Connect with us

Sănătate

S-a aflat originea pesticidelor cu care s-au otrăvit copiii din r. Cantemir

Publicat

pe

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor stabilit într-o anchetă originea pesticidului cu care s-au otrăvit trei copii și doi adulți din satul Flocoasa, r. Cantemir. Bunicul copiilor a luat preparatul „Valsafid” gratuit de la CAP „Ciobalaccia”.

Cauza intoxicării a fost nerespectarea condițiilor de tratare. Astfel, vaporii de gaz toxic, ce-au apărut în urma intrării pastilelor de fumigant în reacție cu umiditatea aerului, s-au eliminat în aer. Totodată, a fost aplicată o doză sporită (40 de pastile) în raport cu cantitatea de grâne.

„Pesticidul a fost livrat cooperativei „Ciobalaccia” de către CŞP „Protecţia Plantelor”. Agronomul cooperativei a explicat că a eliberat preparatul în ambalaj de 1,14 kg din depozit, la rugămintea mecanizatorului Damaschin Nicolae, fără plată. Verbal agronomul i-a adus la cunoștință doză de aplicare şi regulile de tratare, care nu au fost îndeplinite (astuparea vracului de grâu cu peliculă și la margine cu nisip)”, explică ANSA într-un comunicat.

Procuratura din Cantemir a inițiat două cauze penale cu privire la cazul intoxicației din satul Flocoasa, în urma căruia trei copii au decedat, iar doi adulți au ajuns la spital în stare gravă.

Sănătate

Undă verde medicilor de familie la exercitarea independentă a profesiei

Publicat

pe

În contextul lansării  reformei asistenței medicale primare, și anume exercitarea  independentă a activității profesionale a medicilor de familie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  anunţă inițierea atribuirii practicilor medicilor de familie.

Astfel, pentru obținerea certificatului de titular al practicii, medicul de familie urmează să prezinte  documentele,completate conform cerințelor și scanate într-un fișier cu indicarea în denumirea acestuia a numelui și prenumelui și instituției unde activează conform locului de muncă de bază.

Toate exemplarele documentelor necesare sunt plasate pe site-ul Ministerului, accesând următorul link:https://bit.ly/2QpzYFg.

Termenul de depunere a documentelor este de 18 noiembrie 2018. Dosarele se vor trimite electronic la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la adresa de e-mail: [email protected] și pe suport de hârtie la adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, str. Vasile Alecsandri 2, Direcția politici în domeniul asistenței medicale  primare, urgente și comunitare.

În cazul în care candidații au întrebări suplimentare, pot apela la numerele de telefon: 022268823, 022 268846, 022 268859.

Medicul titular urmează să aleagă individual una din formele de activitate propuse în cadrul noului Program, cum ar fi:

– cabinetul individual al medicului de familie (fondat de un singur medic de familie titular al practicii);

– centrul medicilor de familie (fondat de doi și mai mulți medici de familie titulari ai practicilor);

– angajat în cadrul unui prestator de asistență medicală primară existent.

Medicii vor primi în gestiune un sector teritorial delimitat, care cuprinde după caz una sau mai multe localități, străzi, case sau blocuri, cu o populație ce se încadrează în normativele recomandate. Lista practicilor vacante o puteți vedea aici:https://bit.ly/2JLrANQ.

Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar, de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Citește mai departe

Economie

Chișinău // 36 de ambulanțe moderne noi din bugetul de stat

Publicat

pe

De către

Până la sfârșitul lunii curente, 36 de ambulanțe moderne vor ajunge în țară, 35 dintre ele vor fi distribuite substațiilor din municipiul Chișinău, iar una este destinată Institutului Mamei și Copilului, relatează Mesager.

Potrivit directorului adjunct al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Tatiana Bicec, unitățile de transport sunt dotate cu utilaj medical performant.

Ambulanțele noi vor avea în dotare: defibrilatoare, electrocardiografe cu sisteme de transmitere la distanță a cardiogramei pacientului la centrul medical, sisteme de încălzire a soluțiilor, pompe pentru aplicarea perfuziilor sub presiune, sisteme fixe și mobile pentru oxigenoterapie.

Achizițiile sunt acoperite integral din bugetul de stat. Numărul total al ambulanțelor noi cumpărate în acest an a ajuns la 109.

Citește mai departe

Sănătate

Un Centru de Instruiri Medicale a fost deschis la Tiraspol

Publicat

pe

De către

Medicii pediatri și obstetricieni din stânga Nistrului au deja ocazia să-și perfecționeze abilitățile profesionale prin exerciții de simulări pe manechine medicale. În acest sens, în incinta Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol, a fost deschis primul Centru de Instruiri Medicale. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Simularea medicală este imitația unei situații reale pentru doctori. La centru, pe manechini, medicii își vor perfecționa tehnicile de monitorizarea copilului în timpul travaliului, de naștere asistată, resuscitare a nou-născuților, stabilizare a stării acestora pentru transportarea sigură, și alte situații. Instruirile vizează, de asemenea, coerența acțiunilor echipei de medici și crearea unui algoritm de acordare a ajutorului medical. O atenție deosebită se acordă și tehnicilor de pregătire psiho-emoțională a femeilor înainte de naștere.

„Medicina se dezvoltă continuu. Doctorii trebuie să-și mențină și să își îmbunătățească în permanență abilitățile profesionale. Vom ajunge să minimizăm numărul situațiilor de risc pentru mame și făt”, a declarat Natalia Slepuha, medic-șef al Centrului mamei și Copilului din Tiraspol. Potrivit datelor,  în 2017, în stânga Nistrului s-au născut 4572 copii.

Centrul a fost creat în echipă de către medicii de pe ambele maluri ale Nistrului. Responsabil de formarea specialiștilor din Tiraspol este Victor Petrov, șeful laboratorului științific de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. Mai mult, de instruirile de aici vor putea beneficia și studenții de la medicină.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com