Tiraspolul sfidează mecanismul desfășurării misiunii de pacificare. Exersează forţarea râului Nistru

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) reiterează îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd forţarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

La 31 iulie 2017 în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma s. Ternovca, raionul Slobozia a fost stabilită concentrarea tehnicii şi a echipamentului militar special. Ieșirea imediată a observatorilor militari a fost blocată de Comandamentul Militar Superior al pacificatorilor din partea Tiraspolului, încălcând, astfel, grav prevederile pct. 4.2 din Decizia protocolară a CUC din 13 ianuarie 2017 şi înţelegerile copreşedinţilor din 27 iulie curent, prin care s-a convenit ca pe timpul concediului estival, părţile să se abţină de la careva acţiuni unilaterale care ar putea duce la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate.

Este de menţionat, că după retragerea tehnicii şi echipamentului militar special, peste 2 ore observatorii militari s-au deplasat la faţa locului, unde au depistat o unitate tehnică militară blindată fără a i se identifica provenienţa. În timpul când Comandamentul Militar Întrunit întreprindea măsuri pentru soluționarea situaţiei create pe 1 august curent structurile militare ruse şi transnistrene au evacuat tehnica blindată şi au blocat sectorul de desfăşurare a exerciţiilor militare preconizate, fără a informa în prealabil Comandamentul Militar Întrunit.

Acţiunile menţionate, precum şi alte precedente similare întreprinse de către partea transnistreană şi susţinute de către conducerea contingentului de pacificatori din partea Federaţiei Ruse le calificăm drept provocatoare şi sfidătoare, care încalcă mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare. Reprezentanţii Tiraspolului expansiv manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei şi blocând, astfel, înţelegerile atinse anterior la nivel de copreşedinţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare