Savanţii moldoveni şi români au elaborat senzori de presiune de 6-8 ori mai uşori decât fulgii de zăpadă!

Savanţii moldovenii şi români au elaborat senzori de presiune de 6-8 ori mai uşori decât fulgii de zăpadă. Senzorii cântăresc jumătate de miligram şi aceştia sunt formaţi din membrane uniatomare de carbon interconectate într-o reţea tridimensională, decorată cu nanoparticule din nitrură de galiu sau oxid de staniu.

Academicianul Ion Tighineanu a menţionat că investigaţiile fac parte dintr-o temă de cercetare mai largă, scopul căreia este crearea pielii artificiale sau electronice.

Arhitecturile tridimensionale din grafen, decorate cu particule piezoelectrice din nitrură de galiu, sunt biocompatibile şi demonstrează o sensibilitate ridicată la diferiţi parametri ai mediului ambiant (temperatură, umiditate, presiune, iluminare etc.).

De notat că nanoparticulele din GaN pot genera electricitate la deformarea mecanică ceea ce deschide posibilitatea alimentării autonome cu energie a senzorilor electronici incorporaţi în arhitectura nanocompozită flexibilă.

Cercetarea a fost efectuată de savanţii de la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor al Universităţii Tehnice a Moldovei şi Institutul de Microtehnologie din Bucureşti, sub conducerea academicianului Ion Tighineanu şi a profesorului Mircea Dragoman.

Rezultatele, publicate recent în revista “Nanotechnology”, sunt reflectate, la iniţiativa editorului revistei, pe portalul Nanotechweb.org din Londra la rubrica “Lab Talk” (“Discuţie în laborator”).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare