Sfidările continuă în Zona de Securitate: Obiecte cu destinație necunoscută , instalate la postul de control din Doroțcaia

Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control a transmis părților implicate în misiunea de pacificare o adresare, în care au fost expuse acțiunile abuzive ale administrației de la Tiraspol, cât și încălcările sistematice admise de așa-numitele structuri transnistrene, în mod special în or. Bender.

Într-un comunicat de presă, delegația R.Moldova precizează că, în perioada 18–22 ianuarie, au fost constatate mai multe cazuri de amplasare abuzivă a posturilor mobile de „vameși” și „grăniceri” transnistrene în adiacentul localității Varnița. Reprezentanții Tiraspolului în Comisie și-au expus lipsa de competență la subiectul dat.

Astfel, delegația Republicii Moldova a solicitat reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova să întreprindă măsurile ce se impun în vederea detensionării situației în localitățile indicate.

Un alt caz de sfidare a misiunii de pacificare sunt lucrările de extindere a infrastructurii și instalarea unor obiecte cu destinație necunoscută de către structurile „grănicerești” transnistrene la postul de control din Doroțcaia.

Acțiunile respective nu au fost coordonate în prealabil în cadrul Comisiei, iar lucrările erau executate chiar în timpul în care avea loc ședința Comisiei Unificate de Control. Totodată, ieșirea observatorilor militari pentru constatarea acțiunilor menționate a fost blocată de către partea transnistreană.

Reieșind din abaterile admise, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea adoptării unui mecanism de monitorizare a situației în Zona de Securitate, care nu va admite neconcordanțele existente la moment în procesul de verificare, constatare și soluționare a încălcărilor.

Partea ucraineană și reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova care fac parte din Comisie și-au manifestat deschiderea pentru elaborarea unui astfel de mecanism.

Un alt subiect abordat, vizează eliminarea postului transnistrean de „grăniceri” între localitățile Slobozia și Cremenciug și substituirea acestuia cu unul comun de pacificare. Astfel, componentele Comisiei au convenit de a organiza noi consultări pentru soluționarea subiectului respectiv.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare