Tekwill: „Tech will go on”, acum și în regiunea găgăuză

TEKWILL face tehnologiile informaționale mai accesibile pentru locuitorii din sudul țării. Cu susținerea proiectului, în UTA Găgăuzia sunt realizate investiții în mai multe sfere de activitate, cum ar fi: educație și pregătirea forței locale de muncă în domeniul TIC, încurajarea afacerilor bazate pe inovații sau stimularea competitivității în mediul de business local. În curând, aici va fi creat și un centru de excelență în IT, ce va fi amplasat la Universitatea de Stat din Comrat. Acțiunile fac parte din angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.

Centrul de Excelență TIC – creat pentru a conecta la idei, resurse și industrie comunitatea

Centrul de Excelență TIC urmează să-și deschidă ușile pentru publicul larg în primăvara acestui an. Aici vor fi organizate mai multe evenimente, menite să încurajeze utilizarea tehnologiilor, a programelor pentru antreprenori, programelor educaționale de formare și dezvoltare a competențelor necesare, racordate la necesitățile sectorului privat. Investițiile în dotarea Centrului de excelență în IT vor fi realizate prin intermediul proiectului TEKWILL, iar autoritățile găgăuze și-au atribuit angajamentul de a construi și renova centrul din resursele proprii. Centrul va deveni un catalizator pentru dezvoltarea municipiului Comrat, dar și a celorlalte localități din regiune, întrucât aici vor fi dezvoltate mai multe inițiative, ce vor viza extinderea oportunităților de dezvoltare în regiune și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului uman la  posibilitățile oferite de companiile IT naționale și locale.

Tekwill în fiecare școală – profesiile viitorului mai aproape de elevii din regiune

Primii beneficiari ai programelor TEKWILL din UTA Găgăuzia sunt elevii și profesorii din învățământul general. De la 1 septembrie, ei vor studia disciplinele viitorului în cadrul „Tekwill în fiecare școală” (TiFS) – cel mai complex program de cursuri extracurriculare. Astfel, 43 de școli din regiune sunt conectate la rețeaua națională și vor studia în cadrul orelor opționale 4 cursuri digitale pe platforma tekwill.online. Totodată, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Comrat a fost creat un „Laborator Digital”, care este dotat cu tehnică performantă, echipamente și toate cele necesare pentru desfășurarea lecțiilor la standarde internaționale. De asemenea, în cadrul proiectului, a fost organizat un hackaton dedicat identificării soluțiilor creative, pentru crearea unui mediu „eco-friendly” în regiune. Ajutați de profesorii lor, peste 120 de elevi din ciclul gimnazial și liceal care au studiat Design Grafic în cadrul TiFS, au format 22 de echipe și s-au înscris la competiție. Împreună au identificat potențiale soluții digitale, pentru ca școala lor să devină mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Găgăuzia „alege cariera IT”!

Recent, prin intermediul programului „Tekwill Academy”, studenții au fost încurajați să se înscrie la cursuri în domeniul IT și să aleagă cele mai bune oportunități de carieră, indiferent unde s-ar afla. Astfel, 487 de tineri din 18 licee amplasate în 9 localități din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești au fost informați cu privire la: oportunități de carieră, mituri legate de cariera TIC, beneficii oferite de cariera în domeniul TIC, instituțiile de învățământ locale și facultățile TIC accesibile, perspective locale și internaționale de dezvoltare a carierei IT.

„Women in Online Work” accentuează vocea femeilor în IT

Pentru a încuraja fetele și femeile să muncească în domeniul IT de la distanță, prin intermediul  platformelor pentru liber-profesioniste, au fost lansate câteva ediții ale programului „Women in Online Work”. Programul cuprinde mai multe cursuri și sesiuni individuale de ghidare, pentru ca doamnele să fie pregătite de provocările oferite de munca în mediul digital.

Tekwill susține potențialii antreprenori din Găgăuzia

Proiectul TEKWILL susține și inițiativele din sudul țării care sunt dedicate antreprenoriatului. În cadrul programului „Startup UNI”, studenții Universității de Stat din Comrat au participat la un program de formare antreprenorială, pentru a cunoaște etapele de creare a unui business: de la idee – la afacere de succes. Mai mult, tinerii interesați de dezvoltarea unui startup viabil au posibilitatea să participe la „Startup Moldova”, program care oferă suport tinerilor antreprenori în diferite arii de intervenție – educație antreprenorială, gestionare resurse financiare, infrastructură, acces la finanțare și accedere pe piața internațională. Una dintre aceste inițiative este „Școala de afaceri din Comrat” – un program educațional destinat tinerilor liceeni, la care ei învață cum să aplice tehnologiile digitale pentru a dezvolta o afacere cu impact național sau internațional.

Mai multe programe TEKWILL destinate pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi implementate în regiune până la finele anului curent. Iată câteva dintre ele: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Startup Moldova Digital Upgrade și altele.

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.