SCERS si Planul de Actiuni RM-UE constituie baza dezvoltarii R. Moldova – Vasile Tarlev

Moldova.ORG — Peste 350 de participanti s-au intrunit ieri la Chisinau, in cadrul Forumului National "Provocari. Prioritati. Perspective", organizat de Guvern, la care au fost prezentate rapoarte pe marginea implementarii Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS) in anul 2006 si proiectului Planului National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2008-2011.

In deschiderea Forumului, prim-ministrul Vasile Tarlev a subliniat ca "acesta este un eveniment istoric pentru Moldova. Succesul oricaror initiative, reforme si strategii, initiate de Guvern, depinde nu doar de profesionalismul, patriotismul si devotamentul functionarilor publici, dar si de implicarea, sustinerea si participarea societatii in aceste procese", a accentuat premierul.

In context, Vasile Tarlev a mentionat ca "SCERS si Planul de Actiuni RM-UE sunt doua documente importante, care constituie baza dezvoltarii Moldovei in domenile economic, social, politic si strategic. Totodata, una dintre sarcinile trasate de Guvern este elaborarea pana la finele acestui an a noului cadru de politici pe termen mediu – Planul National de Dezvoltare pentru anii 2008-2011. In acest sens, actualul Forum are menirea de a lansa un proces de dezbateri pe marginea prioritatilor strategice pe termen mediu si modului de realizare a acestora. Importanta dialogului civic este vadita si doar impreuna putem identifica cele mai reusite imbinari pentru dezvoltarea Moldovei, care ar conduce la obtinerea unui rezultat armonios spre binele intregii societati. Cu atat mai mult este important acest dialog, cu cat incepand cu 1 ianuarie 2007 R. Moldova este nemijlocit vecin al UE", a spus prem premierul.

Seful Cabinetului de Ministri a afirmat, de asemenea, ca elaborarea si implementarea SCERS a fost un proces de invatare prin practica, ce a relevat un sir de lacune atat ale cadrului institutiuonal, cat si ale procesului de luare a deciziilor in R. Moldova. "PND se inscrie perfect in traiectoria ireversibila de dezvoltare a Moldovei, care presupune atingerea unui nivel adecvat de trai, ce va permite integrarea tarii in valorile si structurile europene", a mentionat Tarlev.

In Raportul anual de evaluare a implementarii SCERS in anul 2006, Igor Dodon, ministru al Economiei si Comertului, a specificat intre altele ca in anul trecut tara noastra s-a confruntat cu doua socuri economice care au demonstrat si exacerbat vulnerabilitatea externa – majorarea preturilor la gaze si introducerea restrictiilor la exportul productiei alcoolice din Moldova.

In contextul politicii bugetare si de gestionare a finantelor publice, in anul 2006 a continuat implementarea elementelor planificarii financiare pe termen mediu si extinderea bugetelor bazate pe programe. Pentru finantarea prioritatilor SCERS, in anul trecut au fost alocate mijloace banesti in suma de 1,755 mlrd lei. In aceasta perioada Guvernul a beneficiat, de asemenea, de suportul donatorilor, care au sustinut eforturile Executivului de implementare a SCERS prin intermediul asistentei tehnice in valoare de 1 mlrd de lei, a mai spus ministrul.

Referindu-se la proiectul PND pe anii 2008-2011, Igor Dodon a subliniat ca acesta este un document nou de planificare strategica ce stabileste obiectivele de dezvoltare a R. Moldova pe termen mediu. "Pe termen lung, PND urmareste transformarea R. Moldova intr-un stat: reintegrat, in care sunt respectate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, economia caruia este competitiva, care este capabil sa presteze servicii publice de calitate tuturor cetatenilor, in care saracia este un element al trecutului si al carui imagine pe plan international se amelioreaza dinamic", a accentuat ministrul Economiei si Comertului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.