Connect with us
"
"

Sănătate

În România se pregătește legalizarea canabisului

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că se discută despre legalizarea canabisului în România, în scopuri medicinale, în condițiile în care mai multe țări europene au făcut acest lucru, transmite Digi24.ro. 

„Am discutat cu ministra Sănătății. Și am aflat că există o astfel de comisie pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale”, a spus ministrul Finanțelor din România.

Întrebat dacă se lucrează la Guvern la un astfel de proiect, Teodorovici a spus: „Nu știu dacă la Guvern, dar dacă ieri a fost la Ministerul Sănătății comisia de profil, înseamnă că asta este direcția în care se merge. E deja o practică europeană și justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienții, probabil că este o cale de a diminua din suferințele pe care aceștia le au”.

Întrebat dacă ar putea fi legalizat și canabisul folosit pentru recreere, Teodorovici a spus: „Dacă vreți un răspuns care cât de cât să fie în zona asta, tot timpul ne raportăm la ce este în alte state. Sunt practici în țări europene, să spunem, de mult legalizate, și care aduc avantaje și au argumentele pentru care au fost și făcute. Deci sunt avantaje. Desigur, unii în România văd dezavantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată e prematur să ne pronunțăm”.

Europarlamentarii au adoptat în 14 februarie, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente.

Citește mai departe
Advertisement

Sănătate

Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că și-ar dori să danseze, să cânte, să facă mai mult sport și să vizioneze mai multe filme. Sunt numai câteva dintre activitățile care le-ar aduce bucurie și le-ar ajuta să se relaxeze. Cel puțin așa indică rezultatele unei cercetări care demonstrează că beneficiarele simt nevoia să participe la mai multe ateliere creative și de dezvoltare.

În cadrul chestionarului, persoanele aflate sub acoperișul Centrului din Bălți au declarat că se simt bine în acel spațiu. Mai exact, 30 de beneficiare au spus că se simt bine, 10 – că se simt rău, dintre care una a argumentat că vrea acasă, iar cealaltă, că se plictisește. Alte 10 persoane au spus că se simt foarte bine.

PE LUNG

Vor să petreacă timp în mod util

În fiecare zi, beneficiarele au activități ordinare printre care trezitul, spălatul, luarea meselor. Pe lângă aceasta, 29 de persoane au spus că fac plimbări afară, 15 – că petrec timp în cameră, iar 28 – că fac ordine. Beneficiarele își mai împart timpul între vizionarea filmelor – 3 răspunsuri, comunicarea cu cei din jur – 7 răspunsuri, citirea Bibliei – 2 răspunsuri, ieșitul în oraș – 4 răspunsuri și alte lucrări cotidiene.

Întrebate fiind ce le-ar plăcea să facă în timpul zilei la Centru, beneficiarele au spus că ar prefera să danseze, să asculte muzică, să privească spectacole la televizor, să cânte, să participe la ateliere hand made, să crească flori, să croșeteze, să gătească și alte activități de acest gen. Astfel, este clar că persoanele cu dizabilități care locuiesc în Centrul de plasament din Bălți își doresc să-și petreacă timpul liber într-un mod mai dinamic și mai util.

Vă prezentăm o istorie în culori ascunse după vise…

Material pregătit în cadrul Campanie Advocacy din proiectul ”Голос женщин с психоневрологического интерната”

Geplaatst door AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”Anima” op Maandag 2 december 2019

Așadar, pe lângă organizarea posibilităților de vizionare de filme, de dans și de ascultat muzică, este necesară organizarea și desfășurarea sesiunilor de întâlnire cu specialiști din diferite domenii, preponderent din domeniul drept și psihologie, medicină și acordarea primului ajutor. Totodată, ar fi binevenite desfășurarea sesiunilor informative cu privire la oportunitățile de angajare din Bălți sau de lucru în online.

Pasiunile beneficiarelor

Câteva dintre beneficiarele Centrului au reușit să-și dezvolte pasiunile și abilitățile. De exemplu, Elena Caras are 58 de ani, iar de 12 ani este găzduită în Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți. A învățat să tricoteze de la mama sa și asta face zilnic. „Nu mi-e urât, pentru că mă ocup cu lucrul”, spune femeia. Aceasta împletește cu dibăcie mănuși și ciorapi pe care le dăruiește celorlalte beneficiare.

Ce-și doresc femeile din Centrul de Plasament Temporar pentru persoane cu disabilități (Adulte) Bălți!

Material pregătit în cadrul proiectului ”Голос женщин с психоневрологического центра” города Бельцы.

Geplaatst door AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”Anima” op Donderdag 28 november 2019

Tatiana Lozan are 41 de ani și suferă de dizabilități locomotorii. De șase ani este beneficiara Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți. Și Tatiana tricotează. Este pasiunea ei, dar și modul în care câștigă niște bănuți. Aceasta susține că un spațiu amenajat special pentru asemenea activități de recreere și dezvoltare personală ar fi binevenit. „Atunci când oamenii pleacă de aici în societate, ei nu știu cum să se comporte”, argumentează femeia.

Vocea femeilor din centrul de Plasament temporat pentru persoane cu dizabilități Bălți

Istoria unei doamne în culori de toamnă!Campanie Advocacy în cadrul proiectului #”Голос женщин с психоневрологического интерната города Бельцы”, proiect imlplimentat de AO CIDP Anima, cu susținerea financiară din partea UE, prin programa de susținere coordonată de IREX Franța & ОО Украинский Женский Фонд.

Geplaatst door AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”Anima” op Maandag 25 november 2019

Cele 50 de beneficiare a Centrului de Plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți au vârsta cuprinsă între 20 și 84 de ani. Pentru a realiza această cercetare și a afla care sunt necesitățile lor a fost folosit un chestionar cu șapte întrebări simple. Întrebările au fost deschise și semi-deschise, pentru a stimula răspunsurile femeilor. În urma îndeplinirii chestionarului au fost identificate nevoile acestora și acțiunile care pot fi întreprinse pentru a le satisface.

Chestionarul a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din orașul Bălți, de către echipa de implementare a proiectului „Голос женщин с психоневрологического центра”. În urma realizării acestei cercetări a fost format un grup din 7 femei. Acestea au participat la 3 sesiuni de informare în cadrul cărora au aflat despre drepturile lor și cum pot comunica cu administrația instituției unde sunt plasate în vederea promovării intereselor și răspunderii la necesitățile lor.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului  «Поддержка новых лидерок и правозащитниц уязвимых женщин в Украине, Беларуси, Молдове, Грузии и России» implementat de IREX EUROPE & Украинский Женский Фонд. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO CIDP „Anima” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Citește mai departe

Educație

Labirintul magic de la Leova

Publicat

pe

De către

„Heeei!”, exclamă Gleb în timp ce dă buzna în „Labirintul Magic”, o  cameră plină cu tot felul de tuburi, mingiuțe, oglinzi, figuri, forme și lumină. Se duce direct la piesa de rezistență a încăperii: un tub colorat plin cu bule plutitoare și care scoate sunete liniștitoare. Băiețelul îmbrățișează obiectul ca pe un drag prieten.

Gleb are cinci ani și este unul dintre cei 20 de pici cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani care frecventează camera cu elemente senzoriale pentru copiii cu dizabilități severe amenajată în incinta Seviciului de asistență psihopedagică din orașul Leova. Spațiul și-a deschis ușile pe 1 noiembrie și a fost amenajat de Asociația Obștească „Forța Susținerii”, din fonduri europene oferite în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabile dintre societatea civilă și guvern”. Psihopedagoga sa, Maria, spune că în cazul copiilor cu deficiențe de dezvoltare, recuperarea prin terapie senzorială dă rezultate foarte bune. Micuții au nevoie de stimulare tactilă, vizuală, auditivă pentru a se relaxa și a căpăta abilități, dar și pentru a scăpa de anumite frici.

Copiii din localitățile raionului, dar și din oraș, vin aici de două ori pe săptămână. Fiecare sesiune de lucru durează 30 de minute și se desfășoară sub atenta supraveghere și îndrumare a unui psihopedagog. Salteaua cu vibrații, mingile senzoriale, discurile tactile, panourile luminoase cu oglinzi îi ajută pe micuți să se concentreze, să se calmeze, să învețe să stabilească un contact vizual, să reacționeze atunci când sunt chemați, să-și învețe părțile corpului și o mulțime de alte deprinderi care să le ofere un anumit nivel de independență.

„Avea 4 ani și nu vorbea deloc”

În camera senzorială se lucrează individual cu fiecare copil. Maria Feodorov, psihopedagogă, îi vorbește cu calm și dragoste lui Gleb, care este o bombă de energie. Piciul se privește în oglindă curios:

– Cine-i acolo, cum te cheamă?, îl întreabă Maria.

