Cum să ne controlăm stările în auto-izolare. 10 sfaturi de la psihologii din țară

PE SCURT

Să respirăm controlat, să ne informăm din surse veridice, să discutăm cu persoanele apropiate despre situația în care ne aflăm și să ne ocupăm plăcut timpul pe care-l petrecem acasă. Acestea sunt câteva dintre recomandările psihologilor, în această perioadă stresantă, când zilnic suntem loviți de un val de știri  privind răspândirea coronavirusului.

Specialiștii în psihologie atenționează că în această perioadă este foarte important să învățăm să ne controlăm fricile, pentru că în timp de carantină și stare pandemică suntem pe cont propriu cu emoțiile noastre. „E normal să-ți fie frică. Este foarte important să intri în contact cu această frică, dar să nu o transformi în panică. Trebuie să-ți repeți că ești în siguranță dacă respecți anumite norme de protecție. Astfel, vei duce această emoție într-o zonă în care poți să o tolerezi”, subliniază psihologa Mariana Boaghe.

PE LUNG

Zilnic urmărim tot mai multe știri și mesaje despre creșterea numărului de infectați cu COVID-19 și despre moartea a mii de oameni din întreaga lume. Acest lucru nu are cum să nu ne afecteze mental, susțin psihologii. Tot ei spun că starea de panică este firească în această perioadă, dar trebuie să încercăm să o ținem sub control și să nu permitem să ne afecteze sănătatea mentală. De aceea, specialiștii în psihologie vin cu o serie de sfaturi, cum putem să ne protejăm creierul.  

Cum poți face față fricii:

1. Filtrează informația

Trebuie să fii atent din ce surse te informezi despre răspândirea COVID-19. În primul rând, spune Olga Jalbă, psihologă și psihoterapeută la Centrul Comunitar de  Sănătate Mintală din Orhei, trebuie să ne informăm din surse corecte. „Lumea citește tot felul de comentarii de pe rețelele de socializare și negativismul acesta nu are cum să nu-i arunce într-o stare depresivă”, constată specialista. 

2. Nu sta doar cu nasul în știri

Specialiștii recomandă să nu te uiți non-stop la știri, pentru că acest lucru îți poate alimenta anxietatea sau frica. Este suficient să citești câteva știri la un interval de vreo 4-5 ore, pentru a fi informat, dar nu și epuizat. De asemenea, „este important să ne ancorăm în prezent, dar nu în viitor, pentru a nu-i permite creierului să facă scenarii apocaliptice”, recomandă Mariana Boaghe.

3. Dă o notă fricii tale

Toată lumea este îngrijorată și este foarte bine să dai o notă (de la 1 la 10) acestei frici pe care o simți. Acest lucru te va ajuta să înțelegi și să analizezi rațional ce simți. Dacă ai dat o notă mare, atunci trebuie să înțelegi de ce nivelul fricii a crescut atât de mult și cum ai putea să o calmezi. „Este important ca frica să nu treacă în extrema de panică, când nu mai analizezi și nu ești rațional. De aceea, încearcă să stai puțin și să te liniștești, pentru că doar așa îți vei putea controla emoțiile”, subliniază psiholoaga Olga Jalbă. 

4. Apelează la respirația controlată

Când emoția este mare și îți vine greu să o gestionezi trebuie să te autoreglezi. Pentru a reuși apelează la respirația controlată:

  1. tragi aer prin nas;
  2. menții respirația până numeri la trei;
  3. expiri lent, ca să nu te amețească.

Asta faci de fiecare dată când simți că ești cuprins de panică sau de îngrijorare.

„Te axezi pe ceea ce inspiri și expiri. Asta te va ajuta să-ți reglezi emoțiile, ca să nu stai cu ele, acolo, foarte sus și să simți că te mănâncă din interior. După fiecare deal vine și o vale. Automat, dacă eu stau sus cu emoțiile mele, am nevoie să cobor la vale, pentru că în caz contrar voi sta cu imunitatea la pământ”, explică psihologa Jalbă.

5. Meditează

Meditația te ajută să te relaxezi, să îți pui gândurile în ordine și să scapi de fricile care nu-ți permit să respiri. „O formă bună de meditație sunt și exercițiile de mindfulness care ajută la prevenirea atacurilor de panică, anxietății, depresiilor și relaxează foarte mult creierul. Aceste exerciții pot fi descărcate prin aplicații, practic la orice telefon”, susține  Mariana Boaghe. Ea recomandă oamenilor să facă aceste exerciții de două ori pe zi, câte 5 minute, în special dacă suferim de insomnii. 

6. Fă acasă ceea ce îți place

În această perioadă de carantină, când este recomandat să stai acasă, pentru a nu te infecta de COVID-19 este bine să faci, în sfârșit, ceea ce îți place. Poți citi cărțile pe care nu reușeai nici măcar să răsfoiești. Nu ar fi rău dacă vei face și curățenie generală și vei arunca lucrurile de care nu ai nevoie. Tot acum este timpul perfect să înveți vreo limbă străină, să te apuci să pictezi, să creezi lucruri handmade sau să vizionezi documentarele, filmele și serialele pe care nu le-ai mai văzut sau pe care îți este poftă să le revezi. Și nu uita de jocurile de logică sau jocurile de societate, în caz că acasă sunteți mai mulți oameni. Acest lucru te va distrage de la gândurile negative și-ți vor da o stare de bine și energie.

7. Comunică

Acum este important să comunicăm și să ținem legătura cu prietenii, rudele, membrii familiei. Și pentru asta nu este nevoie să mergi la ei în vizită, ci poți să le scrii, telefonezi, discuți pe rețelele de socializare. „Este important să discutăm deschis cu membrii de familie, să le spunem ce simțim, ce gândim și ce facem. Pentru noi, acum, este important cum acționăm: suntem prudenți, respectăm regulile de igienă, ne limităm expunerile neîntemeiate, nu ieșim din casă dacă nu este necesar. Anume aceste măsuri ne protejează”, subliniază Olga Jalbă. 

8. Fă sport

Ai grijă de corpul tău! Fă-ți un mic program cu orele la care vrei să faci câteva exerciții fizice, pentru a-ți face corpul mai puternic și pentru a nu sta doar tolănit pe pat.

9. Mănâncă sănătos

Carantina nu este un motiv să exagerezi cu mâncarea. Mănâncă sănătos, frecvent, dar în cantități moderate. Nu uita de fructe și legume. Redu consumul de alcool și țigări. 

10. Dormi

Situația pandemică, știrile negative s-ar putea să-ți cauzeze insomnii. Însă, nu uita cât de necesar este somnul pentru organismul și imunitatea ta. De aceea, bea un ceai călduț de plante și încearcă să dormi.

În cazul în care simți că nu mai reziști presiunii psihologice, timp de mai multe zile, atunci apelează telefonic la psihologi, de exemplu aici

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.