Un american a stat 39 de ani pe nedrept în închisoare. El va primi 21 milioane de dolari

Un bărbat din California închis pentru crimă în 1978 şi eliberat în 2017, după ce probele ADN i-au stabilit nevinovăţia, va primi 21 de milioane de dolari compensaţie pentru cei 39 de ani petrecuţi pe nedrept după gratii.

În 1978, Craig Coley a fost condamnat la închisoare pentru uciderea lui Rhonda Wicht și a fiului ei de patru ani, Donald. El a făcut recurs în 2017, iar șeful Poliției din Simi Valley și procurorul care se ocupa de caz au precizat că îi susțin cauza.

Astfel, anchetatorii au reușit să găsească probe biologice la un laborator privat, deși instanța a cerut distrugerea lor în ianuarie 1980, după ce fusese condamnat.

„O probă cheie care a fost folosită pentru a-l condamna a relevat că nu conținea ADN-ul lui Coley, ci al altor persoane”, a precizat procuratura, conform CNN.

Totodată, cât timp s-a aflat după gratii, a fost un deținut model, dedicându-se religiei. Mai mult, el a urmat și cursuri universitare, obținând inclusiv o diplomă de master.

„Nicio sumă nu poate compensa pentru ce i s-a întâmplat. Am făcut ceea ce trebuia pentru Craig Coley și pentru comunitate”, a spus un oficial al administrației locale într-un comunicat.

În 11 noiembrie 1987, Rhonda Wicht și fiul ei de patru ani au fost uciși cu brutalitate. Autorul a aranjat locul crimei astfel încât să pară că a fost vorba de un jaf. Vecinii au declarat poliției că au auzit zgomote in jurul orei 5.30 dimineața, iar o femeie a precizat că atunci când s-a uitat pe geam a văzut camioneta lui Coley. Coley – manager de restaurant și fost detectiv – tocmai se despărțise de victimă, cu care avusese o relație.

Interogat de poliție, el a declarat că a socializat la restaurant până la 04.30 dimineața, după care a dus un prieten acasă. Când au percheziționat casa bărbatului, polițiștii au găsit un tricou de copil și un prosop pe care erau urme de sânge.

Astfel, în baza acestor probe a fost condamnat pentru crimă și procurorii au încercat să obțină pedeapsa capitală pe numele său. În cele din urmă, însă, a fost condamnat la închisoare pe viață, deși timp de aproape 40 de ani, a susținut că este nevinovat.

Sursa: Stirileprotv.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.