Ucraina şi Rusia, victimele unui masiv atac cibernetic. Virusul Petya.A a picat reţeaua Guvernului de la Kiev

Mai multe bănci și companii ucrainene, precum și principalul aeroport și sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marți țintele unui atac cibernetic masiv, care a fost descris de un oficial ucrainean ca fiind cel mai mare din istoria țării, relatează AFP și Reuters preluate de Agerpres.

Totodată, marți, mai multe companii din Rusia, printre care gigantul petrolier Rosneft, au anunțat că de asemenea au fost victimele unui “puternic atac informatic” care a vizat serverele sale.

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunțat marți că rețeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbușit din cauza unui atac informatic.

Compania care administrează principalul aeroport al capitalei ucrainene a transmis de asemenea că acesta a fost victima unui “atac de tip spam” care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor.

Totodată, Banca Centrală a Ucrainei a anunțat într-un comunicat că mai multe bănci și companii ucrainene au fost ținte ale unui atac cibernetic care a produs disfuncționalități.

Din cauza acestui atac, pasagerii metroului din Kiev nu au mai putut plăti călătorii cu cardul bancar, iar băncile au fost nevoite să își suspende unele servicii pentru clienți.

Compania Nova Poșta a precizat că atacul a folosit virusul Petya.A, un “ransomware” (un virus prin care se solicită o recompensă).

Tot marți, gigantul rus petrolier Rosneft a anunțat de asemenea că a fost victima unui ‘puternic atac informatic’ care a vizat serverele sale. Și producătorul de oțel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.

Însă nu a fost stabilită oficial nicio legătură între cele atacurile cibernetice de marți din cele două țări.

Totuși, o firmă securitate cibernetică din Moscova, Group-IB, a spus că pare să fie un atac simultan coordonat care a avut drept ținte Rusia și Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.