Salvați școlile din Transnistria, semnați petiția online!

În cadrul campaniei „Salvați școlile din Transnistria”, Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Moldova.ORG lansează un Apel public privind garantarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Scopul acestei campanii este solidarizarea cu elevii, părinții acestora și profesorii care învață și activează în instituțiile de învățământ cu predare în limba româna, aflate în regiunea transnistreană a R. Moldova, dar și informarea publicului larg despre problemele cu care se confruntă aceștia. Există riscul ca la 1 septembrie 2014, cele 8 instituții (în care mai studiază 1650 de elevi) să fie închise. Toate detaliile privind acțiunile și evenimentele din cadrul Campaniei pot fi urmărite pe www.promolex.md și pe rețeaua socială Facebook.

Drept urmare, facem apel către toți cei cărora nu le este indiferentă soarta școlilor din regiunea transnistreană să pledeze pentru garantarea dreptului fiecărei persoane din regiune de a studia în limba maternă sau în instituția aleasă.

Pentru a susține elevii, părinții acestora și profesorii din cele 8 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, vă invităm să semnați petiția de mai jos aici.

APEL PUBLIC
privind garantarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

Dreptul la educaţie este un drept fundamental, ce trebuie să asigure dezvoltarea individului precum şi respectarea dezideratului părinţilor de a asigura educaţia copiilor lor conform propriilor convingeri religioase şi filozofice.

Programul de studii al instituţiilor de învăţământ, aflate sub controlul administraţiei de facto de la Tiraspol și cel al instituțiilor aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale R. Moldova diferă, însă principala deosebire rămâne alfabetul utilizat în procesul de învățământ. Cele 8 instituții de învățământ aflate sub jurisdicția Guvernului central constituțional utilizează alfabetul latin. În general, aceste instituții de învățământ, implicit profesorii, elevii și părinții lor sunt în rol de ostatici. Situația lor se agravează de fiecare dată când administrația de facto a regiunii dorește să transmită un anumit mesaj sau să exercite anumite presiuni asupra autorităților constituționale sau să obțină ceva în cadrul formatului de negocieri și rezolvare a conflictului.

Intimidările apar sub forma de: rețineri ilegale ale profesorilor, sechestrarea bunurilor materiale care aparțin instituțiilor de învățământ, aplicarea amenzilor, organizarea discuțiilor cu părinții elevilor unde se încearcă ca să fie convinși ca să-și transfere elevii la alte școli cu predare în grafie chirilică, intimidarea elevilor de către structurile de forță, impunerea unor taxe de locațiune mărite foarte mult și alte acțiuni care urmăresc scopul de intimidare și în final de închidere al acestor instituții de învățământ.

Considerăm că problema intimidării școlilor din regiune și respectării dreptului la educație poate fi soluționată numai prin implicarea activă și promptă a opiniei publice și a comunității internaționale. Fiecare persoană în mod individual sau instituție în mod colectiv poate participa la procesul de monitorizare a situației celor 8 școli din regiunea transnistreană a R. Moldova prin cunoașterea acestei probleme, susținerea elevilor și solidarizarea cu aceste grupuri.

În cazul în care administrația de facto a regiunii va recurge în continuare la intimidarea și persecutarea profesorilor, elevilor sau părinților solicităm aplicarea sancțiunilor împotriva persoanelor și grupurilor de persoane care se vor face vinovate de încălcarea în continuare a drepturilor acestor categorii de oameni.

În acest context, Noi subsemnații solicităm, Guvernului Republicii Moldova, Comunității internaționale și Guvernului Federației Ruse:

1. Garantarea dreptului la instruire în limba română în baza grafiei latine, conform curriculei Ministerului Educației Republicii Moldova pentru toți locuitorii regiunii transnistrene;
2. Neadmiterea închiderii școlilor cu predare în limba română din estul Republicii Moldova;
3. Identificarea și sancționarea tuturor persoanelor, care încalcă sau contribuie la încălcarea drepturilor fundamentale ale profesorilor, elevilor și părinților;
4. Limitarea şi/sau refuzul de a accepta orice tranzacții financiare cu instituțiile bancare de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană neacreditate de către Banca Națională a Republicii Moldova;
5. Executarea de către Federaţia Rusă a Deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului din 19 octombrie 2012 în cauza Catan ș.a. v. Moldova și Rusia;
6. Reieşind din cetăţenia de care dispun impunerea interdicțiilor de circulație în spațiul comunitar european sau alte state pentru persoanele responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană;
7. Impunerea altor sancțiuni, de ordin politic şi financiar ce sunt necesare, reprezentanţilor administrației de facto de la Tiraspol și persoanelor sau instituțiilor care le acordă sprijin, în scopul de a descuraja încălcarea dreptului la educație de către acestea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare