Trei medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie, câștigate de elevi moldoveni

În perioada 23 iulie – 1 august curent, la Tbilisi, Georgia s-a desfășurat cea de-a 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie, la care au participat 264 elevi din 67 țări.

Cicnaev Mihail, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic ”M. Viteazul” din Chișinău, Mitcov Dumitru, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din Bălți, și Solovei Chiril, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic “Orizont” din Chișinău, s-au întors acasă cu trei medalii de bronz.

Din lotul olimpic al Moldovei a mai făcut parte și Rotaru Adriana, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic “Orizont”, Chișinău.
Potrivit reprezentantului Ministerului Educației Nadejda Velișco, concursul a inclus două tururi, timp de 5 ore, dintre care o probă teoretică și una practico-experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Proba teoretică a constat din opt probleme din diferite domenii ale chimiei (chimie fizică, chimie anorganică, chimie analitică, chimie organică).

Un aport considerabil la pregătirea elevilor olimpici l-au avut atât profesorii din scoli și licee cât și echipa de profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova, în următoarea componență: dr., conf. univ. Tatiana Isac-Guţul (chimia fizică – cinetica, electrochimia); dr., conf. univ. Elena Tutovan (chimia fizică – termodinamica); dr., conf. univ. Petru Bulmaga (chimia analitică – metode spectrale și volumetrice de analiză); doctorand Vasilii Graur (chimia organică – stereochimia, sinteza, cromatografia); dr., conf. univ. Victor Ţapcov (chimia anorganică – sinteza complecșilor); dr., conf. univ. Ion Bulimestru (chimia anorganică – combinații coordinative).

Lotul olimpic la chimie al elevilor din Republica Moldova, în ultimii 25 de ani ai olimpiadelor internaționale, a obținut 63 de medalii și premii: inclusiv 4 medalii de aur, 3 de argint, 38 de bronz, 20 de mențiuni de onoare.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare