Romanesco, cea mai frumoasă varză din lume, la cuptor

Hai noroc! Azi Bojica, sictirită de atâta izolare, a decis să lupte cu anxietatea și să experimenteze în bucătărie. Cu siguranță ai văzut această legumă la piață, dar ai evitat-o pentru că nu o cunoști și nu prea îți inspiră încredere. Păi cum să inspire încredere ceva care are un număr al spiralelor de inflorescențe ce corespunde numărului Fibonacci? Acest Fibonacci a fost un matematician italian al secolului al XIII-lea, cunoscut și ca Leonardo Pisansky, care a descris o serie de numere, în care fiecare succesiv reprezintă suma celor anterioare. Aici precis că ceva nu-i curat, te-ai gândit, văzând această creație de un verde aprins, cu un aspect perfect, de parcă a fost generată de un computer. Aspectul acestei legume nu te poate lăsa indiferent. Pe unii îi sperie și îi duce cu gândul la experimente de laborator, pe alții îi fascinează.

În realitate, Broccoli Romanesco este o legumă grozavă, unică de felul său. Chiar dacă dă senzația că vine de pe Marte, de fapt este chiar din aceeași familie Brassica, din care vine și varza, kale, varza de Bruxelles și conopida. Are o aromă similară cu broccoli, doar că e mai fermă la textură și are o nuanță de nucă la gust. Se cultivă și la noi, în Moldova, iar eu vă invit să o descoperiți culinar și să vă convingeți că merită un loc în bucătăria voastră.

Cum alegem Broccoli Romanesco la piață?

  • Tulpina nu trebuie să prezinte semne de ofilire
  • Căutați capete care au încă frunze atașate, deoarece acesta este un semn bun de prospețime. Dacă frunzele au fost îndepărtate, există o probabilitate mai mare ca leguma să fie mai veche.

Din punct de vedere nutrițional, romanesco este bogat în vitamina C, vitamina K și fibre, atât de necesare pentru sănătatea florei intestinale.

Ce poți găti cu acest tip de conopidă?

  • Îl poți opări cu apă fierbinte și apoi scufunda în gheață pentru a-i păstra culoarea vibrantă. Astfel îl poți folosi în în salate, tăvi cu legume sau paste.
  • Încearcă-l prăjit sau sotat în ulei de măsline cu ceapă și usturoi. 
  • Împarte-l în bucăți și murează-l cu usturoi.

Eu azi vă dau cea mai simplă rețetă, pe care am gustat-o prima dată acum 2 ani, în casa Elenei Drăgălin, din Philadelphia, unde am plecat la întâlnirea moldovenilor din diaspora nord americană. Eram flămânzi și stresați, după un zbor cu Noah. Iar Elena ne-a servit cu crabcakes – pârjoale din carne de crab și broccoli Romanesco. Mâncarea ceea a fost atât de bună, încât de atunci o gătim și noi periodic acasă.

Ingrediente:

1 căpățână de Broccoli Romanesco

3 ardei grași

6 căței de usturoi

2 lng de unt

ulei de măsline

zeama de la 1/2 lămâie

Etape:

  1. Acoperim o tavă cu hârtie de copt, aranjăm pe ea căpățâna de varză întreagă, o stropim cu ulei de măsline și o punem la copt la temperatura de 220 grade pentru circa 25-30 min.
  2. Între timp curățăm usturoiul și îl tocăm mășcat (avem nevoie să-i simțim textura în acest sos, deci nu-l toca mărunt).
  3. Ardeii, spălați în prealabil și curățați de semințe, îi tăiem cubulețe.
  4. Încălzim tigaia și punem în ea 2 lng de unt.
  5. Rumenim usturoiul în unt, apoi adăugăm ardeii și îi rumenim bine.
  6. La final stoarcem zeama de lămâie în tigaie, sărăm, piperăm și scoatem de pe foc.
  7. Stropim abundent căpățâna de varză coaptă cu acest sos și apoi o tăiem bucăți și o servim ca garnitură la pește, carne sau un pireu de cartofi.

Rețeta acestui sos o veți aplica apoi și la alte tipuri de varză gătită. Nu știu cum să vă explic, dar mi se pare companionul perfect pentru a pune în valoare toate textura crocantă la orice tip de varză: aroma usturoiul rumenit în unt, ardeiul dulce și aciditatea lămâii fac o nuntă perfectă în farfurie. Succes la alintat papilele cu noutăți culinare!

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.