UE îmbunătățește serviciile medicale în Varnița pentru locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru

Centrul de sănătate din satul Varnița a devenit mai încăpător. O nouă anexă cu saloane de fizioterapie, diagnosticare și cabinete ale medicilor de familie a fost construită. Acum, peste 13 mii de oameni – localnicii, dar și deținătorii poliței medicale din Tiraspol, Bender sau Slobozia vor primi consultații și tratament de zi fără de a sta ore în șir la cozi.

Noua anexă a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Centru de Sănătate din Varnița a fost construit în 2013. Inițial, instituția urma să deservească anual circa 7 mii de persoane, dintre care 5.200 – locuitori ai satului, ceilalți – ai orașului Bender.

La scurt timp, numărul pacienților a crescut până la 13 mii, în special datorită fluxului de oameni din stânga Nistrului. În 2012, printr-o hotărâre de Guvern, deținătorii polițelor de asigurare medicală din Bender, Tiraspol sau Slobozia au obținut posibilitatea să se înregistreze la Centrul de sănătate din Varnița.

„Sunt în special femei însărcinate sau pensionari din stânga Nistrului, care primesc gratuit polița de asigurare medicală sau cei care o cumpără. Clădirea Centrului nu dispunea de suficiente încăperi, medicii de familie erau nevoiți să activeze câte doi întrun birou. Acum și medicii și pacienții se vor simți mai confortabil”, a spus Veronica Coledinschi, asistentă medicală superioară.

Anexa va găzdui cinci noi cabinete medicale, printre acestea – pentru medicii de familie, saloane de  fizioterapie și un cabinet dotat cu echipament pentru diagnostic USG. Uniunea Europeană a oferit 51.907 euro pentru construcția anexei, comunitatea locală a contribuit cu 6.555 euro.

„Centrul de Sănătate din Varnita este un bun exemplu al modului în care UE sprijină îmbunătățirea vieții cotidiene a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Vom continua să susținem și în viitor activități care se soldează cu îmbunătățirea infrastructurii sociale”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Acest Centru de sănătatea demonstrează că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru au aceleași interese, și că atunci când li se oferă posibilitatea de a soluționa o problemă prin efort comun, trec la acțiuni și beneficiază de pe urma acestui fapt. Aceasta este filozofia programului de consolidare a încrederii și ea funcționează”, a conchis Rastislav Vrbensky, director adjunct al Biroului regional PNUD în Europa și Comunitatea Statelor Independente.

„Susținerea Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare va fi resimțită la Varnița de fiecare din cei 13 mii de beneficiai ai Centrului de sănătate, fie din sat, fie din stânga Nistrului”, a menționat Gheorghe Bălan, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Pacienții salută extinderea Centrului de sănătate. „Era foarte puțin spațiu anterior, ne înghesuiam pe coridor alături de copii și bolnavi. Acum, odată cu deschiderea a cinci cabinete medicale noi este foarte confortabil”, a spus Svetlana Tofan, locuitoare a orașului Bender.

Cu prilejul dării în exploatare a anexei, la Centrul de sănătate din Varnița a fost organizată Ziua Ușilor Deschise. Toți vizitatorii au putut testa gratuit nivelul de glucoză în sânge.

Începând cu anul 2009, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a comunităților și mediului de afaceri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare