Tensiunile la Nistru continuă! Țăranilor din Dubăsari le este blocat accesul la terenuri/ VIDEO

Tensiunile în zona de securitate a Republicii Moldova se țin lanț. Asociația Promo-LEX anunță în ultimele zile mai multor fermieri din diferite localități ale raionului Dubăsari li s-a interzis desfășurarea lucrărilor agricole de primăvară.

“Doar în această săptămână au fost sesizate 3 cazuri de somare a agricultorilor să stopeze lucrările agricole şi respectiv să părăsească proprietatea lor privată. Miliția locală a atenționat lucrătorii despre faptul că tehnica va fi sechestrată dacă îi vor mai găsi pe terenurile lor agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol”, spune reprezentanții asociației.

Anterior reprezentanții agenților economici ce operează în acest raion au fost somați să se prezinte la administrația ilegală de la Dubăsari în vederea semnării unor acte ce ar echivala cu recunoașterea pierderii dreptului de proprietate asupra acestor terenuri și transferarea acestor terenuri în proprietatea administraţiei ilegale din estul ţării. Astfel, li s-a explicat faptul că numai în asemenea condiţii, agenţii economici şi agricultorii ar putea continua lucrările agricole.

Mai mult ca atât, miliția locală interzice accesul la depozitele amplasate la est de traseul Râbnița – Tiraspol, ce aparțin mai multor agenți economici ai satului Doroţcaia, terenurile cărora sunt în proporţie de peste 90% amplasate la est de traseu.

Menționăm că dosarul țăranilor din raionul Dubăsari, care dețin terenuri agricole după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbnița, se află în examinare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Potrivit Asociației Promo-LEX, care acordă susținere juridică țăranilor, au fost depuse 8 cereri care cuprind plângerile a 1651 de proprietari de terenuri agricole, dar și a trei societăți comerciale agricole. Reclamanții sunt locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri.

Urmăriți mai jos câteva mărturii ale țăranilor, dar și ale primarilor din localitățile vizate:

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare