Țara din UE care a început să împartă pilule de iod cetățenilor, în caz de accident nuclear

Autoritățile de la Bruxelles au început să pună la dispoziția celor 11 milioane de cetățeni pastile de iod, în eventualitatea producerii unui accident nuclear în una dintre centralele nucleare din Belgia. În prezent, reactoarele de energie nucleară ale țării se află într-un stadiu avansat de uzură, chiar dacă guvernanții susțin că nu există un „risc specific”, scrie Digi24.ro.

Belgia are șapte reactoare nucleare: patru în Doel, în apropiere de portul Antwerp, și trei în Liege, în regiunea francofonă a țării.

Guvernul de la Bruxelles a lansat, de asemenea, și un site în limbile oficiale ale Belgiei – franceză, germană și olandeză – care conține instrucțiuni în caz de urgență.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat că Executivul intenționează să informeze în „mod corespunzător” publicul, transmite cotidianul The Guardian.

Stocuri de pastile de iod au ajuns deja în depozitele farmaciilor, scrie mass-media belgiană. Fiecar cutie conține 10 pilule, care sunt recomandate în caz de accident nuclear, pentru a reduce acumularea de radiații în glanda tiroidă.

De altfel, subiectul pericolului iminent pe care îl reprezintă facilitățile nucleare ale Belgiei a fost abordat de nenumărate ori la nivelul UE, după ce uzinele s-au confruntat în ultimii ani cu o serie de incidente – de la scurgeri radioactive și până la tenative de sabotaj.

Țările de Jos, Luxemburg și Germania au fost cele mai vocale țări pe marginea riscului de dezastru nuclear.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.