Socola, pământ haiducesc/ FOTO

Satul Socola de pe meleagurile Șoldăneștilor este o comoară ascunsă a țărișoarei noastre. Am spus "ascunsă" pentru că prea puțini cunosc cât de frumos și cât de important pentru cultura neamului nostru este această gură de rai. Am avut ocazia să cutreier satul și să aflu mai multe despre el. O legendă veche spune cum că în pădurile Socolei trăiau cei mai voinici haiduci din Moldova și tot acolo este locul unde astazi sătenii mai gasesc monete vechi si multe alte vestigii, nu-i exculs ca acestea să facă parte din comorile ascunse de haiduci. Pentru că eram grăbită să cunosc satul și locurile inedite din Socola, n-am stat să caut galbeni, dar am promis să revin.

Tot în pădurea Socolei exista un izvor de un pitoresc nemaipomenit ce izvoraste din inima stâncii. Este vorba despre izvorul " La Fontal", unul dintre principalele obiective turistice din raionul Șoldănești.

Tot bătătorind cărăruia haiducilor am ajuns în vîrful unei stînci de unde satul se vede ca în palma, iar peisajul ce se deschide în fata ochilor te lasă farâ cuvinte.In Socola se află cel mai întins și misterios complex rupestru al continentului european. Stâncile sînt împînzite de grote, despre proveniența cărora nu știe prea multe. Cu toate acestea, vestigiile descoperite acolo ,unele datînd din sec X fac din acest loc unul istoric de importanță națională.

Satul se află la 100 km distanță de capitala țării, Chișinău și face parte din comuna Vadul lui Rașcov, Șoldănești.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.