Taranii din Dorotcaia au pichetat Ambasada Rusiei la Chisinau si Misiunea OSCE

 
 
 
 

Tarani din sase localitati situate in stanga Nistrului, aflate sub jurisdictia Republicii Moldova, au protestat, marti, in fata sediului Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau si a Misiunii OSCE in Moldova.

Locuitorii satelor Dorotcaia, Pogrebea, Molovata Noua, Cocieri, Parata si Cosnita din raionul Dubasari au cerut Federatiei Ruse, prin intermediul Ambasadei, sa foloseasca influenta pe care o are asupra autoritatilor nerecunoscutei republici, si sa le oblige sa respecte drepturile omului in regiunea din stanga Nistrului.

Presedintele unei asociatii de tarani din Dorotcaia, Gheorghe Ursu, a declarat pentru REPORTER.MD ca protestatarii nu urmaresc scopuri politice si nici declansarea unor confruntari. “Noi cerem doar sa ni se permita prelucrarea pamanturilor care ne apartin, deoarece am investit bani frumosi in seminte si acum acestea se strica”.

La randul sau, presedintele raionului Dubasari, Grigorie Policinschi, a declarat pentru Agentie ca “Federatia Rusa, in calitatea sa de stat garant, este obligata sa se implice in solutionarea conflictului de la Dorotcaia si din alte localitati, care se afla in aceeasi situatie”.

“Am mers la aceasta forma de protest, deoarece credem ca autoritatile ruse nu sunt informate despre situatia reala. Intentionam sa avem o intrevedere cu reprezentantii Ambasadei pentru a le inmana o adresare, semnata de locuitorii celor sase sate”, a precizat Policinschi. In acelasi timp, sursa citata a opinat ca, se pare, ca nici comunitatea internationala nu este informata suficient de catre Misiunea OSCE despre conflictul de la Dorotcaia”.

In acelasi context, Policinschi a adus acuzatii Comisiei Unificate de Control (CUC), precum ca aceasta nu-si indeplineste obligatiunile sale directe, si a invinuit fortele de mentinere a pacii din stanga Nistrului de nerespectare a statutului lor si de sustinere a partii transnistrene in acest conflict.

Solicitat de REPORTER.MD, copresedintele Comisiei Unificate de Control, Ion Solonenco a declarat ca “partea moldoveneasca a facut tot posibilul de a rezolva conflictul de la Dorotcaia, insa deciziile in CUC sunt luate prin consens si, daca unul dintre copresedinti nu este de acord cu hotararea respectiva, aceasta nu se accepta”. In acelasi timp, sursa citata a specificat ca la ultima sedinta a CUC partile au cazut de acord asupra necesitatii de a oferi taranilor din Dorotcaia posibilitatea sa-si prelucreze terenurile lor agricole, insa “autoritatile transnistrene si-au anulat promisiunile facute in cadrul sedintei CUC si continua sa bloceze acest traseu.”

La randul sau, ofiterul de presa al Misiunii OSCE in Moldova, Claus Neukirch, a declarat pentru Agentie ca echipele OSCE se afla in fiecare zi in zona de conflict, “situatia de regiune fiind raportata permanent la Viena”.

“Noi suntem singura organizatie internationala prezenta zilnic la Dorotcaia si implicata in rezolvarea acestui conflict. Intelegem ca taranii de la Dorotcaia sunt dezamagiti si frustrati de situatie, insa consideram ca invinuirile aduse OSCE nu sunt justificate”, a mai spus Neukirch.

Taranii din cele sase localitati, care au protestat in fata Ambasadei Federatiei Ruse, au declarat ca, in cazul in care conflictul nu va fi rezolvat in urmatoarele doua saptamani, la 11 mai, ei vor picheta din nou sediul respectiv, de asta data cu ajutorul tehnicii agricole: tractoare, combine, semanatori etc.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare