Refugiul pandemic: Cum plantele au revenit în casele noastre

Unul din trei adulți a suferit de anxietate, depresie sau insomnie din cauza pandemiei, scrie weforum.org. De aceea, chiar la începutul autoizolării, psihologii recomandau să dedicăm câteva ore din zi pentru lucrurile care ne fac fericiți: să citim o carte, pictăm, creștem plante, pentru a ne simți mai aproape de oameni și natură.

De asemenea, lipsa plimbărilor, socializării și activităților de până la COVID-19, i-a făcut pe oameni să-și caute hobby-uri noi sau să le resusciteze pe cele vechi. Pasiunea pentru plantele de cameră a devenit tot mai vizibilă, cel puțin pe rețelele de socializare, în timpul pandemiei. Poate pentru că atunci când nu am mai putut să ne bucurăm de natură, am adus-o în casele noastre?

Nu mai încap

Elena Bajura este din Chișinău și casa îi este plină cu flori, în special  orhidee de toate culorile și dimensiunile. Dacă o întrebi despre ele, observi cum ochii îi sclipesc și nu se mai poate opri de povestit. „Am primit o orhidee. Apoi am cumpărat alta, apoi altele”. La început, florile nu mai încăpeau pe pervazuri, apoi nu încăpeau nici pe rafturile asamblate special pentru ele. Iar acum sunt peste tot: dormitor, hol, podea, scări și baie. Au creat o mică oază în interiorul casei. 

În timpul pandemiei, pe internet, a devenit aparent cool să-ți umpli casa cu „pete” verzi și să aduci aceste fire de prospețime la tine la etaj. „Așa am trecut mai ușor peste perioada de izolare”, spune Elena, care are nevoie zilnic de cel puțin câteva ore ca să le îngrijească. „În timp ce gătesc, aduc rând pe rând câte un ghiveci și îl afund puțin în apă și tot așa. Le aduc și duc”, povestește femeia care a adunat peste 200 de orhidee. 

Cu toate acestea, efortul pare să-i coloreze ziua, în timp ce copiii sunt la școală sau la grădiniță. „Îmi încarc bateriile cu energie și emoții pozitive în fiecare dimineață când trec pe lângă ele. Primesc plăcere nu doar de la curcubeul de culori și forme, ci și de la faptul că le privesc cum dezvoltă noi rădăcini, frunze, tije, pui… Asta înseamnă să fii în starea ZEN, nu?”, se întreabă Elena, trecându-și mâna peste rădăcinile gri și uscate ieșite din ghiveciul transparent al unei orhidee cu frunzele pestrițe. „Au o putere de supraviețuire incredibilă. Avem multe să învățăm de la ele: de la cum să înflorim frumos, până la cum să îmbătrânim, tot frumos”, constată ea.

De ce ne plac plantele în cameră?

Potrivit Administrației Serviciului pentru Abuzul de Substanțe și Sănătate Mintală (SAMHSA), o ramură a Departamentului pentru sănătate și servicii umane din SUA, distanțarea socială are un impact negativ asupra sănătății mintale, care se manifestă prin frustrare, furie, anxietate, plictiseală și depresie. O modalitate bună de a face față acestor stări este grădinăritul, dar în cazul în care oamenii trăiesc în blocuri, să planteze și îngrijească plantele de cameră și să urmărească cum acestea cresc, își schimbă culoarea, forma, dimensiunile. Acest lucru promovează starea de bine și de fericire. Oamenii se simt împliniți când văd că datorită lor o plantă crește, se înmulțește, spun experții departamentului de sănătate mintală. De asemenea, mai multe studii arată că observarea naturii poate avea beneficii mari pentru fericirea și bunăstarea noastră emoțională.

Bananierul din cameră

„Nici nu am observat lunile de izolare, pentru că mă ocupam de plantele mele”, spune zâmbind Gicu Mîndru, un tânăr care are în casă plante exotice: palmier, bananier, copac cu rodii, ananas, bambus asiatic, fructul pasiunii și chiar arbore de cafea, pe care le plantează din semințe. După care urmează cel mai plăcut proces, să urmărești cum cresc și își ridică frunzele, ajungând până la tavan. 

Gicu are și un canal pe youtube, unde vorbește despre pasiunea sa și felul în care este cel mai bine să fie îngrijite plantele. Canalul lui i-a ajutat pe cei care s-au îndrăgostit și mai mult de plante, în timp ce stăteau izolați acasă. „Eu spun că pasiunea pentru flori este o diagnoză fără  leac”, râde Elena. Dacă te interesează plantele de cameră poți începe intrând în grupurile: Flori, Plante de cameră, Lumea mea verde, Moldova – plante de cameră

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.