– Gleb…

– Câți ani ai?

– 5 ani.

– Am 5 ani, îl îndeamnă să pronunțe specialista. Băiețelul repetă.

– Cum îl cheamă pe tata?

– Pe tata îl cheamă Dima.

Cei doi trec apoi în fața unui panou luminos numit „Oglinda-Infinit”. Acesta dezvoltă imaginația, concentrarea, contactul vizual și îi predispune pe copii la interacțiune pozitivă.

„Arată-mi urechile”, îl îndeamnă Maria. Gleb își apucă urechiușele. „Arată-mi nasul, capul, buzele”, continuă femeia. Băiețelul își duce mâinile, pe rând, la nas, cap și gură.

„Aceste exerciții sunt extrem de importante. Copiii cu deficiențe de dezvoltare pot părea agitați, supărați, pentru că au dureri fizice pe care nu le pot exprima. Ei trebuie să-și cunoască părțile corpului pentru ca să poată transmite celor din jur ce îi deranjează”, explică psihopedagoga. „Gleb este entuziasmat de fiecare dată când intră în această cameră, e super bucuros tot timpul!”, adaugă ea.

Acest fapt îl confirmă și Iulia, mămica băiețelului cu autism. „El avea patru ani și nu vorbea deloc. Înainte de a veni la centru, era foarte retras. Stătea pe scaun, se uita într-un punct și gata. Încet, încet a făcut progrese. Echipamentul senzorial îl predispune la comunicare”, povestește tânăra.

Copiii devin mai deschiși și curajoși

După Gleb, în cameră intră Bogdana, o fetiță de nouă ani cu elemente de autism. Se îndreaptă către o lampă mică în care plutesc bule. Bogdana le privește concentrată, iar psihopedagoga spune că această activitate o ajută să mențină un contact vizual și îi sporește atenția. Apoi ambele se așază în fața unui panou cu diferite ușițe, în spatele cărora se ascund felurite imagini. „Îți amintești unde-i pisica?”, o întreabă Maria. Fetița își amintește și deschide exact ușița în spatele căreia se ascunde imaginea unei pisici. Este o reușită pe care psihopedagoga o laudă cu bucurie. Acest panou îi ajută pe copii să-și îmbunătățească memoria.

Enlarge

DSC00340
Bogdana alături de psihopedagoga sa, Maria

„Bogdana se exprimă cu greu și întâmpină dificultăți în a comunica. Orele petrecute la centru o ajută să fie mai deschisă și curajoasă. Astăzi, de exemplu, mi-a povestit că pisica ei a prins un șoarece și că ea nu se teme de șoareci. Deci, ea a început să povestească și să utilizeze pronumele «eu». Până nu demult, Bogdana vorbea despre ea la persoana a treia”, menționează Maria.

Mama fetiței, Natalia spune că micuța este talentată la desen. „Are o memorie vizuală foarte bună. E suficient să vadă o singură dată o imagine și o va reproduce foarte bine”, povestește aceasta. Printre desenele Bogdanei, găsim o nuntă a unor pisici, peisaje sau o copilă care plânge.

„Ea nu era sociabilă, nu prea vorbea, nu se atașa de oameni. De când vine la centru, a devenit mai comunicativă. Acum își exprimă gândurile”, precizează Natalia. Fetița are autism înalt funcțional. Este independentă și merge la o școală obișnuită unde are o experiență foarte plăcută. „Colegii o adoră! Au grijă de ea și o susțin! Este și meritul profesoarei sale, pentru că a făcut-o pe Bogdana să pară specială în ochii celorlalți copii. Ei o admiră pentru că ea desenează bine și toți stau în rând să le facă portrete”, spune cu bucurie mămica fetei.

Interesul copiilor față de obiectele senzoriale

Camera cu elemente senzoriale este frecventată și de Marius, un băiețel de nouă ani, diagnosticat recent cu autism infantil. Acesta stabilește foarte greu contacte cu oamenii.

Și în cazul lui Alexandru, un băiețel de șase ani care are elemente de autism, camera cu obiecte senzoriale s-a dovedit a fi un loc benefic pentru liniștea și dezvoltarea sa. Mămica acestuia, Silvia, mărturisește că piciul ei este fascinat de tubul cu bule.

„Când vine aici, se duce direct acolo și-l pupă, și-l cuprinde. Se vede că-i face bine. Îi mai plac discurile tactile, perna vibratoare și oglinzile. Alexandru intră greu în contact cu obiecte străine. Faptul că este interesat de obiectele senzoriale reprezintă un succes”, explică femeia.

Cum funcționează elementele senzoriale

Tubul cu bule este elementul principal al camerei cu elemente senzoriale. „Toți copiii cu autism să îndreaptă, în primul rând, spre el. Sunetul bulelor liniștește și calmează. Se uită în oglinzile din jurul tubului și învață să se prezinte. Astfel, acest element îi stimulează vizual, dezvoltă competențele cauză-efect, pentru că dacă bați din palme, tubul își schimbă culoarea. De asemenea, scade anxietatea, ajută în gestionarea fricii și agresivității”, explică psihopedagoga Maria Feodorov.

Fibrele optice colorate oferă senzații tactile foarte plăcute și relaxante, încurajează jocul, îi învață pe copii că nu trebuie să se teamă de lumină.

Panoul-luminos „Oglinda-Infinit” oferă o senzație de intrare în tunel, le dezvoltă imaginația, concentrarea, îi deschide spre comunicare și interacțiune pozitivă, dezvoltă contactul vizual.

Panoul tactil „Motricitate fină” oferă stimulare tactilă, vizuală, auditivă, înțelegerea cauzei și efectului, dezvoltarea motricității fine și îi ajută pe copii să facă legături cu obiecte și vietăți din viața reală.

Discurile tactile pentru tălpi oferă stimulare vizuală, tactilă, încurajează comunicarea orală, dezvoltă atenția și memoria.

Panoul cu patru oglinzi convexe dezvoltă spiritul de observație, curiozitatea și ajută la conștientizarea corporală.

Salteaua cu vibrații oferă relaxare pentru trup și minte, calmează, intensifică circulația sangvină și schimbul metabolic.

Mingile senzoriale cu lumini, setul senzorial lichid „cascada curcubeu”, cuburile senzoriale dezvoltă nivelul de concentrare, încurajează comunicarea verbală, dezvoltă spiritul de observație și imaginația.

Fiecare dintre aceste obiecte poate fi utilizat în diferite exerciții și sarcini după placul și creativitatea psihopedagogului. „Echipamentul poate fi folosit în multe feluri și de fiecare dată încerc să-i găsesc noi utilități. În plus, trebuie să-mi dau seama ce funcționează la fiecare dintre copii, să găsesc cheița către atenția lor. Lucrăm mult la una și aceeași activitate ca aceasta să fie bine învățată și întipărită în mintea micuților. Noi începem chiar de la noțiuni simple: sus, jos, sub masă, pe masă, pentru că părinții nu pun accent pe ele, tocmai pentru că sunt noțiuni atât de simple”, explică Maria Feodorov.

Enlarge

DSC00662
Maria Feodorov, psihopedagogă

Cât a costat echipamentul senzorial

Proiectul „Camera cu elemente senzoriale pentru copiii cu dizabilități severe «Labirintul Magic» este finanțat din fonduri europene, cofinanțat de Fundația Soros-Moldova și dezvoltat cu sprijinul Asociației Keystone Moldova și altor parteneri.

„Grantul obținut este de 23 800 Euro. Am început implementarea proiectului de la 1 februarie și îl finalizăm în ianuarie anul viitor. Durabilitatea proiectului este asigurată de consiliul raional. Respectiv, începând de anul viitor, de gestionarea acestui centru se vor ocupa autoritățile publice locale, prin intermediul Serviciului de Asistență Psihopedagogică”, spune directoarea proiectului Aurelia Nucă.

Enlarge

DSC00500
Aurelia Nucă, directoarea proiectului

Angela Prepeliță este asistentă de proiect și mărturisește că alegerea celor 20 de beneficiari a fost foarte dificilă. „Am vizitat multe familii și am dus o luptă interioară pentru a-i alege pe cei aflați în situațiile cele mai complicate. Fiecare copil are un raport de evaluare în care este indicat nivelul lor de dezvoltare pe diferite domenii. În baza acestora au fost elaborate planurile de intervenție individuale. La fiecare trei luni se îndeplinește o fișă de monitorizare, pentru ca să vedem care este progresul lor”, explică aceasta.

Loading...

Loading…

(function(d){var js, id=”pikto-embed-js”, ref=d.getElementsByTagName(“script”)[0];if (d.getElementById(id)) { return;}js=d.createElement(“script”); js.id=id; js.async=true;js.src=”https://create.piktochart.com/assets/embedding/embed.js”;ref.parentNode.insertBefore(js, ref);}(document));

Mai mult, în cadrul proiectului, a fost organizat un grup de lucru pentru educația incluzivă în componența căruia intră reprezentanții mai multor direcții și specialiști, astfel încât să poată acționa pe mai multe planuri. În plus, a fost organizat și un grup de sprijin pentru părinți. Scopul acestuia este instruirea, informarea și consilierea lor psihologică.

Toate mămicile se arată bucuroase de oportunitatea de a lua parte la aceste întâlniri. Ele spun că astfel își dau seama că nu sunt singure, că și alți părinți se confruntă cu probleme similare. „Ne-am împrietenit. În mare parte suntem casnice, așa că aceste întrevederi sunt ca o ieșire cu prietenele. Discutăm, învățăm, ne informăm și chiar ne relaxăm. Este un fel de terapie”, afirmă mamele.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Citește mai departe

Sănătate

Ce alegi: lapte de vacă sau alternative fără lactoză? Care este situația în R. Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Laptele joacă un rol crucial în viața tuturor mamiferelor, chiar de la naștere. Dar unii spun că consumul de lapte al altui mamifer este inutil, nefiresc, chiar nesănătos, scrie BBC. Se mai spune că laptele de vacă conține calciu, iar o dietă bogată în calciu va preveni fracturile osoase.

Totuși, nu există dovezi clare că în urma consumului de lapte s-a micșorat riscul de fracturare a oaselor, în timp ce unele cercetări sugerează că laptele ar putea contribui efectiv la riscul de fractură. Mai mult, s-a descoperit că există o legătură între aportul de lapte și bolile de inimă, din cauza conținutului de grăsimi saturate din lapte.

Dar ce se întâmplă în Republica Moldova? La începutul anului 2019 s-a descoperit că foarte multe produse lactate nu conțineau grăsimi lactate, ci vegetale. Ulterior, s-au produs modificări legislative.

PE LUNG

Oamenii din anumite părți ale lumii, unde se domesticesc vaci, inclusiv Europa de Nord și America de Nord, au evoluat cu aproximativ 10 000 ani în urmă pentru a digera lactoza. Drept urmare, 30% din populația lumii continuă să producă lactază, enzima necesară pentru a putea digera lactoza, la vârsta adultă. Restul au încetat încă în copilărie să mai producă lactază, odată cu încheierea hrănirii la sân.

Aproximativ 9% dintre oamenii din nord-europeni sunt intoleranți la lactoză. Chiar și așa, nord-europenii ar putea dori să-și reducă aportul de lapte din cauza altor preocupări, cum ar fi sănătatea și costurile de mediu ale agriculturii animale, care a condus la creșterea alternativelor fără lapte la laptele de vacă.

Dar există vreun beneficiu pentru sănătate în a înlocui laptele de vacă cu o băutură alternativă? Sau laptele de vacă ne oferă nutrienți vitali pe care nu îi putem obține în altă parte? Este adevărat sau nu că laptele agravează intoleranța la lactoză?

Laptele de vacă – sursă de calciu

Laptele de vacă este o sursă bună de proteine ​​și calciu, precum și substanțe nutritive, inclusiv vitamina B12 și iod. De asemenea, conține magneziu, care este important pentru dezvoltarea oaselor și a funcției musculare, și zer și cazeină, care s-au dovedit a juca un rol în scăderea tensiunii arteriale.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă copiilor cu vârsta între unu și trei ani să consume 350 de miligrame de calciu pe zi, ceea ce ar oferi puțin peste jumătate de kilogram de lapte pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor. Dar, atunci când vine vorba de adulți, cercetarea cu privire la faptul dacă laptele de vacă ajută la menținerea oaselor noastre sănătoase este conflictuală.

Dovezile că o dietă bogată în calciu va preveni fracturile osoase nu sunt clare. O serie de studii nu au găsit o scădere semnificativă a riscului de fracturare în urma consumului de lapte, în timp ce unele cercetări sugerează că laptele ar putea contribui efectiv la riscul de fractură.

În timp ce există o mulțime de cercetări privind efectele laptelui de vacă asupra sănătății noastre, există mai puține cercetări pentru alternative fără lactate. O privire pe rafturile magazinelor pentru lapte sugerează faptul că există o creșterea a cererii pentru aceste alternative, făcută cu soia, migdale, caju, alune, nucă de cocos, nuci de macadamia, orez, in, ovăz sau cânepă. Ingredientul principal este prelucrat și diluat cu apă și alte ingrediente, inclusiv stabilizatori precum gumă de gellan și gumă de lăcustă.

Guma de fasole de lăcustă este o gumă vegetală folosită ca agent de îngroșare (agent gelifiant) în alimente.

Guma Gellan (E418) este un fel de polizaharidă extracelulară microbiană. Acesta funcționează ca agent de îngroșare, gelifiere și agent de stabilizare.

Laptele de soia este cel mai bun înlocuitor pentru laptele de vacă din punct de vedere al proteinei, deoarece este singurul cu un conținut de proteine ​​comparabil. Dar proteinele din băuturile alternative pot să nu fie proteine ​​„adevărate”.

Alternativele de lapte sunt de obicei fortificate cu nutrienții care apar în mod natural în laptele de vacă, cum ar fi calciul. Dar oamenii de știință nu știu dacă vitaminele și mineralele fortificate ne oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca cele care apar în mod natural în laptele de vacă și spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili consecințele adăugării de calciu în corpul uman.

Studiile au descoperit, de asemenea, o legătură între aportul de lapte și bolile de inimă, din cauza conținutului de grăsimi saturate din lapte. Dar laptele integral conține doar aproximativ 3,5% grăsimi, semi-degresat în jur de 1,5% și lapte degresat 0,3% – în timp ce băuturile de soia, migdale, cânepă, nucă de cocos, ovăz și orez au un nivel mai scăzut de grăsimi decât laptele integral.

Într-un studiu, cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri în funcție de cantitatea de lapte pe care au băut-o. Au descoperit că doar cei care beau cel mai mult – aproape un litru pe zi – aveau un risc crescut de boli de inimă.

Decizia de a bea lapte de vacă sau una dintre numeroasele alternative poate fi confuză – în parte, deoarece există atât de multe opțiuni. Cineva care nu este intolerant la lactoză, dar care prezintă un risc ridicat de a dezvolta osteoporoză sau boli de inimă, de exemplu, ar putea alege lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsime, în timp ce cineva preocupat de mediu ar putea să îl aleagă pe cel cu cel mai mic cost de mediu.

În cele mai multe cazuri, în locul laptelui se poate utiliza un înlocuitor sau înlocuitori. „Deși nu este necesar să evităm laptele, de asemenea, nu este necesar să bem lapte,” spune Jyrkia Virtanen, epidemiolog nutrițional la Universitatea din Finlanda de Est. „Poate fi înlocuit cu alte produse – nu există nici o componentă dietetică sau alimente care să fie absolut necesare sănătății noastre.”

Ce găsim pe rafturile din Republica Moldova?

La începutul acestui an a fost făcută publică o expertiză de laborator unde s-a depistat că o multitudine de produse lactate produse în Republica Moldova nu conțin grăsimi lactate.

Respectiv, în luna martie 2019 s-au făcut modificări în legislație și principala modificare este interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi vegetale în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi vegetale. La sfârșitul lunii septembrie au intrat în vigoare noile modificări.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie8 ore în urmă

Cât costă chiria în 4 orașe mari din Republica Moldova

PE SCURT Prețul chiriilor în Republica Moldova diferă în funcție de orașe și locuințe. Un lucru este clar – în...

Divertisment10 ore în urmă

Cea mai feerică petrecere de Crăciun se dă la Castel Mimi. Vino să asculți orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici

„A fost odată la Castel” este genericul unui șir de evenimente care se vor desfășura la Castel Mimi în perioada...

Social11 ore în urmă

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

PE SCURT 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating...

Cultură13 ore în urmă

Zece scriitoare premiate internațional recomandă cărțile preferate în 2019

PE SCURT De la povești și romane de dragoste la memorii și romane inovatoare. Scriitori și scriitoare câștigători și candidați...

Sănătate14 ore în urmă

Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

PE SCURT Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că...

Social16 ore în urmă

Acasă, în Germania/ Cum este viața a trei tineri plecați din Moldova

Pleacă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Pleacă în căutarea oportunităților de dezvoltare. Pleacă pentru că nu...

CulturăO zi în urmă

10 evenimente interesante la care să mergi în acest weekend

PE SCURT În acest weekend au loc foarte multe evenimente, însă noi v-am pregătit 10 dintre ele. Fie alegi să...

Advertisement

Politică

Justiție2 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică3 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031