienții se pot programa la chirurgul urolog Medpark, dr. Vasile Botnari. Tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/7).


Chirurgia urologică Medpark acoperă o gamă completă de afecțiuni ale rinichilor, glandelor suprarenale și ale sistemului reproductiv masculin. Medicii Medpark, cu pregătire internațională, identifică cele mai potrivite scheme de tratament, începând de la terapia conservativă (cu medicamente) până la chirurgia clasică și laparoscopică/minim invazivă.

Sănătate

Un spital din Chișinău – printre cele mai bune și sigure din lume

Publicat

pe

De către

În decembrie 2018 Spitalul Internațional Medpark din Republica Moldova a obținut pentru a doua oară certificatul Gold Seal of Approval® al Joint Comission International – acreditare care confirmă corespunderea continuă a calității serviciilor medicale și siguranței pacientului cu standardele recunoscute la nivel mondial. În prezent doar 656 de instituții medicale din întreaga lume dețin această acreditare și mai puțin de 5% dintre aplicanți reușesc să demonstreze că întrunesc condițiile pentru a primi onorabilul titlu.

Spitalul Internațional Medpark a fost supus unui control riguros, în timpul căruia o echipă de experți ai Joint Comission International a evaluat gradul de corespundere cu standardele spitalicești internaționale într-o serie de domenii, inclusiv: Obiectivele Internaționale privind Siguranța Pacienților, îngrijirea și evaluarea pacienților, anestezia și intervențiile chirurgicale, managementul medicamentelor, educarea pacientului și familiei, calitatea îmbunătățirilor, controlul și prevenția infecțiilor, managementul și administrarea, gestionarea facilităților, calificarea personalului și managementul informației.

Procesul de acreditare internațională JCI a spitalului  Medpark a inclus:

 • Crearea a 13 comitete interne, formate din 50 de persoane, care au gestionat procesul de implementare a standardelor internaționale;
 • Elaborarea și revizuirea a 1112 documente interne (politici, proceduri, instrucțiuni, ghiduri);
 • Evaluarea a 1119 indicatori spitalicești privind siguranța pacientului și calitatea actului medical (elemente măsurabile) de către 3 comisii de experți internaționali JCI, timp de 5 zile, în cadrul spitalului.

În rezultatul evaluării Spitalul Internațional Medpark a obținut un grad de conformitate de 99,74% și se angajează să respecte în continuare cerințele internaționale, fiind inclusiv monitorizat de la distanța și reevaluat periodic de către experții JCI.

Paul Chang MD, MBA, MPH, CPHQ, FACHE, vicepreședinte Acreditare, Standarde și Evaluări, Joint Commission International: „Joint Commission International pune la dispoziția spitalelor procese de îmbunătățire într-o varietate de domenii, de la perfecționarea continuă a personalului la implementarea practicilor de top în instituția medicală. Felicităm Spitalul Internațional Medpark pentru eforturile sale de a deveni o instituție care își îmbunătățește încontinuu calitatea serviciilor și pentru atingerea acestui punct culminant, care demonstrează angajamentul său pentru siguranța pacientului și calitatea serviciilor.”

Olga Șchiopu, director general Medpark:Spitalul Internațional Medpark este onorat să obțină acreditarea Joint Commission International, cea mai înaltă certificare și recunoaștere la nivel mondial a calității superioare a serviciilor medicale. Întreaga echipă Medpark colaborează pentru a dezvolta și implemementa strategii și proceduri de îmbunătățire a îngrijirilor medicale oferite pacienților din țara noastră.”

Standardele spitalicești ale Joint Commission International sunt dezvoltate prin consultarea experților și instituțiilor internaționale în domeniul sănătății, evaluatorilor și pacienților. Standardele sunt bazate pe literatura științifică și consensul experților, pentru a ajuta organizațiile să-și măsoare, evalueze și îmbunătățească performanțele.

###

Joint Commission International (JCI) a fost înființată în anul 1997, ca subdiviziune nonprofit a Joint Commission Resources, Inc. (JCR), afiliată integral la The Joint Commission. Prin acreditări internaționale, consultații, publicații și programe educaționale, JCI extinde misiunea globală a The Joint Commission de a contribui la îmbunătățirea calității servicilor medicale.  JCI asistă organizații internaționale din domeniul sănătății, agenții de sănătate publică, ministere ale sănătății și alte instituții de profil din peste 100 de țări.

 

Citește mai departe

Sănătate

Infarctul miocardic acut – o cursă contracronometru (INFOGRAFIC)

Publicat

pe

De către

Infarctul miocardic acut este principala cauză de deces printre bolile cardiovasculare, iată de ce este considerat o urgență medicală majoră. Pacientul se poate recupera complet după un atac de cord, cu condiția să-i fie acordat ajutor de specialitate corect și în cel mai scurt timp.

Cel mai frecvent factor care declanșează infarctul miocardic acut este ateroscleroza, care constă în depunerea pe pereţii interiori ai arterelor coronare a unor depozite de colesterol (plăci de aterom). Aceste acumulări duc la îngustarea și blocarea vaselor, iar drept urmare sângele oxigenat nu mai poate ajunge la inimă. În asemenea condiții se spune că mușchiul cardiac suferă un proces ischemic. După circa 20 de minute de ischemie (privare de aport sangvin), celulele musculare cardiace încep să moară, producându-se un infarct de miocard, cunoscut drept atac de cord sau sindrom coronarian acut.

Cum acționăm în caz de Infarct Miocardic Acut (IMA)?

ETAPA I – RECUNOAȘTEREA SIMPTOMELOR ȘI SOLICITAREA AJUTORULUI

Recunoașterea simptomelor atacului de cord și solicitarea ajutorului medical cât mai urgent sunt cruciale pentru salvarea vieții pacientului care suportă IMA.

Angina pectorală, manifestată prin dureri în piept cu iradiere în brațul stâng, gât, mandibulă, poate prevesti apariția infarctului. Apare, de obicei, la efort sau emoții puternice, iar timpul scurs de la instalarea anginei pectorale până la apariția IMA poate fi de ordinul orelor, zilelor sau lunilor.

Există, de asemenea, și simptome atipice, cum ar fi durerea în stomac, indigestia, durere toracică cu caracter de junghi, apariția slăbiciunii generale inexplicabile, a transpirației abundente, a dispneei. IMA este cel mai dificil de identificat la vârstnici, femei, diabetici, existând foarte multe cazuri de infarct miocardic „tăcut”.

ETAPA II – TRANSPORTAREA LA INSTITUȚIA MEDICALĂ DE PROFIL

Odată ce există suspiciuni de infarct miocardic acut, pacientul trebuie să solicite ajutor medical de urgență apelând la numărul 112, pentru a chema ambulanța. Este extrem de important ca intervalul de timp de la apariția primelor simptome și până la pășirea pragului instituției medicale să nu depășească 2 ore.

ETAPA III – INVESTIGAȚII ȘI TRATAMENT

Din momentul intrării pacientului pe ușa instituției medicale, ultima trebuie să-i asigure tratament adecvat în termen de maxim 90 de minute, conform protocoalelor internaționale. Etapa denumită și „Door-to-ballon” cuprinde:

– Investigații (electrocardiograma, analize de laborator)

– Administrarea medicației și pregătirea pacientului pentru intervenție

– Transportarea pacientului în sala de cateterism cardiac si efectuarea coronarografiei – singura  procedură de diagnostic care permite depistarea cu exactitate a eventualelor îngustări (stenoze) ale arterelor coronare

  – Efectuarea angioplastiei coronariene (inserarea stentului care deblochează artera coronară)

În Spitalul Internațional Medpark intervalul „Door-to-balloon” este de până la 60 de minute, sub media instituțiilor medicale occidentale.

Constantin Cozma, cardiolog, Medpark: „Tratamentul IMA este rezultatul unui lanț de acțiuni, realizate într-o succesivitate corectă și, cel mai important, în limita de timp adecvată. Dacă pacientului cu infarct miocardic acut i se efectuează angioplastia în primele 2 ore de la debutul durerilor, complicațiile se reduc la minim, iar pacientul poate reveni la modul obișnuit de viață, având aceeași toleranță la efort. Totuși, este esenţial ca pacientul să înțeleagă că angioplastia coronariană reprezintă un tratament eficient numai în condiţiile în care în continuare vor fi excluși factorii de risc: fumatul, sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi saturate și zahăr, hipertensiunea arterială. În caz contrar, există un risc important de reîngustare a arterei dilatate.”

Spitalul Internațional Medpark a dezvoltat un Centru de Infarct Miocardic în conformitate cu standardele internaționale, care a a fost selectat drept partener al Ministerului Sănătății din Republica Moldova în cadrul programului național de tratament al infarctului miocardic acut. Astfel, în zilele de miercuri și duminică, pacienții care suferă IMA sunt transferați de către asistența medicală urgentă la Medpark, unde se efectuează investigațiile și tratamentele necesare gratuit, în baza poliței de asigurare medicală obligatorii.

