Stânca Ţiglău, protejată de stat, distrusă de oameni (FOTO)

La Corjeuţi, cu ocazia Festivalului Cartofului, care s-a desfăşurat pe 11 noiembrie, am revăzut casele, ditamai palatele, localnicilor. Localitatea se dezvoltă şi acest lucru bucură, evident. La Corjeuţi există nu doar schimb valutar şi bănci, dar şi case pentru bilete de avion. Cum ar fi altfel, când încă acum 10 ani fiecare al doilea corjeuţean abia revenise sau avea pe cineva în Franţa. Şi numerele de căruţe, înlocuite aproape totalmente cu maşini, aveau până nu demult inscripţia Corjeuţi-Paris.

Cu certitudine, oamenii de aici se pot mândri că sunt mari crescători de cartofi. Dar, există şi lucruri care le pătează imaginea. Stânca Ţiglău, monument protejat de stat, este în continuare supusă distrugerilor conştiente. Azi, ca şi acum câțiva ani, la Stânca Țiglău tabloul este unul destul de sinistru – o perlă devastată cu nemiluita ziua în amiaza mare. Perlă a patrimoniului natural, monumentul de seamă al Corjeuților, este în continuare victima nepăsări administraţiei şi târnăcoapelor profitorilor de piatră milenară.

Timpul trece, puterile de schimbă, lumea noastră, parcă, tinde spre civilizație. Realitatea, însă, arată că la Corjeuți se scuipă pe valori. Nu sunt categoric și nici generalist, însă, cred că e prea de tot. De minim două decenii, sunt sesizate autorităţile locale şi naţionale, iar intervenţia responsabililor este de ochii lumii. În loc să urce pe culmea Stâncii Țiglău, ei se aburcă pe culmea penibilului, sfidând cu nerușinare bunul simț. Oare de ce tac cei din administrația publică locală, Ministerul Culturii, Inspectoratul Ecologic etc.? Le convine o asemenea situație? Această toleranță chiar că lasă loc de interpretări. Deși se știe cine distruge Stânca Țiglău, nu se iau măsuri.

Oare ce a înţeles premierul Vlad Filat, care, însoțit de mai mulți miniștri, reprezentanți ai administrației publice locale, a vizitat Stânca Țiglău, cu ocazia Festivalului Cartofului? Presa nu a fost invitată pentru a vedea starea în care se află acest monument protejat de stat. Tare mi-aș fi dorit să aud cum se laudă Victor Andronic, primar de Corjeuți, că această perlă este lăsată de izbeliște, că tot mai mult este distrusă de cei care-și fac palate. Interesant, pe care parte au urcat spre stâncă, de premierul nu a observat adevărata carieră improvizată la baza stâncii, peretele proaspăt săpat al monumentului, sau, poate, l-au informat că aşa e de milenii?

Bogații de la Corjeuți, dar nu numai ei, nici nu înțeleg de ce unii (inclusiv noi) fac mare tam-tam. Mare lucru – o stâncă acolo! Da, doar că stânca e monument protejat de stat, e valoare, e pagină de istorie. Cred că din Franța, de acolo de unde le vin banii, au adus dorința de a fi avuți, dar nu și de a fi pricepuți în păstrarea patrimoniului.

Vizita la Corjeuți mi-a lăsat un gust dulce-amărui. E bine că sunt organizate evenimente, că sunt promovate satele noastre, cu gospodarii lor. E rău că se trece cu tăvălugul peste valori. Tare mi-aș dori ca peste decenii să putem vorbi cu mândrie despre Stânca Țiglău, să facă parte din atracţii turistice de prim rang, să o putem admira neatinsă. Asta, însă, se va întâmpla doar dacă la Stânca Ţiglău vor înceta distrugerile conştiente şi inconştiente.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.