Republica Moldova este plasata pe locul doi intr-un top mondial privind ponderea remitentelor in Produsul Intern Brut

R. Moldova se afla pe locul doi in lume, dupa Tonga, cu o cota de 27,1% din PIB a sumelor de valuta repatriate de catre moldovenii care muncesc peste hotare, legal sau la negru, potrivit raportului anual al Bancii Mondiale "Perspective economice globale (Global Economic Prospects – GEP)", lansat miercuri la Washington.

"Migratia poate aduce un plus de bunastare si reduce saracia", se spune in raport. Tarile pentru care sumele repatriate reprezinta cea mai mare proportie din PIB sunt Tonga (31%), R. Moldova (27,1%), Lesotho (25,8%), Haiti (24,8%) si Bosnia si Hertegovina (22,5%). Sumele repatriate oficial inregistrate la nivel mondial au depasit 232 miliarde USD in 2005. Autorii raportului sugereaza ca sumele trimise acasa prin canale informale ar mai putea reprezenta inca cel putin jumatate din suma oficiala estimata.

Banca Nationala a Moldovei estimeaza veniturile cetatenilor R.Moldova care lucreaza peste hotare la 475 milioane de dolari in 2005. Pe de alta parte, experti locali evalueaza transferurile la circa 600 mln USD, iar altii opereaza cu cifra de un miliard. in anii 1998-2005 remitentele au crescut de la 99,7 mln USD pina la o suma estimata pentru acest an de 600 mln USD.

Pe linga cresterea consumului familiilor celor care migreaza, fluxul constant de valuta al sumelor repatriate poate mari bonitatea unei tari in cazul creditelor externe, se spune in raport. Sumele repatriate reprezinta un venit cistigat din greu care, in majoritatea cazurilor, a fost deja impozitat, de aceea ele nu trebuie sa fie impozitate din nou, iar guvernele nu trebuie sa incerce sa le considere ajutor de dezvoltare, considera economistul sef al Bancii Mondiale Francois Bourguignon.

Potrivit unui studiu privind migratia si remitentele, realizat in octombrie-noiembrie 2004 de catre Organizatia Internationala pentru Migratie, circa 571 000 de persoane din Republica Moldova, ceea ce constituia 39% din populatia apta de munca la finele anului 2003, muncesc peste hotare. Biroul National de Statistica estimeaza numarul cetatenilor R.Moldova plecati peste hotare la 367 mii. Destinatiile de emigrare temporara a moldovenilor sunt Rusia (58,2%), Italia (18,9%), Portugalia (5%), Grecia (2,7%) etc.

intr-un raport al Fondului Monetar International, lansat la inceputul acestui an, dupa criza regionala din anul 1998, multi moldoveni nu au avut o alta alternativa decit lucrul peste hotare. in consecinta, s-a produs o crestere a remitentelor in PIB, de la 5% in 1996, pina la aproape 25% in anul 2003 – un nivel foarte inalt in comparatie cu majoritatea tarilor lumii, inclusiv CSI si Europa Centrala si de Est, unde doar in citeva state transferurile au depasit 5% din PIB.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.