Săptămâna Europeană în școli – integrarea europeană pe înțelesul elevilor

Săptămâna Europeană se desfășoară în această săptămână în toate școlile și liceele din țară, toți elevii fiind implicați în activitățile campaniei prin a-și expune viziunea proprie despre cum văd ei Moldova Europeană, în desene și eseuri.  Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni este una dintre instituțiile care s-a împărtășit cu entuziasmul copiilor și a profesorilor din timpul lecțiilor de limbă și literatură română și artă plastică.

Elevii au fost informați despre importanța integrării europene a Republicii Moldova, despre schimbările spre bine care deja au avut loc în țară cu suportul UE, dar și despre ce urmează în parcursul nostru european. Profesorii de istorie, educație civică și dirigenție le-au vorbit copiilor despre regimul liberalizat de vize, statutul de țară candidat pentru aderarea la UE și investițiile care au avut loc în diferite domenii.

„Instituția noastră a fost renovată în cadrul unui proiect de eficiență energetică, care a fost finanțat de către Uniunea Europeană. Datorită acestui proiect au fost create niște condiții foarte bune, care ne asigură și rezultate pe măsură”, a punctat Veronica Bodean, directoarea Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din mun. Strășeni.

 

Elevii împreună cu profesorii abordează și dezbat teme legate de Europa nu doar din prisma unui stat democratic, dar și a unei societăți care are aspirații europene, trecute prin greutăți și experiențe proprii de crearea a valorilor pro europene. Daniel Mocanu, elev în clasa a XII-a, L. T. „Ion Vatamanu” din mun. Strășeni afirmă, că își dorește aderarea Republicii Moldova la UE, fiindcă acest fapt ne-ar oferi fonduri pentru dezvoltarea economică, stabilitate politică și întărirea democrației din țară.

Cele mai bune eseuri vor fi publicate pe pagina web a Ministerului Educației și Cercetării (MEC), iar cele mai bune desene și cele mai reușite secvențe din eseuri vor fi expuse la Președinție. Autorii acestor lucrări vor fi invitați la inaugurarea expoziției la Chișinău, unde se vor întâlni cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Toate lucrările vor fi evaluate conform criteriilor stabilite de către MEC.

„Relevanța cunoașterii despre spiritul și cultura europeană este una evidentă. Toleranța, democrația și corectitudinea sunt principiile esențiale pe care spațiul european le promovează și ne dorim să le promovăm și noi, acasă”, a subliniat Nadejda Iacob, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din mun. Strășeni.

Scopul campaniei în școli este de a informa elevii despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Săptămâna Europeană în școli se desfășoară în contextul campaniei de comunicare „Moldova Europeană”. Odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, în Republica Moldova a apărut necesitatea de a informa populația despre acest proces. Campania „Moldova Europeană” vine pentru a dezminți miturile despre acest subiect și a comunica despre beneficiile pe care le va aduce integrarea în UE fiecăruia dintre noi.

Moldova europeană înseamnă un viitor luminos, pe care îl putem construi doar împreună.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare