Connect with us
"
"

Social

Supraveghere video în grădinițe: da sau ba? Utilitatea echipamentelor inteligente într-o instituție preșcolară

Publicat

pe

Alegerea instituției preșcolare este, adesea, o adevărată provocare pentru părinți. Reputația grădiniței și a cadrelor didactice este intens investigată, sunt analizate recenziile de la cunoscuți și prieteni, iar dotarea grădiniței contează la fel de mult ca personalul. Deoarece fiecare părinte își dorește ca micuțul lui să crească și să se dezvolte în deplină securitate, începe să analizeze fiecare detaliu. Imediat apar tot felul de griji: ”Oare ce va face copilul fără mine? Oare a mâncat? A dormit? E în siguranță acolo?” Aceste întrebări pot fi din start omise printr-un simplu echipament de supraveghere video. 

Camere de supraveghere video moderne – ce probleme rezolvă?

Camerele de supraveghere în odăile micuților sunt de mult timp o practică obișnuită. Deja de ani buni și instituțiile publice au în dotare un sistem de supraveghere video – oriunde există un flux permanent de oameni, ele sunt binevenite. Pe lângă faptul că obiectivele urmăresc fiecare acțiune ce se petrece în proximitate, acestea îndeplinesc funcții pe care un simplu agent de pază nu le-ar putea face. De exemplu, pot capta informația video în memoria dispozitivului pentru mai mult timp. Datorită acestei funcții, poate fi examinată o întâmplare care s-a petrecut cu o zi, două sau chiar câteva săptămâni în urmă. 

Cât de utile ar fi astfel de camere de supraveghere în instituțiile de învățământ? În cazul grădinițelor, camerele video ar putea reprezenta un adevărat suport, atât pentru conducerea instituției, cât și pentru părinți. Atât de multe incidente neplăcute pot fi evitate, încât este uimitor că acest tip de supraveghere nu este deja o practică înrădăcinată în toate instituțiile preșcolare.

Ce situații ar putea surprinde sistemul de supraveghere?

În prezent companiile specializate în domeniul securității au la dispoziție o varietate de dispozitive menite să protejeze o proprietate, imobil sau, în cazul de față, să-i asigure pe părinți că micuții lor sunt în siguranță. 

Din păcate, au fost nenumărate cazuri când educatoarele și-au permis un comportament agresiv asupra copiilor. Chiar dacă nu vorbim de situații de acest tip, în cazul copiilor orice neglijență se poate termina tragic. Situațiile de acest fel ar putea fi excluse din start, dacă grădinița ar fi echipată cu camere video. Odată cu punerea în aplicare a unui asemenea mecanism, cadrele didactice ar fi motivate să aplice metodele de educare prietenoase și să fie mult mai atente. Deși este frumos să credem că oamenii vor fi responsabili fără control suplimentar, în realitate orice măsuri de siguranță sunt binevenite. 

Tot camerele de supraveghere și-ar face datorie și în cazul asigurării unei bune funcționări ale întregii instituții. Aici ne referim la elaborarea programului de lucru, atât la nivelul grupelor, cât și la capitolul deservire. 

Camerele video pot prezenta trasabilitatea produselor alimentare care sunt aduse în cadrul instituției, metodele de păstrare, iar ulterior prepararea lor în bucătărie. Acest fapt va reprezenta o dovadă atât pentru conducere, cât și pentru orice persoană din exterior, că minuții primesc cantitatea necesară și calitativă de hrană. 

Transparența maximă – cheia succesului sistemelor de supraveghere

Instalarea pe exterior, în săli sau pe culoarele grădiniței a camerelor de supraveghere reprezintă o necesitate primordială, mai ales pentru părinți. Este demonstrat că grădinițele care sunt dotate cu un asemenea sistem sunt la mare căutare. În acest mod, instituția dă dovadă de transparență maximă. Sistemele inovative permit vizualizarea imaginilor în timp real, chiar și de pe un smartphone. Astfel, persoanele responsabile pot să controleze situația de la distanță, asigurând liniștea în instituție.

Sistemul de supraveghere mixt este cel mai potrivit pentru grădinițe 

În cadrul unei instituții preșcolare se recomandă instalarea unui sistem de supraveghere mixt. Acest sistem are camere de supraveghere instalate și în exteriorul, și în interiorul clădirii. De asemenea, este foarte important ca sistemul ales să fie funcțional și pe timp de noapte. Astfel, în cazul unei pătrunderi neautorizate sau a vandalizării terenurilor de joacă din curte, să poată fi identificați infractorii. 

Este de dorit ca recomandările să fie primite din partea unui specialist, care va putea indica numărul exact de camere care ar acoperi tot perimetrul instituției. 

Cel mai important e că o asemenea investiție nu vine să știrbească din bugetul grădiniței, ci să asigure securitatea copiilor, obligatorie într-o astfel de instituție. Protecția suplimentară a bunurilor proprietății înlătură posibilele cheltuieli suplimentare în urma incidentelor neplăcute. Cât despre liniștea părinților – ea este de neprețuit.

Citește mai departe
Advertisement

Social

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 sunt conectați la respirație asistată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 346 de pacienți sunt în stare gravă, dintre 27 care  pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 998 sunt stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internate 78 persoane cu suspecție la COVID-19.

Alte 265 persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 298  persoane au fost tratate de COVID-19

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor răpuse de noul Coronavirus a ajuns la 658.

Studentă antrenată în lupta cu COVID-19: Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte

„Să fiu sinceră, e îngrozitor. Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte în continuare şi avem din ce în ce mai multe internări”, a povestit pentru IPN Mariana Covali, studentă, care activează ca asistentă medicală în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din capitală.  Tânăra crede că și echipamentele impuse de situație creează o barieră psihologică între pacient şi lucrătorul medical. „Pacienţii sunt la fel de înfricoşaţi, cum de fapt suntem şi noi”. Cele mai dificile au fost primele ture, își amintește Mariana. „Pentru că nu ştiam ce ne aşteaptă şi asta ne crea un sentiment de spaimă”. Circa 400 de studenţi din totalul de 3460 de studenţi naţionali sunt antrenaţi ca asistenţi medicali în cadrul instituțiilor medicale din capitală.

Profesorii și elevii vor avea acces gratuit la instrumentele Google pentru Educație

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și gigantul american Google vor iniția un parteneriat care va asigura accesul gratuit pentru profesorii și elevii din Republica Moldova la tehnologiile și instrumentele Google pentru Educație, din pachetul G Suite, care facilitează predarea, învățarea, evaluarea și interacțiunea participanților la procesul de studiu, inclusiv la distanță, oferind o platformă securizată și eficientă pentru sistemul educațional din Moldova. Printre tehnologiile Google de care vor beneficia profesorii și elevii din Moldova figurează Google Classroom – interacțiunea între profesori și elevi, Google Meet – organizarea lecțiilor video online, Google Drive – stocarea materialelor pe Cloud și colaborare, Google Sites – organizarea și prezentarea temelor, precum și alte aplicații utile procesului de studiu. Reamintim că ministrul Igor Șarov a prezentat șapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021, patru dintre care presupune lecții online.

Citește mai departe

Social

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Publicat

pe

De către

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare a fost înregistrat la 31 ianuarie. Mulți au învinuit autoritățile ruse că ascund numărul real de infectați pentru a demonstra că se descurcă mai bine decât toate țările europene care aveau tot mai puține locuri libere în spitale. Când numărul cazurilor a depășit câteva sute, autoritățile s-au văzut nevoite să întocmească o bază de date și să anunțe o serie de restricții.

„Dacă la început cu toții percepeam pandemia ca pe o glumă, mai târziu ne-am schimbat părerea când am văzut ce se întâmplă în celelalte țări”, povestește Victor Gnatiuc, moldovean stabilit în Sankt Petersburg. El spune că prima reacție a autorităților la răspândirea pandemiei a fost să le spună oamenilor să stea o săptămână acasă. „Lucrau doar uzinele alimentare. În rest, era liniște în jur. Toți stăteau în case”, își amintește bărbatul. Ulterior, săptămâna de stat acasă a fost prelungită cu altele două, apoi încă una și în țară a fost anunțată stare de urgență. Au fost închise hotarele, școlile și grădinițele, centrele comerciale, întreprinderile mici și mijlocii. Cu toate acestea, numărul celor infectați cu COVID-19 creștea zilnic. Au început să se contamineze și angajații sistemului medical. Unii dintre ei s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție corespunzătoare, iar trei au decedat în circumstanțe ciudate: alunecând și căzând peste geam, de la etaj. 

Pandemia în Rusia

Cum arată pandemia în alte țări, aflăm aici.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 14 juli 2020

Victor Gnatiuc povestește că la mijlocul primăverii a „făcut cunoștință” și el cu COVID-19. „Două săptămâni a durat tratamentul”, povestește el. Dacă în primele zile avea puțină febră și se simțea slăbit, în ziua a noua și a zecea de tratament avea frisoane și crampe musculare. Nici nu mai avea poftă de mâncare. „Am mai fost răcit, dar niciodată nu a durat decât vreo trei zile. Acum a fost mai grav. Timp de două zile mă simțeam atât de rău… Stăteam cu telefonul în mână că în caz de ceva să sun la ambulanță”, își amintește el. Când a revenit la fabrică, râde că toți se uitau la el ca la o barză neagră. „Important e să-ți dai seama că nu e o boală venerică sau e ceva rușinos. Da, te-a ajuns, te-a infectat, te-ai tratat. Poate că ai căpătat o careva imunitate și pe urmă te simți bine, dar ai nevoie de ceva timp ca să treci de bariera aceasta psihologică și după ce o treci redevii un membru normal al societății”, spune Victor. 

La începutul lunii mai, autoritățile ruse au decis ca oamenii să poarte măști în spațiul public. Ulterior, a fost introdus un program de plimbări pentru locuitorii Moscovei. Aceștia având posibilitatea să iasă din case de trei ori pe săptămână, între orele 9:00 și 21:00. La începutul lunii iunie au fost anulate mai multe restricții. Pe 5 iunie, autoritățile din Moscova au spus că cea mai severă perioadă de restricții a rămas în urmă. Au fost deschise saloanele de frumusețe, sălile de sport, piscinele și terasele. La 3 iulie, Rusia a început negocierile cu alte țări pentru deschiderea frontierelor. Acum oamenii poartă măști doar în spațiile închise și în transportul public, fără să uite să păstreze distanța de 1m. 

În aceste cinci luni de pandemie, în Rusia au fost înregistrate circa 714 mii de infectați cu COVID-19, dintre care peste 11 mii au decedat.  

Citește mai departe

Social

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

269 cazuri noi de infectare cu COVID-19

269 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 7 în Transnistria. Un caz este de import (Federația Rusă), restul- cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 789 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 708 cazuri.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că în total, până la ziua de astăzi, s-au tratat 13 033 persoane. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Acestea pe lângă alte trei înregistrate în această dimineață. Numărul victimelor a ajuns la 655.

UE și OMS au oferit R.Moldova unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu COVID-19

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu COVID-19, ce conține măști medicale și respiratoare, ochelari și halate de protecție,  a sosit astăzi în țară. Livrarea a 1,5 milioane unități de echipamente personale de protecție, finanțate de Uniunea Europeană și procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conține 1 210 000 măști medicale, 348 000 respiratoare N95, 16 200 ochelari de protecție și 36 000 halate de protecție. Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie din instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330 000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12 000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO.

17 cazuri de COVID-19 la Mănăstirea din Chițcani. Un preot a decedat, iar un călugăr a fugit

17 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate la Mănăstirea Noul Neamț din satul Chițcani, anunță presa de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, un preot a decedat din cauza complicațiilor survenite în urma infectării. Totodată, unul dintre călugării de aici a încălcat regimul de carantina și a părăsit mănăstirea. Acesta era infectat cu COVID-19. Locul aflării acestuia nu a fost stabilit. Reprezentanții Tiraspolului susțin că au anunțat autoritățile de la Chișinău despre acest caz.

Familiile medicilor decedați de COVID-19 vor primi ajutor financiar de până la 100 mii lei în Găgăuzia

Găgăuzia: Familiile lucrătorilor medicali, decedați de COVID-19, vor primi ajutor financiar de până la 100 mii lei din bugetul local. Decizia a fost luată la ședința Comitetului Executiv de la Comrat. Astfel, familiile lucrătorilor medicali cu minori vor primi câte 100 000 de lei. În restul cazurilor vor fi alocate câte 50 000 de lei. Până acum, în Găgăuzia au decedat patru lucrători medicali, scrie Gagauzinfo.md.

Vinăriile din țară încep să-și deschidă ușile pentru oaspeți

Una câte una, vinăriile din țară au început să-și redeschidă ușile și să primească vizitatori. Cu respectarea
tuturor măsurilor de siguranță, de la distanța socială și până la dezinfectarea lucrurilor, unele crame și-
au adaptat meniul, altele au limitat numărul de oameni care se pot afla concomitent în același loc. În acest context,  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a lansat un challenge pe rețelele de socializare, la care oricine poate lua parte. Pentru aceasta este necesar să: Postezi o poză de la una din vinăriile din țară pe care ai vizitat-o. Pozele pot fi distribuite pe pagina ta personală de Facebook sau Instagram; Scrii un text scurt despre cum te-ai simțit acolo și ce amintiri ai de la acea vinărie, iar textul trebuie să fie însoțit de hashtagul #revincudrag ; Adaugi link-ul de la postarea ta în comentariile concursului de pe pagina de Facebook Wine of Moldova și poți câștiga un set de 3 vinuri produse de vinificatorii moldoveni.

358 de pacienți sunt în stare gravă. Trei persoane au decedat

În dimineața zilei, Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat că 358 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 27 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 1001 pacienți sunt în stare de gravitate medie. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 439 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1321 în Transnistria.

Alte 240 persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 033  persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 652.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Ecologie21 de ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social23 de ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Opinii2 zile în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031