Scrisoare deschisă: Fermierii din raionul Dubăsari au nevoie de ajutorul autorităților de la Chișinău!

De mai bine de trei ani, proprietarii de terenuri agricole aflate după traseul Rîbnița-Tiraspol din raionul Dubăsari nu au acces liber la proprietățile lor.

Peste 6000 ha de teren agricol au fost preluate abuziv de la proprietarii legitimi și transmise cu titlu de arendă de către administrația din orașul Dubăsari unor agenți economici transnistreni. Deși au reclamat de zeci de ori, organizat și proteste, solicitările fermierilor nu au fost auzite de autoritățile constituționale, responsabile de asigurarea și garantarea dreptului la proprietate în Moldova. Problema accesului la terenuri a fost politizată, odată ce a fost inclusă pe agenda negocierilor. Din 2015 negociatorii nu au atins acest subiect, ca fiind unul “deranjant” pentru administrația tiraspoleană. Țăranii au rămas doar cu actul de proprietate pe hârtie și cu vechi-noi promisiuni de remediere a situației.

În vizita fulger din 24 iunie 2016 premierul Pavel Filip a declarat la Coșnița și Doroțcaia că problema accesului la terenuri este una prioritară și chiar problema lui personală. Tot el a dat asigurări că factorii de decizie vor identifica soluții în termeni proximi. De altfel, pentru prima lui vizită în localitățile aflate în colivia administrației de la Tiraspol aceste promisiuni au fost privite ordinar, ca și alte mesaje politice sau mai bine zis cu disperare.

Între timp, potrivit fermierilor, zeci de autocamioane ce transportă grâu, orz, semințe, fac rând la vama tiraspoleană. Toate aceste roade sunt adunate de pe terenurile transmise abuziv în arendă de administrația de facto. Țăranii privesc și numără cu lacrimi în ochi autocamioanele și adună mesaje populiste de la autorități. Pe de altă parte, Guvernul susține că achită compensanții și ajutoare sociale țăranilor care nu au acces la terenuri, uneori fiind indignat de somațiile proprietarilor. Mesajul ar fi: aveți compensații, la ce bun vă trebuie pământul!. Credem că un funcționar nu va înțelege niciodată un agricultor, mai ales celui căreia i se ia pâinea din grădină!

Ieri, 15 septembrie 2016 la Consiliul raional Dubăsari a fost desfășurată o ședință specială pe problema accesului la terenurile aflate după traseu cu participarea agenților economici și reprezentanților administrației publice locale și de nivelul II. Zeci de fermieri și-au expus problemele apărute ca urmare a lipsei accesului la terenuri, de la penalități pentru neplata creditelor, restanțe la bugetul public, pierderea capitalului, inclusiv uman, lipsa fondurilor pentru achitarea plăților de șomaj, uzura tehnicii agricole, imposibilitatea de a-și onora plata de arendă funciară, persecuții fiscale și administrative, etc. Agenții economici au adăugat că deși Guvernul a dispus alocarea unor compensații pentru prejudiciile suportate, acestea nu au fost achitate integral încă din 2013. Iar prejudiciile suportate de respectivi ating cifre de milioane lei.

Pe lângă acestea, liderii agricoli s-au arătat deranjați de faptul că Chișinăul ar permite prelucrarea terenurilor lor de către agenții economici transnistreni, ultimii fiind stimulați fiscal. Aceștia susțin că sunt victime ale unor interese meschine, iar problema accesului la terenuri nu va fi soluționată în beneficiul proprietarilor de terenuri. Primarii și agenții economici au formulat un șir de solicitări reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, Președintelui, Parlamentului Republicii Moldova, misiunilor diplomatice implicate în formatul de negocieri 5+2 pentru remedierea crizei terenurilor. Proprietarii de terenuri au chemat la maturitate și responsabilitate executivul, oferindu-i acestuia un termen de 30 zile pentru reacționare. Agricultorii au adăugat că sunt dispuși să organizeze proteste în cazul în care petiția va fi ignorată.

Juristul Alexandru Zubco de la Promo-LEX susține că organizația sa monitorizează îndeaproape respectarea dreptului la proprietate al fermierilor din raionul Dubăsari și susține eforturile acestora și a administrațiilor publice locale în apărarea dreptului la proprietate asupra terenurilor aflate după traseul Rîbnița-Tiraspol. Apelul fermierilor și primarilor din teritoriu vine ca un imbold pentru autoritățile de la Chișinău să reinițieze discuții și să identifice soluții noi, inclusiv să soluționeze problemele vechi, de ordin administrativ și normativ, astfel încât să faciliteze situația fiscală, creditară și umană a agenților economici din raionul Dubăsari. În termen scurt, Guvernul ar trebui să creeze comisii specializate pentru depășirea crizei terenurilor, care să activeze în zonă, pornind de la o evaluare sistemică a situației de facto cu actualizarea la moment. În procesul lucrativ, comisia respectivă ar putea identifica și propune soluții pe termen scurt, mediu și lung or ignorarea mesajelor critice din stânga Nistrului ar putea conduce la alte situații dificile si destructive pentru țară. Cu cât mai mult, problema țăranilor din raionul Dubăsari nu va fi soluționată sau ignorată, cu atât mai ample vor fi consecințele. Soluționarea crizei terenurilor ar avantaja Chișinăul în restabilirea relațiilor de proprietate asupra terenurilor administrate temporar de administrația de facto în regiunea transnistreană, menționează Alexandru Zubco.

Urmăriți textul integral al scrisorii aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare