Subiectiv 2025 e aici!
Tema de anul acesta este GRANIȚE.

Probabil te-ai gândit la granițele fizice, dintre țări, sau la granițele personale. Deși acestea sunt puncte de pornire bune, te invităm să abordezi tema cât mai creativ posibil. Să te gândești la granițele dintre inteligența artificială și cea umană, la granița dintre iubire și abuz, la granițele dintre generații, dintre așteptări și realitate. Vrem să te încurajăm să iei această temă și să ajungi cu ea cât mai departe posibil.
Ce fel de texte așteptăm?
  • Povești reale, adevărate, care ți s-au întâmplat ție sau cu tine. Pot fi și povești care s-au întâmplat altcuiva, iar tu ai fost în calitate de observator/observatoare. În astfel de cazuri, te invităm să scrii cu grijă și neapărat să discuți cu celelalte persoane care apar în text despre intenția ta.

  • Un eseu personal este scris de un narator în care ai încredere, pe care te poți baza și care știi că-ți va spune povestea așa cum s-a întâmplat.

  • Deși un eseu personal este un text subiectiv, detaliile, personajele și evenimentele întâmplate în text sunt obiective. Adică nu sunt inventate și s-au întâmplat în realitate. De multe ori ne bazăm pe propria noastră memorie pentru a scrie un eseu personal, iar memoria poate fi înșelătoare. Îți recomandăm să stai de vorbă cu alți oameni implicați în poveste despre cele întâmplate, ca să te asiguri că ceea ce ai scris corespunde cât se poate adevărului.

  • Nu scrie un eseu cu Chat GPT sau alte instrumente de inteligență artificială. Ne vom da seama. Nu irosi timpul tău, al nostru și resursele planetei.

  • Scrie ca să spui o poveste, să descrii un drum, o schimbare, o transformare sau încercarea unei transformări, nu ca să construiești un piedestal sau să înjosești pe cineva. De cele mai multe ori în viață, la fel ca în eseurile personale, nu există oameni buni și oameni răi, ci doar oameni pe care nu-i cunoaștem suficient.

  • Chiar dacă vorbești despre o experiență personală, gândește-te că eseul tău trebuie să atingă o trăire comună, cu care cititorul să poată rezona.

  • Și nu în ultimul rând, un text bun este un text la care se lucrează. Îți recomandăm să scrii din inimă, dar nu pe ultima sută de metri. Scrie, lasă textul să „respire” și revino la el peste câteva zile sau chiar săptămâni. Vei vedea că, pe lângă micile greșeli care trebuie eliminate, vei găsi și abordări mai proaspete sau fraze, idei care pot fi îmbunătățite.
Regulamentul concursului:
Nerespectarea oricăreia dintre cerințe va duce la descalificarea din concurs.
Cine poate participa?
Toți scriitorii de limbă română, amatori sau profesioniști, indiferent de etnie sau cetățenie. Pot trimite eseuri inclusiv autoare și autori din România.

Autorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani în momentul în care trimit eseul.
1
1
Pentru concurs pot fi trimise doar texte scrise în limba română, care nu au mai fost publicate anterior, integral sau parțial. Se acceptă texte originale, scrise pentru acest concurs și care să respecte tema concursului.
2
2
La concurs nu pot participa membrii echipelor Moldova.org și ale organizațiilor partenere ale concursului, precum și alți oameni care pot prezenta un conflict de interese.
3
3
Eseurile trebuie să aibă un titlu.
Să conțină cel puțin 5 mii de semne și să nu depășească 10 mii de semne, cu tot cu spații (aproximativ între 900 și 1500 de cuvinte).
4
4
Eseurile trebuie să respecte gramatica limbii române, să fie redactate corect și să aibă diacritice. Trimiterea unui text fără diacritice va duce la descalificarea din concurs.
5
5
Fiecare autoare sau autor poate trimite un singur text pentru concursul Subiectiv.
8
8
Deși în cazuri excepționale am putea accepta un eseu cu autor anonim, pentru a-l proteja, preferăm textele asumate, în care explorezi cu grijă și atenție relațiile interumane.
6
6
Trimite eseul tău la adresa [email protected]. Folosește un email activ (se vor evita mail.ru și yandex.ru din motive de securitate), la care să te putem contacta ulterior.
7
7
Prin participarea la concurs autoarele și autorii oferă Moldova.org dreptul de a publica și promova eseurile trimise pe platformele Moldova.org și în print, într-un eventual volum cu texte selectate din concurs.
Ce premii vor fi acordate?
Până când poți trimite eseul tău?
Când vor fi anunțate rezultatele?
Cum vor fi jurizate eseurile?
Toate eseurile primite vor fi revizuite de membrii redacției Moldova.org, din care se va crea o listă scurtă de aproximativ 20 de eseuri.

Acestea vor fi anonimizate și trimise spre jurizare către membrele juriului: Laura Ionescu, Paula Erizanu și Anastasia Condruc.

*punctajele nu vor fi făcute publice
Membrele juriului
  • Laura Ionescu
    scriitoare, autoarea volumului „Nu te găsesc pe nicăieri”
  • Paula Erizanu
    jurnalistă și scriitoare
  • Anastasia Condruc
    redactoră-șefă Moldova.org
Pentru și mai multă inspirație îți recomandăm volumul SUBIECTIV. Prima dată
Partenerii noștri
Îi mulțumim lui Lyndon Allin pentru organizarea unui eveniment de susținere a concursului Subiectiv.

Dacă vrei să susții Subiectiv cu o donație în orice formă nu ezita să ne contactezi la [email protected].