RM se va conforma normelor comunitare in domeniul protectiei plantelor

Moldova.ORG — Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco a discutat problema acordarii asistentei expertilor moldoveni in elaborarea noului proiect de lege privind protectia soiurilor de plante in R. Moldova in conformitate cu directivele europene, cu expertul european in domeniul protectiei soiurilor de plante, Sef Serviciu examinare fond Agricultura al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, reprezentantul Romaniei la Uniunea pentru Protectia Internationala a Noilor Soiuri de Plante (UPOV) si la Oficiul Comunitar pentru Protectia Soiurilor de Plante, Adriana Paraschiv.

Potrivit serviciului de presa al Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) in cadrul intrevederii de luni, a mai fost abordata problema familiarizarii amelioratorilor cu sistemul comunitar de protectie a soiurilor plantelor, procedurile de incercare a soiurilor de plante la centrele de testare si cerintele fata de dotarea acestora, crearea si conservarea colectiilor de referinta a soiurilor.

Aflata in vizita de lucru la Chisinau, Adriana Paraschiv a subliniat importanta aprobarii fondurilor pentru participarea specialistilor moldoveni la grupele tehnice de lucru UPOV, protejarii noilor soiuri de plante si inregistrarea lor, constituirii colectiilor de referinta conform cerintelor Oficiului Comunitar pentru Protectia Soiurilor de Plante, pentru a se evita eventuale piedici in comercializare pe piata UE.

Anatolie Gorodenco, a multamit pentru asistenta si a solicitat elaborarea unui plan de masuri ca rezultat al ulterioarei evaluari a centrelor de ameliorare si incercare a soiurilor la distinctivitate, omogenitate si stabilitate (DUS), afirmand ca problemele reflectate constituie prioritati in realizarea Planului de actiuni Moldova – Uniunea Europeana si ca tara noastra trebuie sa profite de experienta statelor care au aderat la Comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.