Servicii medicale gratuite pentru persoanele refugiate din Ucraina în Moldova

Ucrainenii care au găsit adăpost în Republica Moldova pentru a evita ororile războiului sunt în continuare pe drumul lor de integrare în societatea noastră. Unii pornesc de la zero și îmbrățișează o profesie nouă, alții se înscriu la cursuri pentru a învăța limba română. Mii de copii își continuă studiile în școlile din Moldova, iar sute de adulți s-au înscris în proiecte sociale pentru a da o mână de ajutor comunităților noastre. Deoarece tulburările de sănătate nu fac diferență între oameni după etnie, statut social sau chiar preferințe, îngrijirile medicale adecvate sunt un absolut necesar pentru toți. 

Ce servicii medicale pot accesa gratuit refugiații

Pentru ca refugiații să aibă șanse egale de a se bucura de o stare de sănătate cât mai bună, indiferent de circumstanțele lor, beneficiarii de protecție temporară în Moldova (sau în proces de obținere a statutului) au dreptul să se adreseze în instituțiile medicale din toată țara pentru a primi asistența necesară gratuită:

  • asistența medicală urgentă prespitalicească,
  • asistență primară,
  • asistență spitalicească în cazul urgențelor medico-chirurgicale, în unitățile de primire urgențe și staționar.

Doina-Maria Rotaru, directoare generală adjunctă, CNAM: „Asistența medicală urgentă cuprinde serviciile ambulanței sau asistența medicală urgentă prespitalicească, asistența stomatologică de urgență, serviciile de dializă (prestate atât în condiții de staționar, cât și în condiții de ambulator) și asistența spitalicească de urgență. Dacă vorbim despre asistența medicală primară, aici este inclus consultul medicului de familie și a echipei sale, servicii de profilaxie, servicii de vaccinare, luarea la evidență a gravidei, supravegherea gravidei pe perioada gravidității,  supravegherea mamei și a fătului după naștere.”

Printre acestea se numără și servicii de profilaxie pentru a preveni maladiile netransmisibile, precum realizarea anumitor screeninguri (screeningul mamar, screeningul cervical) sau examene medicale profilactice. Persoanele refugiate au dreptul și la servicii de consiliere, cum ar fi consilierea pentru contracepție și serviciile de sănătate oferite de centrele de sănătate prietenoase tinerilor.

Cum pot beneficia refugiații de servicii medicale

Cei care au nevoie de îngrijiri medicale pot beneficia de asistență profesionistă după ce se înregistrează la medicul de familie, la cea mai apropiată instituție medicală de locul de trai. Serviciile medicale precum asistența medicală primară, asistența medicală urgentă și examenul medical în caz de probleme de sănătate publică sunt gratuite, cheltuielile fiind rambursate instituțiilor medicale în baza contractelor încheiate cu Centrul Național de Asigurări în Medicină. Moldova beneficiază de suport financiar din partea mai multor organizații internaționale, pentru a oferi în mod gratuit aceste servicii refugiaților.

Doina-Maria Rotaru, directoare generală adjunctă, CNAM: „Atât cetățenii Republicii Moldova, cât și persoanele refugiate din Ucraina, pentru a nu fi victimele actelor de corupție, trebuie să-și cunoască drepturile, trebuie să fie informați, trebuie să se documenteze care sunt serviciile medicale gratuite acoperite din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. În cazul în care se confruntă cu o situație de corupție, o pot semnala la Linia Națională Anticorupție a CNA: 080055555 sau/și pot depune o plângere direct la CNA.”

Despre campanie

„Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!” este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Campania se desfășoară în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, fiind finanțată de către Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare