Riscurile afectarii economiei moldovenesti de catre criza financiara internationala sunt minime, potrivit Expert Grup

Riscurile afectării economiei moldoveneşti de către criza financiară internaţională sunt minime, se arată în studiul „Criza financiară inţernatională: impactul asupra economiei mondiale şi a Republicii Moldova” realizat de Expert Grup.
Potrivit analizei efectuate de Expert Grup, pentru economia naţională nu exista riscuri serioase de perpetuare a crizei deoarece în R. Moldova sunt foarte puţini investitori străini, acţiunile cărora sunt cotate la bursele financiare internaţionale, iar din companiile autohtone, doar două sunt listate la bursele din UE.
Experţii susţin pericolul este destul de mic deoarece pentru R. Moldova este specific un coeficient redus de monetizare a economiei, absenţa unei pieţe de capital dezvoltate, integrarea limitată a fluxurilor financiare naţionale pe piaţă internaţională, precum şi interdependenţa slabă a cererii şi ofertei de capital cu piaţa financiară externă. Totodată studiul reliefează o sporire a volumului de bani al sectorului privat şi al populaţiei, deţinuţi în euro, precum şi condiţiile mult mai severe de creditare comparativ cu cele din UE sau SUA.
Pe de alta parte, studiul arată că cursul valutar supraestimat denotă amploarea şi profunzimea dezechilibrelor structurale din economia moldovenească, în situaţia când exporturile sunt de peste două ori mai mici ca importurile. Potrivit Expert Grup, datorită creşterii comerţului cu UE, cât şi deprecierii dolarului SUA, ponderea valutei americane pe piaţa internă s-a diminuat, în timp ce cota înaltă a pieţei valutare în numerar denotă volumul sporit al încasărilor din remitenţe, transferate prin băncile comerciale, convertite adesea în numerar, precum şi al acestuia în valuta, intrată de peste hotare.
Experţii consideră că în contextul devalorizării dolarului american, datorită dificultăţilor economiei SUA, autorităţile R. Moldova, prin politica monetară, trebuie sa contribuie la reducerea incertitudinii monetare şi la crearea unor condiţii prielnice de desfăşurare a activităţii economice şi, totodată, a posibilităţii de apărare contra riscurilor economice, obiectivul major fiind sporirea rezervelor valutare şi diversificarea lor.
Potrivit Expert Grup, măsurile-cheie ar fi: evaluarea pierderilor potenţiale, conform prognozei dinamicii cursurilor valutare pentru luarea deciziilor aferente oportunităţii cheltuielilor de hedging valutar, realizarea unei politici monetare şi fiscale care ar permite companiilor să dispună de resurse financiare aferente asigurării riscurilor economice externe, precum şi diversificarea rezervelor valutare internaţionale, prin diminuarea ponderii dolarului SUA.
Recent Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a redus cu 0,6 puncte procentuale, până la 5,5 la sută, pronosticul creşterii economice în anul 2008 pentru CSI, Europei de Est şi Asiei Centrale. Reevaluarea a fost făcută în legătură cu criza care a afectat sistemul financiar mondial. Potrivit BERD, în pofida faptului că regiunea se descurcă destul de bine, ea va fi afectată de consecinţele crizei mondiale. Experţii de la BERD susţin că economia acestei regiuni continuă să se dezvolte cu paşi rapizi deoarece dispune de un fundament solid, iar criza din SUA are o influenţă destul de mică asupra statelor ex sovietice şi Europei de Est deoarece această regiune depinde foarte puţin de legăturile comerciale cu SUA.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.