Trei directori, care au condus „Casa presei”, şi contabilul-şef al instituţiei, condamnaţi la câte 6 ani de detenţie

Trei directori, care au condus, în diferite perioade ale anilor 2008-2010, Întreprinderea de Stat Complexul „Casa presei”, şi contabilul-şef al instituţiei au fost condamnaţi la câte 6 ani de detenţie cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, cei patru au fost recunoscuţi culpabili de depăşirea atribuţiilor de serviciu care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari statului.

În decizie se menţionează că inculpaţii vor fi privaţi de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere sau de a exercita o anumită activitate în domeniul administrării publice pe un termen de 3 ani, pentru fiecare, din momentul reţinerii.

Deşi Procuratra Generală nu a nominalizat persoanele în cauză, presa de la Chişinîu a scris că este vorba despre foștii șefi Anatol Dubrovschi, Nicolae Lungu, Gheorghe Iuteş și fosta contabilă a instituţiei Dina Timofti.

Potrivit  rechizitoriului prezentat de procurori, directorii complexului „Casa presei” sunt învinuiţi că, în complicitate cu contabilul-şef, au acordat ilegal (fără acordul fondatorului), premii personalului de conducere şi altor angajaţi ai întreprinderii. În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că valoarea totală a acestora se ridică la aproximativ 2 mil. lei.

Astfel, prin depăşirea în mod vădit a limitelor drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, inculpaţii au provocat  urmări grave intereselor publice.

Anterior, prin sentinţa Judecătoriei Centru a mun. Chişinău din atât directorii „Casei presei”, cât şi contabilul-şef, au fost achitaţi, pe motiv că fapta acestora nu ar întruni elementele infracţiunii prevăzute de art.42 din Codul penal. Sentinţa însă a fost casată şi pronunţată o nouă hotărâre prin care cei patru au fost recunoscuţi vinovaţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare