Teatrul Guguță merge-n Irlanda pentru a transmite dragostea de limba română

„Copiilor crescuți în diasporă nu le poate fi impusă limba română, ci doar transmisă cu dragoste, prin puterea comunității. Tocmai de asta ne bucurăm să aducem Teatrul Guguță deja a 3-a oară în Irlanda.” – spune Serghei Petrovschi, cel care intermediază venirea spectacolului de păpuși din Moldova în 3 orașe irlandeze în acest weekend (21 și 22 octombrie). 

Despre efortul de a păstra în casele imigranților moldoveni limba română ar trebui să se vorbească mult mai mult. Dacă mai sunt unii care-și verbalizează nemulțumirea față de accentul copiilor crescuți în afara Moldovei ori vocabularul lor stâlcit, ar trebui neapărat inclus în ecuația prejudecăților și munca imensă depusă de părinți. Pentru că nu, nu e ușor să fii la un teren de joacă unde toți în jur vorbesc în engleză (exemplul Irlandei), iar cu copilul tău insiști să vorbiți română. Pe măsură ce cresc, ei se pot simți diferențiați și, din autoapărare, vor trece la engleză.

În acest moment intervine CUM noi îi transmitem respectul de sine, încrederea în propria-i identitate și mândria aparținerii unui neam. Fără a o da în patriotism, matematica zice simplu că dacă în prezent nu intervenim asupra păstrării limbii române în diasporă, peste câțiva ani copiii/nepoții noștri doar vor ști de Moldova datorită unor documente ori rude îndepărtate.

Venirea Teatrului Municipal Guguță în Irlanda consolidează, de fapt, exact acea comunitate de care copiii noștri au nevoie. Sunt așteptați peste 500 de copii în 3 orașe diferite din Irlanda, puncte-cheie unde se află mai mulți vorbitori de română pentru a aplauda o piesă de teatru în limba română. Exact așa cum zicea și organizatorul acestui proiect, Serghei Petrovschi: „limba română se transmite prin puterea comunității”, el locuind deja în Țara Smaraldului de 22 de ani.

„Trebuie să menționez că de data aceasta Guguță vine grație suportului financiar oferit de BRD Moldova. Prin organizația din care eu fac parte – Moldova Vision – am aplicat pentru a obține un grant și iată rezultatul. Activitatea noastră face parte din Programul de susținere a acțiunilor culturale și educaționale în diasporă, care este parte a Diaspora Engagement Hub cu susținere din bugetul de stat”, a precizat Serghei.

Spectacolul de păpuși „Parte dreaptă” de Nicolae Rusu și regizat de Gabriela Lungu va ajunge în 3 orașe-cheie unde sunt concentrați mai mulți moldoveni: pe 21 octombrie teatrul va juca pe scenele din Cork și Nenagh, iar pe 22 octombrie în centrul Dublinului.

Or fi rețelele de socializare un punct important de promovare, însă afișele lipite prin magazinele moldovenești din Irlanda tot au un impact mai mare. Întrebat despre efortul din culise depus, Serghei povestește că „pentru a avea succes cu acest proiect, am încercat să implicăm cât mai mulți oameni care împărtășesc același drag de copiii diasporei noastre. Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Irlanda ni s-a alăturat, ajutându-ne cu suportul pentru ca actorii să obțină vizele necesare pentru a intra pe teritoriul Irlandei, apoi avem și o echipă de voluntari ce promovează evenimentul, fiind parte și din procesul de organizare: Elena Chioibaș în Cork, Mariana Radu în Nenagh și alții.”

Pe lângă asta, ONG Moldova Vision vrea să multiplice impactul acestei piese de teatru: banii adunați din vânzarea biletelor (suma simbolică stabilită de 10 euro per bilet) vor fi folosiți pentru ca mai multe piese de teatru să ajungă la copiii din satele Moldovei. „Nu poți doar să primești în viața asta, trebuie să și oferi ceva în schimb.”

Toate detaliile despre venirea Teatrului Guguță în Irlanda pot fi urmărite aici: Facebook/Moldova Vision

Text de Natalia Luncaș Ionel, autoarea blogului www.mamainie.eu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.