Şapte ani de la trecerea în eternitate a lui Grigore Vieru

Astăzi se împlinesc şapte ani de la trecerea în eternitate a marelui poet Grigore Vieru. Viața poetului a fost curmată la 18 ianuarie 2009, la două zile după un tragic accident rutier

Tragedia s-a produs în noaptea de 16 ianuarie, în localitatea Dănceni, raionul Ialoveni. Grigore Vieru se întorcea la Chișinău, după un spectacol desfășurat la Cahul. Poetul a fost transportat de urgență la spital, unde s-a aflat timp de două zile în comă, însă nu a mai putut fi salvat de medici.

Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu național.

Grigore Vieru a rămas în memoria naţională drept cel mai mare poet contemporan. A fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii.

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt volumele de versuri “Numele tău”, “Aproape” şi “Metafore albastre”.

Şi în acest an, la mormântul poetului din Cimitirul Central din Capitală va avea loc o slujbă de pomenire la care vor participa rude, prieteni, colegi, dar şi admiratori ai creaţiei lui Grigore Vieru.

De asemenea, vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.