România are cel mai frumos cimitir din lume

Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Maramureş, a mai obţinut un calificativ – frumos. România este numărul unu în topul cimitirelor din lume. Publicaţia franceză “L’Express” a plasat Cimitirul de la Săpânța pe poziția întâia, fiind considerat cel mai frumos loc de odihnă veșnică de pe Glob.

“La 700 km Nord-Vest de Bucureşti, satul Săpânţa este cunoscut pentru că aici se află unul dintre cele mai colorate cimitire din lume. Stilul şi inscripţiile poetice, precum și mozaicul folosit sunt expresia vieţii defunctului: tradiţia a fost începută în 1930 de către un artist local și este perpetuată şi astăzi”, scrie “L’Express”.

Știut lucru, datorită Cimitirului Vesel, Săpânţa este mult mai mult decât o localitate, e un brand al Maramureşului. Aici vin o mulţime de oameni pentru a vedea, în primul rând cel mai frumos cimitir din lume, care poate concura cu Valea Regilor în privinţa originalităţii şi ineditului.

Aici, la Cimitirul Vesel moartea este luată în derâdere. Deşi, s-ar părea că un cimitir e un loc al tristeţii, la Săpânţa se râde cu mare poftă. Cele care provoacă ilaritatea sunt epitafurile de pe mai bine de opt sute de cruci. Umorul sfidează moartea doar la Săpânţa. Cuvintele neaoşe, în grai maramureşean, ni-i prezintă pe cei plecaţi la Domnul. Aflăm prin ce au trecut şi ce au făcut cât au trăit pe pământ.

Primul epitaf a fost scris la 1935 de către Stan Ioan Pătraş. Acum câţiva ani a plecat la Domnul, iar de epitafuri a început a avea grijă Dumitru Pop, ucenicul său.

Publicația “L’Express” a mai plasat în top cimitirele: Père Lachaise, Paris (Franța); La Recoleta, Buenos Aires (Argentina); Grave-Wood, New York (SUA); Xoxocotlan, Santa Cruz (Mexic); Forest Lawn, Los Angeles (SUA); Cimitirul Waverley (Australia) etc.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.