Turist în Moldova: Bălăbănești, raionul Criuleni

Săptămâna aceasta îți propunem o destinație turistică din apropierea capitalei – localitatea Bălăbănești, raionul Criuleni. Localitatea a devenit faimoasă în special în ultimii ani, datorită festivalului etno-gastronomic Bostaniada care se desfășura pe malul lacului din Bălăbănești. Anul acesta cel mai colorat festival al toamnei din Republica Moldova nu va avea loc, organizatorii spunând că cel mai probabil evenimentul se va întâmpla în 2021. Cei care au îndrăgit această locație au însă un nou prilej de a merge acolo. Aceasta pentru că începând din luna iunie pe locul unde s-a desfășurat festivalul a fost inaugurată agropensiunea„Bostaniada”. Aceasta se află într-o o zonă pitorească, iar cei care au reușit să se odihnească la Bălăbănești spun că „este un colțișor de rai pe pământ cu oameni cu suflet mare și foarte primitori”. 

Unde este și cum ajungi

Satul Bălăbăneşti se află la o distanță de 15 km de orașul Criuleni și la 30 km de municipiul Chişinău. De la Gara Centrală poți lua microbuzul, cu care vei ajunge direct în localitate. Biletul costă puțin peste 20 de lei. Temerarii pot să încerce să meargă cu bicicleta până la destinație.

Ce oferă și cât costă

Agropensiunea „Bostaniada” este amenajată pe malul Lacului Bălăbănești, raionul Criuleni. Lucrări de amenajare și înverzire a teritoriului de pe malul lacului au început a fi efectuate încă acum 4 ani, iar în scurt timp, aceasta a devenit o zonă de agrement cultural. La mijlocul lunii iunie 2020, agropensiunea a început a primi primii vizitatori. „Trebuia să-i dăm o denumire agropensiunii și ne-am gândit să rămână denumirea Bostaniada. Aceasta pentru că foarte multă lume cunoaște locul unde a avut loc festivalul”, ne-a povestit  managera pensiunii.

Suprafața agropensiunii este de 12 ha, aceasta deține o cale de acces liber până la intrarea principală, inclusiv cu automobilul, care poate fi lăsat într-o parcare special amenajată. Pe teritoriul agropensiunii este acces gratuit la Wi-Fi, o cramă, un cuptor artizanal și Casă tradițională moldovenească, foișoare din lemn, 3 odăi pentru cazare și acces la pescuit.

Aici pot veni cei care au poftă de o zi de pescuit sau cei care au, de exemplu, la dispoziție doar o zi pentru odihnă, fără cazare pe noapte, iar cei care vor să rămână pe mai multe zile pot să opteze fie pentru cazarea agropensiunii , fie să vină cu cortul lor.

Accesul pe teritoriul de la 9:00 până la 20:00 costă 70 de lei pentru o persoană. Copiii până la 14 ani vor avea acces gratuit. În acest caz vizitatorii pot să se plimbe prin livada tânără de aici, să stea pe păturică, să mănânce din bucatele și băuturile aduse de acasă, să stea în hamacuri, pot vizita crama și să stea cu undițele proprii. Peștele prins va fi achitat – 50 lei/kg.

Cei care vin aici special pentru pescuit vor achita câte 500 lei. Pescuitul se permite de la 5:00 până la 23: 00. Prețul include un podișor pe apă, patru undițe disponibile și 5 kg de pește.

Chiria unei odăi cu trei patru costă 900 lei, iar a unei odăi cu două paturi – 600 lei. Rezervarea se face cu trei zile înainte de ziua în care dorești să vii. Cei care vor veni cu cortul peste noapte vor achita 140 lei per persoană, iar dacă vin doar pe parcursul zilei – 70 lei. 

Locuri frumoase de văzut

Cei care au venit pentru câteva zile la agropensiunea „Bostaniada” și vor să mai tragă o raită prin împrejurimile localității, pot să viziteze aeroportul de la Vadul lui Vodă, care se află nu departe de localitate și unde pot să sară cu parașuta. Tot la Vadul lui Vodă, ei mai pot să facă kayaking pe Nistru, iar seara să se întoarcă pe malul pitoresc și cu valurile liniștite ale lacului Bălăbănești.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Este un loc pitoresc foarte frumos cu natura frumoasă și desigur cu oameni foarte frumoși la suflet. Recomand să vă odihniți în acest colțișor de rai și nu cred că veți regreta. Doamne ajută!”,

 „Întradevăr, evadarea la natură este necesară, ne-am petrecut week-end-ul trecut la voi și mai revenim la sigur”,

Ce frumusețe!!!!!!”, 

sunt doar câteva recenzii ale celor care s-au odihnit pe malul lacului Bălăbănești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.