Situatia in agricultura este mai buna decit in anul trecut

Semănatul de pvimăvară a fost executat pe 96 mii hectare de teren – 12% din cele 776 ,3 mii ha preconizate.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco, care a prezentat o informaţie în şedinţa de miercuri a Guvernului, a spus că s-a convenit cu importatorii şi producătorii de seminţe în privinţa asigurării unor preţuri stabile la seminţe, care să fie plătite toamna, din banii încasaţi din comercializarea recoltei viitoare. Totodată, conform înţelegerilor anterioare cu donatorii externi, acum, prin intermediul PNUD, se acordă a treia tranşă de ajutor de urgenţă categoriilor de fermieri, afectaţi cel mai puternic de seceta din anul trecut. Au fost selectaţi peste 86 mii de mici producători, cărora li se distribuie cîte 10 kg de seminţe de porumb semincer.

Pentru lucrările de primăvară e nevoie de 14, 7 mii tone de combustibil. Printr-o decizie de Guvern, din finanţele transferate în contul special s-au cumpărat 3,6 mii tone de motorină care se repartizează agricultorilor cu titlu de ajutor de la Executiv (cîte 5 l la 1 ha de teren arabil, în raionul Dubăsari – cîte 8 l la 1 ha). Cantitatea respectivă de motorină a fost repartizată în proporţie de 89%.

La momentul demarării campaniei agricole de primăvară, pe teritoriul republicii erau stocate 45 mii tone de fertilizanţi şi pesticide – 90% din necesar. În luna martie, s-au mai importat 7,6 mii tone, aşa că solicitările producătorilor agricoli pot fi acoperite.

În livezi şi vii s-a făcut tăiatul în uscat pe o suprafaţă din 90% şi, respectiv, 94%; au fost înfiinţate 1768 hectare de livezi noi, 140 ha de plantaţii nucifere şi 169 ha de viţă de vie. Lucrările de înfiinţare a plantaţiilor continuă. Semănatul legumelor şi a tutunului s-a încheiat pe suprafeţele preconizate

Pe cele 503 mii ha (inclusiv 374 mii ha semănate cu grîu, 68 mii ha cu orz şi 59 mii ha cu rapiţă) starea culturilor de toamnă, în fond, este satisfăcătoare. Rezervele de umiditate în stratul de 100 cm sînt la nivelul de 110% faţă de media multianuală, iar rezervele de azot mineral acumulate în sol – cu 25-30% mai mari decît în anii precedenţi. Culturile de toamnă au fost fertilizate suplimentar pe 31 mii ha (77%). Cîmpurile destinate grîului pentru panificaţie vor fi monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetaţie.

Ministrul Gorodenco a mai spus că în acest an, au fost încheiate contracte pentru irigarea a 52 mii ha de teren agricol, cu 20 mii ha mai mult decît în 2007. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.