La fel, pacienții pot beneficia de diagnostic și tratament gratuit al infarctului miocardic nu doar în cazuri de urgență, ci și în baza îndreptării (formularul 27E) de la medicul de familie sau medicul cardiolog, atunci când este suspectat un risc de infarct.

Dacă suferi de o patologie cardiacă, ai dureri în piept la efort fizic, dispnee, puls neregulat, valorile tensiunii arteriale sunt prea mari sau prea mici, nu ezita să consulți medicul cardiolog. Bolile depistate la timp îți pot salva viața. Pentru programări și detalii, contactează-ne la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză a mortalității la nivel global, fiind responsabile de 18 milioane de decese anual. 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza infarctului miocardic, iar fiecare al doilea ar putea fi salvat, dacă ar primi la timp ajutor medical specializat.

Citește mai departe

Sănătate

Programul „Sănătate fără hotare”: Medpark oferă servicii complexe pentru tratarea pacienților cu diagnostice complicate

Publicat

pe

De către

Prin programul „Sănătate fără hotare – tratamentul cazurilor grave în țară și străinătate”, pacienții grav bolnavi (în special cei cu afecțiuni oncologice, cardiologice și neurologice) au acces la servicii medicale complexe și de cea mai înaltă calitate. Până nu demult, unele servicii medicale nefiind accesibile în țară, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în străinătate, pentru a beneficia de un tratament la cel mai înalt nivel. Acum Medpark pune la dispoziția pacienților cu diagnostice complicate soluții complexe de sănătate. În colaborare cu spitalele de top externe, Medpark va oferi pacienților expertiza medicilor locali și internaționali, precum și tehnologii de ultimă generație pentru investigații și tratamente complexe, acasă și peste hotare. Detalii despre proiectul care este o premieră pentru sectorul medical privat din Moldova oferă Olga Șchiopu, Director General Medpark.

 • Cum a fost conceput proiectul „Sănătate fără hotare”?

Olga Şchiopu: Este un proiect pe care l-am dezvoltat treptat. Totul a pornit de la acele cazuri medicale, în care nu am putut să le fim de ajutor pacienților în volum deplin, având la dispoziție capacitățile și tehnologiile existente. Şi pentru că nu este etic să le spunem pacienţilor: „Va trebui să rezolvați această problemă desinestătător”, am căutat soluţii.

Ne-am organizat și am lansat un serviciu cu o abordare unică, pentru ca să ne putem asuma responsabilitatea de a gestiona cazuri complicate, ca să putem avea grijă de acești pacienți pe parcursul întregului proces: de la stabilirea diagnosticului și până la încheierea tratamentului.

Deseori tratamentul în cazurile grave este de lungă durată, poate fi vorba chiar de ani. Pentru unele etape de tratament este necesară deplasarea în afara țării. Pacienții care au trecut prin astfel de situații știu foarte bine cât de frustrant este să mergi în străinătate, într-un mediu absolut străin, unde nu cunoști pe nimeni, unde este o altă cultură, alte obiceiuri, unde nu ai niciun umăr care să te sprijine. Din cauza acestei frustrări povara psihologică devine și mai mare pentru pacient, care este deja debusolat, pentru că se confruntă cu probleme de sănătate grave.

Noi vrem să scutim pacientul de acea stare de anxietate, de neliniște, de neînțelegere a ceea ce se întâmplă atunci când pleacă în străinătate pentru unele proceduri medicale, asumându-ne în totalitate aceste griji.

 • Într-adevăr, este o abordare unică, cel puțin în țara noastră… Probabil că nu a fost ușor să lansaţi un serviciu atât de complex şi să găsiţi parteneri.

Olga Şchiopu: Medpark este un spital matur, avem 8 ani de activitate în spate. Noi avem stabilite sisteme de calitate în instituție, noi înțelegem ce înseamnă calitate, ce înseamnă responsabilitate din partea unei instituții medicale, am ales parteneri care ne corespund nouă, ca valori, ca ideologie, ca atitudine față de pacient, ca respect față de demnitatea pacientului. Am ales aşa cum am fi ales pentru apropiații și rudele noastre. Primul nostru partener extern este spitalul din Turcia „Anadolu John Hopkins”. Continuăm stabilirea parteneriatelor cu alte spitale de referinţă.

Programul „Sănătate fără hotare” nu este o simplă direcţionare a pacientului către spitalele din afara țării. Este un concept complex. În primul rând, tot ce poate fi făcut în ţară – facem aici, pentru a diminua eventualele cheltuieli şi deplasări.

Iar atunci când un pacient pleacă în afara ţării, de el au grijă 2 persoane: un administrator de program, care gestionează şi oferă suport pentru întreaga logistică în cadrul deplasării și un coordonator medical, care monitorizează toate aspectele medicale.

Administratorul programului este în legătură permanentă atât cu pacientul şi familia sa, cât și cu spitalul-gazdă, cu tot personalul implicat de acolo. Iar toată circulația de informație are loc online, în regim continuu, fiind oferite răspunsuri la toate întrebările şi situaţiile posibile.

Vreau să subliniez că echipa medicală dedicată este formată la noi, la Medpark. Este vorba de specialiști foarte bine pregătiți, care în cadrul instituției noastre au lucrat pe parcursul multor ani anume cu aşa gen de cazuri complexe, multidisciplinare, care au stabilit diagnosticuri diferențiate dintre cele mai dificile. Deci de acum încolo, acești medici au acces la instrumente și mai sofisticate, într-un fel, le-am dat în calitate de instrumente resursele instituțiilor medicale de top din afara țării.

Pentru că noi suntem la curent cu tot ce se întâmplă cu pacientul, putem să intervenim oricând. Pacientul are senzația că se află tot în Medpark, că este tratat tot de acel medic care l-a evaluat, i-a stabilit diagnosticul, care a mers cu el până la această etapă și care continuă să-i fie alături, doar că nu fizic. Orice complicație, situație, orice întrebare care intervine – pacientul are cui o adresa și știe că are un umăr de nădejde. Este important.

 • Pacienților cu ce tipuri de boli este destinat programul „Sănătate fără hotare”? 

Olga Șchiopu: Când vorbim de diagnostice grave, ne referim la afecțiunile cardiologice, neurologice, dar, de cele mai dese ori este vorba de oncologie. Majoritatea pacienților moldoveni care merg să se trateze înafara țării sunt pacienți oncologici. La ora actuală, nicio instituție privată din Moldova nu poate oferi tratament oncologic fiindcă nu există un cadru legislativ în acest sens, el încă nu a fost elaborat. Noi, spitalul Medpark, am făcut primul pas: am introdus în lista de servicii prestate o investigație importantă pentru pacienții care suferă de cancer, și anume Tomografia Computerizată prin emisie de pozitroni (PET-CT).

Este o investigaţie absolut necesară pentru diagnosticarea patologiei oncologice și pentru monitorizarea eficienței tratamentului anticancer. Până acum, pacienții oncologici erau nevoiţi să meargă peste hotare pentru a o efectua, deci în Republica Moldova această procedură poate fi făcută doar la Medpark. În prezent încă nu putem oferi, din păcate, servicii de radioterapie și chimioterapie specializate, dar uite că datorită programului „Sănătate fără hotare” și ele devin accesibile pentru pacienții noștri.

Prognozăm că patologiile oncologice vor constitui 80% din totalul de pacienți care se vor adresa la Medpark în cadrul acestui program, dar nu excludem și alte patologii rare, cele care se întânesc cu o frecvență 1: 100 000 și care nu pot fi tratate într-o țară mică, ca Moldova. Spitalul Internațional Medpark va avea grijă de situația medicală complicată în care vă aflați dumneavoastră sau apropiații dumneavoastră!

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură21 de minute în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

Tehnologie2 ore în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment21 de ore în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

ExterneO zi în urmă

Copila care luptă cu „giganții” mondiali

PE SCURT  Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă...

EconomieO zi în urmă

Forbes: Cel mai lung zbor comercial din lume este pe cale să devină și mai lung

PE SCURT Pe parcursul ultimilor 60 de ani, zborurile comerciale au progresat fenomenal. De la Jumbo Jet din anii 60...

Sănătate2 zile în urmă

Aurul ucide cancerul, iar un parazit din pădurile tropicale protejează împotriva HIV. Ultimele noutăți medicale

PE SCURT Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un nou compus chimic bazat pe aur, care ucide celulele afectate...

Cultură2 zile în urmă

Un film satiră arată o lume în care oamenii au decis să se micșoreze ca să salveze planeta

PE SCURT Downsizing este un film de ficțiune, de satiră, în care regizorul face glume pe seama unor oameni care...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică3 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică3 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică3 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031