Tiraspolul încearcă să-și „justifice” posturile ilegale din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova continuă eforturile pentru a include în agendă problema legată de posturile „grănicerești” instalate ilegal în Zona de Securitate de către partea transnistreană.

În declarația delegației noastre, dar și în luările de cuvânt ale reprezentanților Republicii Moldova de la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 martie s-a notat caracterul ilegal și militar al forțelor „grănicerești”.

Pe lângă faptul că prezența acestora contravine Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 (document principal al procesului de negocieri și al operațiunii de pacificare), acestea împiedică libera circulație a persoanelor și mărfurilor. Oamenii sunt intimidați și supuși unor proceduri ilegale de verificare, de înregistrare și de impunere la plăți neprevăzute.

Exponenții Tiraspolului în Comisie s-au opus și de această dată luării unei decizii asupra posturilor și au încercat să promoveze ideea că aceste formațiuni armate ar avea rolul de prevenire a relansării conflictului armat.

Poziția delegației Federației Ruse a fost formulată de copreședintele Comisiei Ilia Uvarov, care a menționat că percepe posturile „grănicerești” drept o realitate și nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulației.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost blocată și propunerea delegației moldovenești de a pune în aplicare o decizie a Comisiei luată încă în martie 2008, prin care observatorii militari ai Forțelor Mixte de Pacificare să viziteze toate obiectivele militare din Zona de Securitate, pentru a cunoaște care este cu adevărat situația și a evalua riscurile unor eventuale escaladări ale situației.

În Raportul privind situația în Zona de Securitate pentru 6-12 martie curent prezentat de Comandamentul Militar Întrunit au fost fixate 3 cazuri de depistare a munițiilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Asemenea muniții au fost găsite în sol în timpul efectuării lucrărilor agricole în gospodăriile din localitățile Dubăsari, Șerpeni și Chițcani, au fost evacuate de la fața locului și urmează a fi distruse în modul stabilit sub controlul Forțelor Mixte de Pacificare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare