Teatrul Republican “Luceafărul” are jubileu

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — Teatrul Republican "Luceafărul" a atins frumoasa vârstă de 50 de ani. Cu această ocazie, la 12 noiembrie, în sala teatrului a avut loc un simpozion internaţional cu genericul: „Teatrul „Luceafărul” în contextul mişcării teatrale moderne”. Spre seară s-a declanșat o serată festivă, la care a participat și președintele interimar Mihai Ghimpu.

"Teatrul Republican "Luceafărul" pe tot parcursul celor 50 ani de existenţă a fost o pepinieră de cadre de actori pentru toate teatrele din republică, avînd un cuvînt greu de spus în dezvoltarea artei teatrale din Republica Moldova", a declarat președintele.

În opinia şefului statului, Teatrul "Luceafărul" rămâne primul după repertoriul spectacolelor jucate pe scenă, deoarece a știut să păstreze valorile naționale ale poporuluiși să le transmită din generaţie în generaţie.

"Anume datorită regizorilor, actorilor, scriitorilor şi altor oameni de creaţie s-a reuşit menţinerea în sufletele noastre a acelui spirit de demnitate naţională, care, în final, ne-a permis să devenim liberi, să vorbim şi să scriem în limba română", a menţionat Mihai Ghimpu.

Pentru munca asiduă depusă în toți acești ani, președintele interimar a decorat cu distincții de stat un grup de colaboratori ai teatrului. Pentru merite deosebite în dezvoltarea artei teatrale, succese remarcabile în activitatea de creaţie şi contribuţie substanţială la propagarea valorilor culturale, „Ordinul de Onoare” a fost conferit actorilor Nina Doni, Valentina Izbeşciuc, Nina Vodă, Vladimir Zaiciuc şi Paulina Zavtoni.

Cu medalia „Meritul Civic” au fost decoraţi Iurie Odobescu, şef al atelierului de tîmplărie, şi Nicolae Viniciuc, şef al atelierului de croitorie și Titlul onorific „Artist Emerit” a fost conferit actorilor Vladimir Isac, Veaceslav Mereuţă, Avelin Tabarcea şi Iulian Ursu.

În cadrul acţiunilor organizate cu prilejul aniversării a 50 ani de la formarea Teatrului Republican "Luceafărul" a fost lansată şi cartea "Amintiri în alb şi negru", scrisă de Dina Haşcu-Ghimpu, care constituie o retrospectivă a jumătate de veac de activitate a acestei instituţii.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.