Dacă rămâne fără gaze rusești, Ucraina mizează pe Europa. Moldova are o singură șansă – păcura!

Ucraina nu se lasă bătută, pregătindu-se să reziste o iarnă fără gaze rusești. Declarații în acest sens a făcut ministrul ucrainean al Energeticii, citat de Interfax Ucraina, care a precizat că țara sa speră să importe gaz din Europa. În același timp, după ce Putin i-a anunțat pe liderii a 18 state din Europa că ar putea sista livrările de gaze prin Ucraina, Moldova are în prezent o singură scăpare – rezerva de păcură.

Această soluție a fost anunțată, la solicitarea Moldova.ORG, de viceministrul Economiei, Tudor Copaci. “Bine că nu se întâmplă în perioada rece a anului“, a menționat oficialul moldovean în acest context.

Oricum, rezervele de de păcură ale statului pot acoperi necesitățile Moldovei pe cel mult jumătate de an, a precizat pentru Moldova.ORG vicedirectorul Agenției Rezerve Materiale, Alexei Boldescu. El a refuzat, însă, să precizeze câtă păcură exact este în rezerve, invocând secretul de stat.

Totodată, opțiunea care, cel puțin formal, urma să asigure securitatea energetică a statului, gazoductul Ungheni-Iași, este încă în proces de construcție și urmează să fie gata în iulie.

De cealaltă parte, la nivel declarativ, Ucraina pare pregătită să reziste fără și gazele rusesc. Naftogaz Ucraiana planifică să importe gaz din Europe în regim revers. Despre acest lucru a anunțat astăzi în plenul Radei Supreme de la Kiev Iuri Prodan, ministrul ucrainean al Energeticii, citat de Interfax Ucraina.

Acorduri în acest sens Ucraina ar avea cu companiile din Franța și Germania. Autoritățile ucrainene mizează și pe suportul Slovaciei, totuși o asemenea soluție este extrem de complicat realizabilă, notează Regnum. “Slovacia ar vrea să ajute Ucraina, însă trebuie să evite contractul ei cu Gazprom”, scrie sursa citată.

Acum două zile, ucrainenii au sistat pompările în rezervoarele sale subterane, după ce Rusia a anunțat că dublează practic prețul  gazelor pentru țara vecină.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.