Stas Madan: Cât şi care bănci au câştigat cel mai mult din deprecierea leului în 2014 ?

Deși deprecierea masivă și continuă a monedei naționale e motiv de îngrijorare pentru cea mai mare parte a populației, care având veniturile în Lei privește consternată cum puterea de cumpărare scade vizibil de la o lună la alta, există și beneficiari a acestor evoluții. Băncile comerciale câștigă constant din diferențele de curs de schimb valutar, însă la creșterea oscilațiilor valutare, în cazul dat a nivelului de depreciere a monedei naționale, veniturile generate pentru bănci se majorează simțitor, iar anul 2014, când leul a pierdut aproape 20% în fața dolarului, reprezintă o bună dovadă în acest sens.

Astfel, în anul 2014, băncile moldovenești au raportat câștiguri din diferențele de curs de schimb în valoare de 753,2 mil. Lei sau în creștere cu 21,8% față de perioada similară a anului precedent. Surprinzător sau nu, cele mai multe profituri din cursul de schimb au fost obținute de…..Banca de Economii cu un total de 145,4 mil. Lei sau aproape ¼ din total (23,4%).

Ținând cont de faptul că în lunile noiembrie și decembrie a avut loc o creștere fabuloasă a rulajelor valutare, am încercat să separ cuantumul câștigurilor înregistrate de bănci în ultimele 2 luni a anului. Acest lucru a fost realizat prin diferența dintre rezultatele anuale și cele raportate în primele 10 luni ale anului 2014. Astfel, în lunile noiembrie și decembrie băncile locale au reușit să genereze 35,5% din rezultatul anual înregistrat de sector.

Din nou surprinzător sau nu, dar cea mai activă în această perioadă a fost

….Banca de Economii, care în perioada dată a acontat venituri din cursul de schimb de 136,6 mil. Lei. 
  • Ce înseamnă asta? 
Înseamnă că deși nu cunoaștem statistica per bănci a rulajelor valutare, putem deduce că anume această bancă a fost cel mai mare purtător de cerere de valută, care a dezechilibrat în cele din urmă piața valutară și a condiționat devalorizarea și mai accelerată a leului. 

  • Apare aici o altă întrebare: ce stă în spatele acestei cereri? 
Eu presupun că exportul de valută sub diferite forme în Mama Rusia. Doar Banca și-a tras „investitor serios de la Răsărit.
blog

Dacă curs de schimb nu e, nici Profit nu e

Evoluția comparativă din ultimii 3 ani a câștigurilor din diferențele de curs și profitul net pe sectorul bancar relevă că pentru băncile comerciale operațiunile de schimb valutar sunt cruciale pentru raportarea profiturilor, în anul 2014 câștigurile date acoperind în proporție de 96,8% profitul cumulativ din sector.

blog2

De altfel, raportat la veniturile totale ale băncilor, câștogurile din operațiunile de schimb valutar aduc în medie 1 din 10 Lei. La unele bănci luate individual, cum ar fi din nou surpinzător sau nu….Banca de Economii, 1 din 5 lei de Venituri sunt din această sursă.

blog3

În general, o pondere prea mare a veniturilor din schimbul valutar nu se apreciază pozitiv, întrucât denotă că banca nu este eficientă și nu își exercită funcția de bază de Intermediere Financiară. Existența unor centre de profit semnificative din veniturile non-dobânzi nu stimulează managementul băncilor de a risca mai mult pentru a obține venituri mai însemnate din dobânzi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.