Sergiu Cioclea despre acordul cu FMI: toate acțiunile preliminare au fost completate

Republica Moldova așteaptă decizia Fondului Monetar Internațional în urma ședinței boardului care va avea loc la 7 noiembrie. Despre aceasta a menționat Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, la emisiunea ”Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În cadrul aceleeași emisiuni au fost prezenți și ministrul Finanțelor Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

”Am verificat cu directoratul executiv care este data fixată de Consiliul executiv. La această dată (7 noiembrie n.red) va fi prezentată cererea pentru discuții. Implicit, toate acțiunile preliminare au fost completate. Avem multe acțiuni prealabile incluse în angajamentul nostru”, a precizat Cioclea.

Oficialii nu au dezvăluit toate condițiile discutate cu FMI menționând că acest lucru va fi posibil doar după 7 noiembrie, așa cum o cer practicile diplomatice internaționale. Totuși, ei au menționat că din hotărârile aprobate în ultimul timp de guvern pot fi spicuite precondițiile FMI.

Oficialii au mai arătat că informațiile despre amânarea semnării acordului nu au fost adevărate și au fost vehiculate în contextul electoral din Republica Moldova. ”Condiționalitățile sunt multe și a fost nevoie de mult lucru tehnic ca să reușească managementul Fondului să pregătească materialele pentru board”, a menționat Octavian Armașu. Totodată, el a negat unele zvonuri că FMI ar fi cerut majorarea vârstei de pensionare. ”Acordul cu Fondul nu prevede stabilirea unei vârste de pensionare. Obiectul de reformare a pensiei este unul pe termen mediu unde e angajăm să evaluăm sistemul care există astăzi, să găsim un concept nou ca să avem un sistem de pensii sustenabil. Cel existent nu este sustenabil având în vedere situația demografică”, a declarat Armașu.

Menționăm că aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare de aproximativ 182,7 milioane dolari SUA. Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.