Un bărbat, condamnat la Tiraspol doar pentru o mențiune făcută în caietul personal. Cazul a ajuns la CtEDO

epa04170471 A general view of the checkpoint at the border of Moldova and the breakaway Transnistrian Republic, near Bender, 65 km Vest from Chisinau, 17 April 2014. Russian President Vladimir Putin said on 17 April that Ukraine should reopen trade and transportation routes to Moldova's breakaway province of Transnistria, a day after the region formally asked Russia to recognize its independence. Transnistria is not recognized by any sovereign nation. It split from Moldova in 1992 following a two-year war that erupted as a result of the collapse of the Soviet Union. There are Russian troops stationed in the region, but Moscow has never formally recognized it as an independent state. Ukraine has voiced fears that Russia might take advantage of the situation to invade its southern region. EPA/STR

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului o nouă cauză privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Cauza se referă la detenția ilegală a lui Oleksandr Lypovchenko și condamnarea acestuia de către așa-numitele autorități ale autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”.

PE LUNG

Învinuit de „extremism” pentru o simplă mențiune făcută în caietul său personal, și anume: „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”, Oleksandr Lypovchenko a fost „condamnat” de către regimul de la Tiraspol pentru 3 ani, precizează Promo-LEX.

În semn de protest, Lypovchenko a ținut mai multe luni greva foamei, iar din cauza maladiilor sale, dar și a formei de protest, starea de sănătate a acestuia s-a agravat considerabil. În legătură cu aceasta, a fost sesizat Organizația Mondială împotriva Torturii.

În fața Curții, reclamantul a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de 3, 5 § 1, 6 § 1, 13 și 34 din Convenție.

Curtea a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele descrise mai sus.

Potrivit unei practici noi, examinarea dosarelor la CtEDO are loc în două etape: non-contencioasă – unde se acordă posibilitate părților să soluționeze pe cale amiabilă cauza, și procedura contencioasă – unde părțile vor avea posibilitate să prezinte observațiile sale în cazul în care împăcare eșuează.

Pentru prima etapă, președintele Secției a decis să acorde părților un termen de până la 8 iulie 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Totodată, Curtea a decis să acorde prioritate examinării cauzei lui Lypovchenko Oleksandr și a invitat Guvernul Ucrainei să intervină în calitatea de terță parte.

Reclamanții sunt reprezentați la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare