Connect with us

Opinii

Scrisoare deschisă// Natalia Morari: Domnilor Plahotniuc, Filat, Ghimpu, plecați

Publicat

pe

Domnilor Plahotniuc, Filat, Ghimpu,

Mă adresez către Dumneavoastră prin intermediul acestei scrisori pentru că ne reprezentați, iar noi, cetățenii, vă plătim salariile – fapt despre care ați uitat, probabil. În urma activității mele ca mic antreprenor am creat 20 locuri de muncă și lunar plătesc impozite de câteva zeci de mii de lei. Mai nou am aflat că și din facturile lunare pentru energia electrică de aproape 20.000 de lei pe care le plătim la întreprindere, aproximativ jumătate ar merge în buzunarele domnilor Șevciuc și Plahotniuc. Cât de greu este acum să activezi, luând în considerație deprecierea leului, majorarea prețurilor la produse de import, scăderea dramatică a capacității de plată a consumatorilor, presiunea prețurilor la chirie (care, evident, sunt în euro), vă voi povesti altă dată. Dar să știți – pentru toți, absolut toți antreprenorii este evident că această stare de criză profundă, din care, cu siguranță, nu fiecare dintre noi va reuși să iasă, a fost provocată de voi – cei care ați furat și ați permis să fie furat miliardul din sistemul bancar.

Astăzi, 5 octombrie, se împlinesc cinci luni de când au început protestele Platformei «Demnitate și adevăr». Platforma sau liderii acesteia pot să nu vă placă, la fel ca și unei părți din protestatari. Vă pot povesti și eu despre nemulțumirea mea personală vizavi de felul cum organizatorii ignoră presa liberă, care a mai rămas în țară și încearcă să reflecte cinstit și echidistant protestele. Aceasta rămâne neobservată de organizatori și nu apare în lista revendicărilor pentru că nu face parte din «secta martorilor Platformei». Dar despre aceasta vă voi povesti altă dată. Totuși, e de neînțeles cum timp de cinci luni vă prefaceți că în țară nimic nu se întâmplă. Vă place Platforma sau nu, dar de cinci luni oamenii, regulat, ies în stradă. Oamenii ies la proteste nu sub steagurile rusești (aceasta v-ar conveni enorm pentru a ne îndobitoci mai departe cu sperietorile despre Donbas), ci sub steagurile europene, cu care voi ați venit la putere șase ani în urmă.

Acum vă suspectați reciproc că fiecare ar avea o agendă ascunsă. Unul crede că oamenii sunt aduși în stradă de Țopa cu Filat, altul așa de tare se teme de pușcărie că, aparent, nu mai există, al treilea e împăcat cu ideea că «Mâna Moscovei» nu ne lasă în pace. E ușor de trăit în lumea în care tot ce se întâmplă dincolo de geamul automobilului blindat sau perimetrul cabinetului păzit de mai mulți bodyguarzi, se explică prin teorii atât de simple – prin «mâna» lui Filat, Plahotniuc sau cea a Moscovei. Asemenea explicații vă convin pentru că vă scutesc de orice fel de responsabilitate morală – «E vinovat oricine – Filat, Plahotniuc, Moscova – numai nu eu». Greșiți amarnic. Fiecare dintre voi este direct vinovat și responsabil pentru prăpastie la care a ajuns țara și pentru starea de disperare la care au fost aduși oamenii. Oamenii disperați nu mai pot fi controlați nici de Năstase, nici de Usatîi cu Dodon și – cel mai strașnic pentru voi – ei nu mai pot fi controlați nici de voi. Nu vă vor mai ajuta centre de analiză, Argus-uri sau partenerii externi. Nu vă pare că e timpul să vă opriți și să vă întrebați cum s-a ajuns la acest punct de neîntoarcere? Aveți copii, care, cu toate că învață în străinătate și se bucură de o viață liniștită, neapărat vă vor întreba într-o zi: «Tată, e adevărat ce spune lumea despre tine? De unde atunci avem bani? Și cu ce te mândrești cel mai tare din ceea ce ai făcut pentru țară?»

Domnule Plahotniuc, nu știu cum ați răspunde feciorilor Dumneavoastră, dar îmi voi permite să vă spun ceva. După mine, în Moldova niciodată n-a fost așa de rău ca acum. Jumătate din prietenii mei au plecat sau planifică să plece din țară. Ei sunt oameni tineri cu un potențial enorm în afaceri, jurnalism, știință, IT, medicină, pe care nu-l mai vor învesti în țară și aceasta vă convine. Știți de ce? Cu cât mai puțini oameni activi și care gândesc critic vor rămâne în țară, cu atât mai ușor vă va fi să mențineți controlul asupra tuturor fluxurilor financiare din buget, energetică, Metalferos, telecomunicații, sistemul bancar sau alte domenii. Atâta timp cât aveți la îndemână Procuratura Generală, CNA și justiția, îi aveți la îndemână și pe parteneri de coaliție (controlându-le fluxurile, îi șantajați ușor). Nimeni nu vă mai încurcă să sugeți fluxurile financiare din tot sistemul guvernamental, iar atunci când bani nu vor mai rămâne – aveți unde pleca. Doar că ziua de ieri a demonstrat că nu va fi ușor să faceți acest lucru. N-o spun cu rea voință, dimpotrivă, acest lucru mă îngrijorează.

Domnule Filat, cum vă simțiți din 2013 încoace? Erați la un pas să deveniți un erou național, iar acum ați ajuns, probabil, cel mai detestat politician. Plahotniuc nu ne-a dezămăgit pentru că nimeni nu s-a lăsat amăgit de el din start. Cu Dumneavoastră a fost altfel – din cel mai aprig proeuropean și luptător cu păpușarul ați ajuns în mijlocul celui mai mare scandal bancar. Nici un răspuns despre Caravita n-a sunat convingător. Ați mai încercat să ne convingeți că schemele de la vamă sau medicină nu sunt atât de grave ca cele lui Plahotniuc – probabil, aveți dreptate. Dar asta e ca și cum am compara un maniac cu un ucigaș. Oдин раз не считается? Și totuși, în cazul Dumneavoastră altceva este de neiertat – acea tăcere și supunere, cu care ați acceptat să fiți înjosit politic în ultimii doi ani.

Domnule Ghimpu, de două ori ne-ați convins că de dragul viitorului nostru european, ați fost nevoit să închideți ochii la păcatele pertenerilor de coaliție. Nu vă pare că prin tăcere i-ați ajutat? Sunt convinsă că mergând prin țară, nu o singură dată ați auzit că acum este mei greu decât pe timpurile comuniștilor. Sună groaznic, dar așa este. Uneori se crează impresia că dacă ei v-ar permite să lipiți plăcuța «UNIREA» pe fiecare tren din țară sau să lăsați să răsune «Deșteaptă-te, române» în fiecare școală, i-ați lăsa să fure liniștit încă un miliard. Poate greșesc, dar fiind în opoziție ați părut mult mai tranșant și eficient.

Domnilor, ați avea curajul să le spuneți copiilor că la finele guvernării Dumneavoastră țara a ajuns să fie guvernată cel mai prost din ultimii 24 de ani? E o stagnare aproape totală. Neprofesionalism si obscurantism la toate nivelurile. Profesioniștii au fost înlocuiți cu oamenii loiali. Loialitatea a devenit cheia guvernării voastre. Mediocritatea se simte acum în apele ei.

Eu nu vreau să plec din țară. Eu nu vreau ca prietenii mei să plece din țară. Faceți ceva pentru asta. Plecați.

Natalia Morari

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Oficiale

PLR, despre decizia CSJ privind cetățenia lui Băsescu: „Este o vendetă politică organizată la comandă”

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal Reformator a luat act de decizia instanței supreme de justiție a Republicii Moldova vizavi de recursul lui Traian Băsescu privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova în urma unui decret emis de președintele Igor Dodon.

Astfel, PLR a publicat o listă cu reacții și concluzii în privința aceasta:
1. Bâlbâiala Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu amânarea ședinței – anularea amânării ședinței – reluarea ședinței – luarea subită a deciziei în plină noapte arată cât de scurte și strânse sunt pârghiile de manevrare instituțională a justiției dacă chiar și cea mai înaltă instanță a ei gafează nesiguranță și probează supunere fără cârtire unor centre de comandă din exteriorul sistemului;
2. Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost o acțiune de vendetă politică organizată la comandă, motivată tendențios, incompetent și nefondat, un act de obstrucționare flagrantă a unor drepturi. O justiție independentă ar fi trebuit să o îndrepte cu lejeritate și promptitudine, anulând-o, încă la prima etapă de examinare juridică.
3. Hotărârea subită de respingere a recursului lui Traian Băsescu emisă de CSJ se înscrie, după anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău din iunie 2018, în seria de acțiuni politico-juridice de timp mafiot și reprezintă un ultim cui bătut de binomul politic de la guvernare în sicriul statului de drept;
4. Decizia CSJ și întregul periplu al dosarului în cauză vânturat prin toate instanțele așa numitei justiții moldovenești este o demonstrație în plus că în Republica Moldova orice alt caz care ar fi considerat că atinge interesele electorale, politice, economice, ori de alt ordin, ale camarilei de la guvernare și intrat în malaxorul justiției, nu are șansă de izbândă;
5. Din punct de vedere juridic, Republica Moldova este un stat mort pentru cetățenii ei rămași încă în țară, pentru cetățenii ei plecați în exil, dar și pentru potențialii investitorii străini care sunt invitați să cumpere cetățenia Republicii Moldova. Partidul Liberal Reformator își exprimă indignarea în legătură cu această nouă dovadă de umilire a actului de justiție și de degradare periculoasă a statului de drept.

Citește mai departe

Opinii

Anatol Șalaru: Urmează să stabilim dacă vom participa sau nu la aceste alegeri

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, spune că urmează să fie luată o decizie în cadrul formațiunii în legătură cu participarea la parlamentare. Potrivit politicianului, una dintre opțiuni este ca PUN să nu participe la alegeri, dar să sprijine blocul PAS și PPDA. Anatol Șalaru spune că o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

„Pentru noi nu este important să avem trei deputați în Parlament, dar pentru noi este important și ca Partidul Socialiștilor să nu câștige aceste alegeri parlamentare, iar actuala guvernare să nu revină în fruntea statului după scrutin. Pentru a atinge acest scop sunt bune toate mijloacele”, a spus Anatol Șalaru.

Politicianul spune că nu a dat curs invitației Vitaliei Pavlicenco pentru a forma o alianță între mai multe partide care vizează unirea pentru că ideea constituirii acestei platforme ar veni din partea lui Vladimir Plahotniuc pentru a face un pol unionist care să fure voturi, dar să nu intre în Parlament.

Citește mai departe

Opinii

Maia Sandu: „Putem sprijini un candidat din afară care face dovada integrității”

Publicat

pe

De către

„Filtrele de integritate ale viitorul bloc electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, sunt în măsură să arate care oameni sunt șantajabili și care mai ușor ar putea să fie cooptați de anumite persoane”, a declarat Maia Sandu, lider PAS, în cadrul emisiunii În Profunzime, la ProTV.

„Noi toți trecem prin aceleași filtre. Noi putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității. Putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității și trece prin aceleași măsurători a meritocrației.”

Despre evenimentul organizat de PD în centrul capitalei, acum două săptămâni, lidera PAS a spus că participanții aduși cu forța s-au simțit umiliți. Organizatorii susțin că au adus în Piața Marii Adunări Naționale 100 de mii de oameni. Poliția, care de obicei anunța de două ori mai puțini demonstranți, de această dată practic confirmă cifra organizatorilor și vorbește de un număr de 90 de mii. Manifestația a fost încheiată cu votul mulțimii acordat unui angajament asumat de formațiune în preajma alegerilor parlamentare.

„Pe acești oameni PD i-a pierdut ca alegători. Modul în care acești oameni au fost duși la miting și au fost impuși să asculte discursuri pe care ei nu le cred, să spună mulțumesc partidului pentru o pensie de 600 de lei.”

Puteți urmări emisiunea integrala aici.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com