Trenurile modernizate vor fi repuse în circulaţie până la finele lunii august!

Cele cinci trenuri modernizate de la Calea Ferată a Moldovei vor fi repuse în circulaţie până la finele lunii august. Anunţul a fost făcut astăzi de directorul întreprinderii Vladimir Cebotari în cadrul unei şedinţe, convocată de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în exerciţiu, Vasile Botnari.

Vladimir Cebotari a informat că procedeul de certificare a celor cinci trenuri modernizate anterior în România va finaliza pe 10 august, iar încercarea tehnică a fost deja finalizată. Concomitent, uzina reparatoare va efectua din contul său un şir de lucrări de reparaţii şi întreţinere a trenurilor, inclusiv de schimbare a axelor cardanice, a cutiilor de viteze, de vopsire etc, astfel ca garniturile să poată fi exploatate în condiţii de siguranţă şi maximă eficienţă.

Totodată, directorul CFM a informat că au început lucrările de instalare a barierelor automatizate pentru securizarea a 20 de treceri la nivel cu calea ferată. Investiţia se ridică la 67 milioane de lei, dintre care 20 de milioane au fost alocate anterior din Fondul Rutier.

Ministrul Vasile Botnari a menţionat importanţă finalizării cât mai rapide a tuturor lucrărilor pentru înlăturarea defectelor la trenurile modernizate, astfel ca odată cu obţinerea certificatelor de siguranţă  garniturile să fie repuse pe linie.

În contextul sporirii securităţii la trecerile peste calea ferată, Vasile Botnari a reiterat importanţa introducerii monitorizarea video. „Odată cu instalarea acestor bariere vom creşte semnificativ siguranţa  de traversare a căii ferate. Iar datorită supravegherii video, şoferii nedisciplinaţi, care pun în pericol atât viaţa proprie cât şi a cetăţenilor, vor putea fi sancţionaţi mai dur”, a mai spus Vasile Botnari.

Moldova.ORG reaminteşte că CFM a achiziţionat, în timp ce la cârma Ministerului Transporturilor era Anatol Şalaru, cinci trenurile diesel D 1 de producţie ungară din Republica Moldova, care erau într-o stare jalnică,au fost modernizate la Uzina „Remar Pașcani”. Proeictul a costat 12 milioane de euro.

După demiterea lui Şalaru, conducerea CFM a declarat că o expertiză tehnică efectuată de Centrul Baltic de Testare a arătat că toate aceste trenuri sunt periculoase pentru exploatare. Trenurile au fost retrase din circulaţie. La rândul său, ex-ministrul Transporturilor Anatol Şalaru declara că trenurile moderne asamblate la Uzina „Remar Pașcani” (România) puteau fi puse în circulaţie, pentru că „nu aveau probleme şi erau în perfectă stare de funcţionare”. El afirma că cele cinci trenuri moderne erau în garanţie, iar producătorul era gata să rezolve probleme apărute. Trenurile aveau o garanţie de doi ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.