Șase persoane, reținute de CNA. Mai mulţi angajaţi vamali radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine

O schemă de corupţie, pusă pe roate de câţiva angajaţi ai Serviciului Vamal, a fost documentată şi deconspirată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie.

Un şef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului Vamal, 3 inspectori şi doi intermediari, au fost reţinuţi, în această dimineaţă.

Ei sunt suspectaţi că ar fi pretins sitematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Potrivit denunţătorilor, rolul intermediarilor era de a influenţa persoane publice din cadrul Serviciului Vamal în vederea modificării informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine.

Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro.

CNA precizează că, în prezent, percheziţiile sunt în desfăşurare la Serviciul vamal (sediul central, Chişinău) şi la postul vamal Sculeni (Ungheni).

Dimineaţa, au fost reţinuţi trei inspectori ai postului vamal Sculeni, şeful direcţiei dezvoltare şi securitate informaţională a Serviciului vamal şi doi intermediari. Pe cazurile descrise au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pe faptul comiterii coruperii pasive, traficului de influenţă şi complicităţii la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele publice riscă până la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de puşcărie şi amenzi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.